Több százezer forintot költhetünk a tanévkezdésre az egészségpénztárból

Túl drága az iskolakezdés? Erre is jó az egészségpénztári megtakarításunk

Több százezer forintot költhetünk a tanévkezdésre az egészségpénztárból

Túl drága az iskolakezdés? Erre is jó az egészségpénztári megtakarításunk

Bank360 tartalom
2023-08-20 Frissítve: 2023-12-21
2023-08-20 Frissítve: 2023-12-21
34328933

Borsos árakkal szembesülnek a szülők az iskolakezdés előtt, akár tanszert kell vásárolniuk, akár albérleti díjat kell fizetniük ilyenkor a gyereküknek. Ha túl sok a kiadás, akkor az egészségpénztári megtakarítást is fel lehet erre használni, amivel ráadásul az inflációt is visszanyerjük. 

 

A tanszervásárláskor repkednek a tízezrek, akinek pedig szeptembertől lakásbérletet kell fizetnie a felsőfokú tanulmányaihoz, annál több százezer forint is lehet az összeg, amit ki kell fizetni augusztus végén, szeptember elején. Mindkettőben nagy segítség lehet az egészségpénztári, önsegélyező pénztári megtakarítás. 

 

Sokan nem is tudnak erről a lehetőségről, azt gondolják, hogy az egészségpénztári megtakarításokat csak a betegség kezeléséhez, illetve az egészség megőrzéséhez lehet felhasználni meghatározott lista alapján. Ezek a befizetések alapvetően valóban ezt a célt szolgálják, azonban az egészségpénztárakba tett pénzt az önsegélyezés keretében lakáshitel törlesztésére vagy a beiskolázás kiadásaira is lehet fordítani. Ráadásul nem is keveset.

 

Akár 232 ezer forint egészség- és önsegélyező pénztári beiskolázási támogatást is igénybe vehetnek a tanévkezdésre készülő pénztártag szülők az egyenlegük terhére. Ráadásul ennek 20 százalékát, 46 400 forintot szja-kedvezményként vissza is kapnak.

 

A pénztári támogatás az óvodásoktól egészen a 25 év alatti, felsőoktatási tanulmányaikat folytató diákok után vehető igénybe ruházatra, taneszközökre, tankönyvekre, de akár a felsőoktatási tandíjra, kollégiumi vagy albérlet-költségekre is. Az igénybevétel feltétele egyebek közt a tanintézmény látogatásának igazolása, a tanév első napját legfeljebb 15 nappal megelőző vásárlási számlák becsatolása, illetve, hogy a pénztári megtakarítás előzőleg legalább 180 napja legyen a számlán. Utóbbira fontos figyelni, tehát az, aki csak most kap észbe, és lép be egy ilyen pénztárba, az majd 180 nap után használhatja fel erre a megtakarításait, ahogyan az is, aki mostantól növeli meg a pénztári befizetését ennek érdekében.

 

Így működik a beiskolázási támogatás

 

Nézzünk meg egy konkrét egészségpénztárat, például az OTP-t. A támogatás mértéke mindig a tárgyév első napján érvényes havi minimálbér összege lehet, ez alapján jön ki 2023-ban a gyermekenkénti maximum 232 ezer forint. A másik korlát az említett 180 nap, tehát csak akkor összeg vehető igénybe beiskolázási támogatásra, ami már 180 napja a számlán van. A beiskolázási támogatás igényléséhez mindössze egy bejelentőlapot kell kitölteni

 

Fontos tudnivaló, hogy a beiskolázási támogatás nem igényelhető és nem is vásárolható le a teljes évben. Az igénylési időszak a tanév első napját megelőző 15 nap és a tanév utolsó napját követő 15 nap közötti időtartam, tehát a támogatási keretben azokat a számlákat lehet elszámolni, amelyek kiállítása és teljesítése ebben az intervallumban történt. Vagy augusztus közepétől a következő év június végéig lehet felhasználni a rendelkezésre álló összeget. 

 

A támogatást nem igényelheti minden pénztártag, hanem értelemszerűen csak azok, akiknek van gyermeke és még jogosultak a családi pótlékra. Pénztártagok mellett kedvezményezettek is igénybe vehetik a szolgáltatást. 

 

Mire használható fel a beiskolázási támogatást?

 

A támogatás neve ugyan beiskolázási, de valójában még nem iskolás gyerekekre is igénye vehető, vagyis már az óvodával kapcsolatos kiadásokat is lehet fedezni az így összegyűjtött pénzből. Költhetünk a megtakarításunkból

  • ruházkodásra,
  • taneszközökre,
  • tankönyvekre és feladatgyűjteményekre. 

 

Az általános és középiskolás gyermek után ez a lista kiegészül a kötelező olvasmányokkal is, továbbá sporteszközökre vagy hangszerekre is, ha sport- vagy zenetagozatos osztályba jár a gyermek. Ezekről igazolást is kell csatolni a számla mellé. 

 

Főiskolai és egyetemi hallgató gyermek után pedig akár

  • tandíj,
  • kollégium,
  • és lakásbérlet is fizethető az összegyűjtött pénzből. 

 

Számlát minden esetben kérni kell az elköltött összegről, illetve felsőoktatásban igazolni kell a tanulói, hallgatói jogviszonyt is. Lakásbérlet esetén ezt jó előre tisztázni a bérbeadóval.

 

Adókedvezménnyel 20 százalékot megtakarítunk

 

Az egészségpénztári számlára befizetett összeg után állami adóvisszatérítést lehet igénybe venni, legfeljebb 150 ezer forintig. Ez akkor is érvényes, ha a befizetett pénzt vagy annak egy részét beiskolázási támogatásként használjuk fel. Így tehát valójában 20 százalékot spórolunk, ami azt jelenti, hogy visszanyerjük az inflációt, amit kevés kiadásunknál tudunk elérni, különösen ilyen egyszerűen.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!