A társasház biztosítás az összes lakást védi

Társasház biztosítással minden lakó nyer

A társasház biztosítás az összes lakást védi

Társasház biztosítással minden lakó nyer

Tóth Katalin
2022-10-20 Frissítve: 2022-10-19
2022-10-20
30058274

Társasház biztosítást kötni nem kötelező, de társasházak, lakóparkok, lakásszövetkezetek esetében érdemes, hiszen a társasház biztosítás védi a teljes épületet, a garázstól a padlásig, és akár kiegészítő biztosításokkal is testreszabható.

 

A társasház biztosítás a lakóközösség döntése alapján megköthető az épület egészére a külön tulajdonú ingóságokkal vagy anélkül, illetve közös tulajdonra, az alapoktól a falakon át a tetőszerkezetig, valamint a fűtésre, a vízellátásra, a csatornára, az elektromos hálózatra, szellőzőkre. Az alapbiztosítások általában kiterjednek a viharkárok, jégeső, hónyomás, beázás, földcsuszamlás, tűzkár esetére, és arra is, ha valami rádől vagy nekiütközik az épületnek, esetleg betöréses lopás, illetve üvegtörés következik be. Amennyiben a lakóközösség kizárólag az épületet biztosítja, a lakástulajdonosok köthetnek lakásbiztosítást saját tulajdonban lévő ingóságaikra.

 

A társasház biztosítás megoldást nyújt azoknak is, akiknek lakáshitel jelzálog van az ingatlanukon, hiszen a bank elvárása, hogy zálogjogosultként be legyen jegyezve biztosításon.  

 

A társasház biztosításoknak van felelősségbiztosítási eleme is, amely alapján a biztosító megtéríti a harmadik személynek okozott személyi sérüléses vagy vagyoni károkat, amelyekért a biztosított épület tulajdonosai illetve használói felelnek. Az épület egészére kötött biztosítás felelősségbiztosítás megtéríti a lakóközösség tagjainak egymással szemben támasztott kárigényeit is, például csőtörés miatti leázás esetében.

 

Számos kiegészítő biztosítás is köthető a társasházi biztosításhoz. Például vandalizmuskár bekövetkezésére kiterjedő biztosítás, amibe beletartozik többféle dolog: a graffititől kezdve a lift vagy a kaputelefon, esetleg az elektromos sorompó megrongálása. 

 

Van olyan biztosító, amely kínál állatkár csomagot a vezetékeket, szigetelést szétrágó rágcsálók vagy például a darazsak ellen. A saját közös kazánt használó lakóközösségeknek ajánlott biztosítást kötniük erre is. A kiegészítők sorában akár kollektív balesetbiztosításra is van lehetőség. Érdemes gondolni arra, hogy köthetünk kiegészítő biztosítást a garázsban lévő autókra is. 

 

Van olyan biztosító, például az Allianz, amelynél az albetétek számától függően köthető All Risks biztosítás is a társasházra. All Risks fedezet esetén minden olyan kár megtérül, amely a szerződési feltételek kizárásaiban nem szerepel. Az All Risks fedezet tehát szélesebb körű, mivel – a kizárt kockázat kivételével – a biztosított vagyontárgyak összes kárára kiterjed.

 

Társasház biztosítás köthető önrésszel és önrész nélkül is. Több biztosító kedvezményt ad abban az esetben is, ha a társasház vállalja, hogy 1 vagy akár 5 évig nem szünteti meg a szerződést évfordulóra történő felmondással vagy díjnemfizetéssel. Társasház biztosítás esetén a szerződő fél a lakóközösség, ennek döntése alapján általában egy megbízott, például közös képviselő jár el. 

 

A kárbejelentés a közös képviselő feladata, ha a kár közös területen, ilyen épületrészen keletkezett. Ha viszont valamelyik lakásban, akkor annak tulajdonosáé. A kárbejelentés jellemzően már intézhető online is.

Lakásbiztosítást szeretnék kötni.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!