Tényleg rengeteg személyi kölcsönt veszünk fel szeptemberben? A bankok elmondták.

Személyi kölcsön igénylés: árulkodtak a bankok a szeptemberi pénzügyi pokolról

Tényleg rengeteg személyi kölcsönt veszünk fel szeptemberben? A bankok elmondták.

Személyi kölcsön igénylés: árulkodtak a bankok a szeptemberi pénzügyi pokolról

Veres Patrik
2017-09-20 Frissítve: 2022-01-18
2017-09-20 Frissítve: 2022-01-18
388892


Javában benne vagyunk már szeptember hónapban, amelyet nem véletlenül tartanak az egyik legkomolyabb pénzügyi kihívást jelentő időszaknak: a legtöbb család alig heverte még ki a nyaralás okozta „pénztárcasokkot”, máris be kellett vásárolni a gyerekeknek a tanévkezdethez, arról pedig ne is beszéljünk, mennyi minden van még hátra sokaknál a lakásfelújítástól az autócseréig. A minimum több tízezer, gyakran pedig százezres nagyságrendű kiadásokra azonban csak nagyon kevesen készülnek fel. Korábban írtunk már arról, hogy alig van ma Magyarországon olyan család, amelyik hónapokkal az ősz beköszönte előtt elkezd takarékoskodni, hogy ne roppanjon meg a kassza.
 

Azt, hogy valóban drámaian megterhelő a szeptember, mi sem bizonyítja jobban, hogy ilyenkor jócskán megnő azok száma, akik átmeneti kölcsönnel próbálnak meg egyensúlyozni az egymást követő kiadások között. A Bank360 megkérdezte a pénzintézeteket is, hogy milyen folyamatokra számítanak a szeptemberi hitelfolyósításokkal kapcsolatban.
 

Személyi kölcsön igénylés a nehéz időszakra: változatlan az őszi trend?


Az OTP Bank magas intenzitásról számolt be, ami a hitelfelvételi kedvet illeti: szerintük is jelentős tényező ilyenkor az iskolakezdés. A pénzügyi nehézségeken enyhítve kedvezményes személyi kölcsönt ajánlanak, most időszakos akcióval. Aki online igényel kölcsönt az akciós kamatozáson felül állandó kamatkedvezményként 100 bázispont, azaz egy százalék kedvezményt is kap most a hirdetményük szerinti ügyleti kamatokból. Hab a tortán, hogy a bank ügyfeleinek gyakorlatilag már a lakást sem kell elhagyniuk, hogy személyi kölcsönt igényeljenek és 40 perc alatt befejezhető az egész folyamat a gép előtt ülve. Az OTP online igényelhető személyi kölcsönéről is írtunk korábban.
 

A legnagyobb hazai bank azt is elárulta, hogy átlagosan 1 millió forint körüli hitelösszeggel elégednek meg az ügyfelek, akik sokkal tudatosabban vesznek fel kölcsönt a korábbi évekhez képest. „Bankfiókjainkban - különösen vidéken – igen jó személyes kapcsolatokat ápolnak ügyintézőink az ügyfelekkel, ezért azt tudjuk, hogy a legjellemzőbb hitelcélok között a hitelkiváltás, ingatlannal kapcsolatos költségek fedezete, a nagyobb értékű műszaki cikkek vásárlása, kisebb értékű használt autó vásárlás, családi életeseményekkel kapcsolatos költségek fedezete, esetleg egészségügyi költségek biztosítása szerepel” – közölte a Bank360-nal az OTP.  Az ügyfelek visszajelzése alapján azt is elárulták, hogy a szezon intenzív keresletének egyik legfőbb oka tényleg az iskolakezdés okozta anyagi teher. „Mivel ilyenkor sok mindent kell megvenni – tanszerek, könyvek, számítógép, bútorok, ruházat, táska stb. – erre a szabadfelhasználású személyi kölcsön kifejezetten megfelelő kölcsönforma.” - véli a pénzintézet.
 

Hasonló tendenciáról számol be a CIB Bank is: stabilan magas az érdeklődés ebben az időszakban, de megjegyzik, hogy az év végén azért még ennél is keményebb számokat hozhatnak a lakossági hitelkihelyezések. Az átlagosan kihelyezett hitelösszeg 1 millió forint felett van.
 

A Sberbank szintén érzi a megnövekedett hitelfelvételi kedvet, itt is 1 millió forint feletti az átlagosan kihelyezett hitelösszeg. A személyi kölcsön igénylésben valóban ciklikusság figyelhető meg, mely a karácsonyi időszakot megelőzően csúcsosodik ki – állapították meg a Bank360 kérdésre. A pénzintézet arra is kíváncsi volt, hogy az ügyfelek mire költik a szabad felhasználású kölcsönöket. Mint kiderült a megkérdezettek 42%-a lakás-és házfelújításra, 25%-a autóvásárlásra, 19%-a háztartási gép, tv, telefonvásárlásra, 14 % gyermekkel kapcsolatos kiadásra és 13%-a utazásra fordítaná a személyi kölcsönt.
 

A Budapest Bank nem csak az augusztusi-szeptemberi időszakban tapasztal nagyobb hitelfelvételi kedvet: a Bank360-nak elárulták, hogy 2016 első hat hónapjához képest idén ugyanebben az időszakban 91 százalékkal több személyi kölcsön igénylés kapott zöld utat a lakossági szegmensbe. Friss felmérésükből kiderül: a magyar szülők 9%-a a folyószámlahitel-keret terhére, 7%-uk pedig hitelkártyával fizet az iskolakezdéssel kapcsolatos kiadásokért. Az ilyenkor felmerülő költségek átlag 8%-át fedezik valamilyen hitelből, ez az arány azonban a felsőoktatásban tanuló diákok esetében már eléri a 13%-ot.
 

A bank ráadásul egy kutatást is végzett idén nyáron, így kiderült az is, ki mire készül szeptember-október környékén: a magyarok harmada számít a nyaralás és iskolakezdés mellett valamilyen nagyobb kiadásra ebben az időszakban, akiknek fele (51%) mondta, hogy ez várhatóan lakásfelújítás, vagy korszerűsítés lesz. A plusz kiadások költségeit a válaszadók közel ötöde (17%) tervezi banki hitelből fedezni.
 

Csak így vegyél fel kölcsönt
 

A történelmien alacsony alapkamat a hitelek kamatfelárát is jócskán leverte, ami ritkán látott olcsóságot okozott a hitelpiacokon. A korábbiakhoz képest sokkal kedvezőbben finanszírozhatjuk meg az ilyen-olyan kiadásokat külső forrásból. Ráadásul az igénylés is egyre könnyebb, hiszen akár számítógépen, okostelefonon vagy szimplán egy telefonhívással is igényelhetünk kölcsönt. Nem árt azonban észnél lenni: mégis egy hitelről beszélünk, amelyet vissza is kell fizetni, ezért érdemes alaposan átgondolni, hogy mit válasszon az ember. Öt dolog, ami semmiképp se kerülje el a figyelmünket:
 

  1. Használjunk egy hitelkalkulátort a legjobb ajánlatok megtaláláshoz. Ne érjük be azzal, hogy ismerjük a bankfiókban az ügyintézőt és nagyon kedves, ezért tőle veszünk fel hitelt. Versenyeztessük meg a pénzintézeteket! Néhány kattintás és kiderül, kivel járhatunk jól.

  2. Ne dőljünk be a kamatnak, a THM-et figyeljük! A kamat csak egy része a költségeknek. Az igazi összehasonlítási alapot a teljes hiteldíjmutató adja meg, amelyben más díjak is szerepelnek a kamaton túl, így átfogóbb képet kaphatunk a hitelek költségeiről.

  3. Keressük az akciókat! Időszakonként kifoghatunk különböző kamatkedvezményeket, amelyek olcsóbbá tehetik a kölcsönünket.

  4. Annyit vegyünk fel, amennyit vissza is tudunk fizetni. Nem érdemes feleslegesen hosszú, beláthatatlan időre eladósodni, ha nem lehetünk biztosak abban, hogy tudjuk majd a törlesztőrészletet fizetni.

  5. Használjuk fel okosan a kölcsönt! Költsünk tudatosan és fordítsuk olyan eszközökre a pénzt, amelyek segítségével előrébb léphetünk egyet. A gyerek iskoláztatása minden pénzt megér, egy új tévé nem igazán.
     

A személyi kölcsönök megismeréséhez összefoglalót is készítettünk, amelyet mindenképp érdemes elolvasni a hitelfelvétel előtt, hogy mindennel tisztában legyünk. Ezzel a megszerezhető tudással már könnyen eldönthetjük, hogy a szeptemberben jelentkező gyakori pénzhiányt enyhítjük-e egy személyi kölcsönnel, amelyet akár lakásfelújításra vagy az iskolai kiadásokra is fordíthatjuk

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!