Babaváró referenciakamat 2021 október

Soha nem volt még ilyen magas a babaváró hitel referenciakamata

Babaváró referenciakamat 2021 október

Soha nem volt még ilyen magas a babaváró hitel referenciakamata

Vrazsovits Rita
2021-10-13 Frissítve: 2022-02-04
2021-10-13 Frissítve: 2022-02-04
16562431

Ismét emelkedett a babaváró hitel ügyleti kamatát meghatározó referenciakamat, az ÁKK által közzétett új érték 2,22 százalék - ez 18 bázispontos emelkedésnek felel meg az előző havi referenciaértékhez képest. Ez az érték a babaváró támogatás indulása óta a legmagasabb - cikkünkben azt foglaltuk össze, hogy ez mit jelent az új igénylőkre nézve, illetve hogy mekkora összeget kellene visszafizetniük a kamattámogatás esetleges elvesztése után.

 

2,04 százalékról 2,22 százalékra emelkedett a babaváró hitel ügyleti kamatát meghatározó referenciamutató októberben, ami a gyermekvállalást ösztönző állami támogatás történetében eddig a legmagasabb. A magasabb érték a novemberi igénylőkre vonatkozik majd; azokra, akik októberben kötnek szerződést, még a 2,04 százalékos referenciaérték érvényes. 

Kamatmentes a hitel a folyósítás után, de nem biztos, hogy végig az is marad

A futamidő első öt évében a babaváró hitel minden igénylő számára kamatmentes - hacsak ebben az időszakban nem áll fenn olyan körülmény, ami miatt elveszítik a kamattámogatást. Az első öt év után viszont csak akkor marad kamatmentes a kölcsön, ha legalább egy gyermeket vállalt a pár - attól függetlenül, hogy az igénylés előtt már volt gyermekük vagy sem. Ha végül mégsem teljesítik a gyermekvállalásra vonatkozó feltételt, akkor az első öt évben igénybe vett kamattámogatást vissza kell fizetni, mégpedig egy összegben.

 

Már 2 millió forint felett jár a büntetőkamat

A babaváró hitel ügyleti kamatát az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) által közzétett referenciakamat alapján lehet kiszámítani. Az ügyleti kamat a kamattámogatás időszakában az aktuális referenciaérték 130 százalékának 2 százalékponttal növelt értéke. Eszerint az októberi igénylőkre 4,65 százalékos, a novemberi igénylőkre azonban már ennél magasabb, 4,89 százalékos ügyleti kamat vonatkozik majd. 

A referenciakamat a babaváró hitel indulása óta a legmagasabb értéket vette fel. Az alábbi grafikonon összefoglaltuk, hogy hogyan változott a referenciakamat, illetve ezzel összefüggésben az egy összegben visszafizetendő büntetőkamat összege 10 millió forint kölcsön igénylése esetén:

 

 

Körülbelül fél éve tart az emelkedő tendencia, március óta 75 bázisponttal emelkedett a referenciakamat - ennek köszönhetően megközelítőleg akár félmillió forint is lehet a különbség a márciusi és a novemberi igénylőkre esetlegesen kiszabott büntetőkamatok között. Az októberi igénylők öt év múlva 2 093 400 forintos büntetőkamatra számíthatnak, ha nem teljesítik a feltételeket, a novemberi igénylőknek viszont ennél akár 100 ezer forinttal is magasabb lehet a végösszeg, a babaváró hitel kalkulátor alapján 2 198 700 forinttal lehet számolni. 

 

Az élethelyzet kalkulátorral pedig néhány kattintással azt is kiszámolhatod, hogy milyen költségekre számíthatsz, ha egy, két vagy három gyermeked lesz a babaváró hitel felvétele után. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!