Török érdekeltségbe került a Sopron Bank.

Török kézbe került a Trive-ra keresztelt Sopron Bank

Török érdekeltségbe került a Sopron Bank.

Török kézbe került a Trive-ra keresztelt Sopron Bank

Domokos Erika
2023-03-07 Frissítve: 2024-01-05
2023-03-07 Frissítve: 2024-01-05
31845842

Török érdekeltségbe került a Trive Bank névre átkeresztelt Sopron Bank. A mára kiürült, de banki engedélyei miatt mégis értékes pénzintézetet ugyan egy Hollandiában bejegyzett társaság vásárolta meg, de az ügyletet engedélyező MNB határozatból kiderül, hogy a vevő tulajdonosa egy harmincas éveiben járó török üzletember, akinek a családja közismert a török üzleti életben.

 

A Sopron Bank jogutódja, a Trive Bank teljesen digitálisan fog működni, fogyasztási hiteleket, később pedig lekötött betéteket és folyószámlákat is kínál majd ügyfeleinek – derül ki a Trive Financial Holding B. V. tulajdonszerzését és az új nevet bejelentő keddi közleményből. A tranzakciónak köszönhetően a pénzügyi vállalatcsoport a banki tevékenységet beépíti a befektetési és hitelszolgáltatásai közé. Céljuk, hogy a Trive Bankot modern high-tech bankká tegyék – idézi a közlemény Engin Cubukcut, a Trive Financial Holding vezérigazgató-elnökét.

 

A húsz éves múlttal rendelkező Sopron Bank regionális nyugat-magyarországi pénzintézet volt, amely Budapesten is működtetett fiókokat. Tulajdonosa az osztrák Hypo-Bank Burgenland AG 2022 februárjában eladta a MagNet Magyar Közösségi Bank Zrt.-nek. A vállalati és lakossági hitelek, kölcsönszerződések meghatározott állománya a MagNethez került, az átruházás fordulónapja 2022. június 30. volt, így a Sopron Bank ügyfelei a MagNet Bank ügyfelei lettek.

 

A Sopron Bank azonban az ügyfélállomány nélkül sem vesztette el az értékét, hiszen a cégbírósági adatokban látszik, hogy a Sopron Bank, illetve a jogutódja, a Trive Bank továbbra is rendelkezik PSZÁF-engedélyekkel egyéb monetáris közvetítői, pénzügyi és biztosítási ügynöki tevékenységek végzésére. Ezek a banki licenszek pedig önmagukban is értékesek olyan vevőnek, aki ilyen tevékenységbe akar kezdeni Magyarországon, hiszen ezek megszerzése idő- és költségigényes feladat lenne új céget indítva. 

 

A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Stabilitási Tanácsa - Matolcsy György jegybankelnök aláírásával - 2022. október 13-ai határozatában engedélyezte Trive Financial Holdingnak és kizárólagos tulajdonosának, az isztambuli lakcímmel rendelkező Kasım Garipoğlunak, hogy a Trive Financial Holdingon keresztül 100 százalékos befolyást szerezzen a Sopron Bank Zrt.-ben – derül ki a cégbíróságon benyújtott dokumentumból.

 

A cégbírósághoz benyújtott dokumentumokból az is kiderül, a Trive Financial Holding igazgatósága 2022. június 9-én határozott arról, hogy a vállalat megvásárolja a Sopron Bank részvényeinek 100 százalékát „1 500 000 euró plusz a bank becsült tőkeértékének megfelelő összegért, a részvényvásárlási szerződésben meghatározott kiigazításokat is figyelembe véve”, és felhatalmazták Engin Çubukçu igazgatót, hogy a társaság nevében írja alá a megvásárlásához kapcsolódó összes dokumentumot.

 

A hollandiai Trive Financial Holding neve korábban GKG Holding BV volt. A GKG egy 2010-ben az Egyesült Királyságban alapított ingatlan- és vendéglátóipari csoport, amely a pénzügyi szolgáltatások területén is tevékenykedik.

 

A magyar bank vevőjének tulajdonosa, a harmincas évei végén járó befektető, Kasım Garipoğlu Linkedin profilja szerint 2010-ban az Egyesült Királyságban alapította a GKG-t, amely egy évtized alatt élvonalbeli ingatlanpiaci szereplő lett. Az apja, Hayyam Garipoğlu ismert török üzletember, aki korábban egy televíziós csatorna (Smart Holiday TV) és a Sümerbank tulajdonosa is volt az interneten fellelhető adatok szerint.

 

A Trive Financial Holding magát úgy jellemzi, hogy “egy pénzügyi vállalatcsoport, amely globális befektetési és hitelezési termékeket kínál élvonalbeli technológiákkal, valamint kockázati tőkebefektetésekkel rendelkezik, amelyek a FinTech cégekre összpontosítanak; leányvállalatai az Egyesült Államoktól Európáig, Afrikáig és Ausztráliáig terjednek az egész világon”.

 

A cégbírósági adatokból az is kiderül, hogy a MagNet 2022 novemberében adta el a Sopron Bankot a Trive Financial Holdingnak, a neve idén januárban módosult Trive Bank Hungaryra. A székhelyét decemberben tették át Sopronból Budapestre, a XIII. kerületi Váci út 33. szám alatti irodaházba. Megtartottak egy soproni telephelyet és a Budapest belvárosában a Bajcsy-Zsilinszky úti City Center irodaházban fenntartott fióktelepet. 

 

A Magnet nyugtatja a volt Sopron Bank ügyfeleket

 

A Trive keddi bejelentése után szerdán a Magnet szükségesnek tartott kiadni egy olyan közleményt, amelyben a Sopron Bank volt, már nála lévő ügyfeleit igyekszik megnyugtatni. A Magnet megerősítette hogy a Sopron Bank eladása nem érinti annak volt ügyfeleit, ugyanis ők már átkerültek a Magnethez, a Trive ezért már egy ügyfélállomány nélküli Sopron Bankot vett meg. (Lényegében egy üres, de banki licenszeit megtartó pénzintézetet.)

 

A Sopron Bank egykori ügyfelei 2022. második felétől már a Magnetnél intézik a pénzügyeiket, legalábbis azok, akik az átkerüléskor nem választottak maguknak másik bankot. A Magnet közlése szerint több mint 10 ezer volt Sopron Bank ügyfél maradt a Magnetnél.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!