Ha együtt van a lakás és az iroda, akkor lehetnek bonyodalmak

​​​​​​​Új céges rezsiszabályok: akkor kell nyilatkozni, ha már nem jár a kedvezmény

Ha együtt van a lakás és az iroda, akkor lehetnek bonyodalmak

​​​​​​​Új céges rezsiszabályok: akkor kell nyilatkozni, ha már nem jár a kedvezmény

Bank360 tartalom
2022-06-22 Frissítve: 2022-07-18
2022-06-22 Frissítve: 2022-07-18
27362999

Újraszabta a kormány a kisvállalkozások számára a kedvezményes árú áram és gáz feltételeit. Minden érintettnek érdemes megnézni az új szabályokat, mert annak is van dolga és vesztenivalója, aki már kikerül ebből a körből.

 

Kik jogosultak az olcsóbb áramra és gázra?

A jelenlegi lakossági felhasználók az áram- és gázszolgáltatást továbbra is a rezsicsökkentett áron vehetik igénybe, nekik a rendelettel kapcsolatosan további teendőjük nincs.

 

2022. augusztus 1-jétől az  önkormányzati és állami bérlakásban, valamint szállóférőhelyen élők felhasználási helyei ellátása biztosításának mértékéig a  helyi önkormányzat és az  állami bérlakás, valamint a szállóférőhely üzemeltetője lakossági fogyasztónak minősül. Annak érdekében, hogy az újonnan lakossági ügyfélnek minősülők a kedvezményes díjazást igénybe tudják venni, nyilatkozniuk kell a szolgáltatóknak.

 

Egyelőre 2022 végéig a mikrovállalkozások továbbra is kedvezményes áron jogosultak áramot és földgázt venni 4606 kWh éves összesített áramfogyasztásig és 1489 köbméter éves összesített gázfogyasztásig. Az ezt a mennyiségeket meghaladó fogyasztás elszámolása azonban már az egyetemes szolgáltatáson belül biztosított piaci áron történik. A versenypiaci árképzésről MVM honlapján június 24-én jelenik meg közlemény. 

 

Ezek a kedvezményes rezsijű mikrovállalkozás feltételei

  • 10 főnél kevesebbet foglalkoztat,
  • 2 millió eurónál nem nagyobb árbevétel,
  • kisfeszültségen vételez áramot,
  • az összes áramfelhasználási helyét figyelembe véve együttesen 3x63 A-nál nem nagyobb csatlakozási teljesítményű felhasználónak minősül,
  • 20 köbméter/óra kapacitást meg nem haladó vásárolt kapacitás
  • 2022. június 18-án egyetemes szolgáltatótól vásárolta az áramot, tehát nem piaci szerződése volt.


Mit tegyen, aki nem jogosult?

Annak a vállalkozásnak, amely 2022. június 18-án egyetemes szolgáltatás keretében kapta az áramot, és 2022. augusztus 1-jét követően nem jogosult egyetemes szolgáltatásra, vagyis a kedvezményes tarifára, a jogosultság megszűnéséről nyilatkoznia kell az egyetemes szolgáltatójának 2022. július 1-jéig az érintett felhasználási helyek megjelölésével. 

 

Itt kezdődnek a bonyodalmak

A mikrovállalkozásoknál nagyon gyakori, hogy lakásban van a székhelyük, és ott is végzik a tevékenységüket. De vajon, akkor jogosultak-e az olcsó rezsire, és mi alapján dönthetik el, mekkora a fogyasztásuk? Erre a szolgáltatóktól is eltérő magyarázatokat kaptunk. Az egyik energiaszolgáltató cég szerint, ha egy ingatlanba be van jegyezve egy magánszemély, aki ott lakik, és egy vállalkozásnak is ugyanazon a címen van a telephelye, akkor az a lényeg, kinek a nevére kötötték a szerződést az energiaszolgáltatóval. Ha a magánszemély nevére szól a szerződés, akkor akár 4606 kWh-nál és 1489 köbméternél magasabb is lehet az éves fogyasztás, az ügyfélnek nincs tennivalója, továbbra is kedvezményes áron kapja az áramot és a gázt. Magánszemélynél ugyanis nem nézik a fogyasztást. 

 

Egy másik szolgáltatónál érdeklődve már azt a választ kaptuk, hogy ha egy cég van bejegyezve az lakóingatlanba, és nem csak a székhelye a lakás, hanem ott folyik az üzleti tevékenység is, de a vállalkozás mikrovállalkozásnak minősül, akkor az ott lakó magánszemély, illetve család és a cég is a kedvezményes üzleti tarifa szerint fizet, ami 62 forint kilowattóránként. Ez jóval alacsonyabb az szabadpiaci tarifánál, de magasabb, mint a 37,5 forintos egyetemes lakossági tarifa, tehát a család nem jár jól. 

 

Ez utóbbit is csak azok vehetik igénybe, akiknek határozatlan idejű szerződése van az egyetemes szolgáltatóval. Akik magánszemélyként vagy akár cégként határozott idejű szerződést kötöttek, mert azt gondolták, hogy olcsóbban tudnak áramot vásárolni, azoknak maradniuk kell a piaci tarifáknál. 

 

A vállalkozással együtt lakó családnak megoldás lehet, ha az üzleti tevékenységet ki tudják telepíteni egy külön mérőórára, de ez egy lakásirodában, társasházban vagy panelben inkább csak elvi lehetőség. Azzal a szolgáltatói állásponttal is találkoztunk, hogy a fenti kérdések még nincsenek eldöntve a jelenlegi jogszabályok alapján. 

 

Ha a magánszemélynek és a vállalkozásnak külön szerződése van az energia- illetve gázszolgáltatóval, akkor a magánszemélynek nincs tennivalója, a vállalkozásnak pedig csak akkor kell kijelentkeznie az egyetemes szolgáltatásból, ha a fent felsorolt feltételek egyikének nem tesz eleget, vagyis az energiafelhasználás szempontjából nem minősül mikrovállalkozásnak. 


Mit tegyen, aki cégtől bérel lakást?

Ha egy vállalkozás magánszemélyeknek ad bérbe lakóingatlanokat, akkor ahhoz, hogy a bérlő magánszemélyként kedvezményes lakossági áron kapja az áramot és a gázt, arra van szükség, hogy az energiaszolgáltatóval kötött szerződés a bérlő nevére szóljon. Ez azért is hasznos, mert például egy ingatlankiadással foglalkozó vállalkozás könnyen átlépheti a 4606 kWh-s, 1489 köbméteres korlátot, így kieshet a kedvezményre jogosult mikrovállalkozások köréből. 

 

Fontos szabálya a rendeletnek, hogy magánszemély részére lakhatás céljára bérbeadott ingatlan esetén a költségelszámolás során a bérbeadó energiafelhasználó a bérlőnek az áram- és gázköltségeket legfeljebb a lakossági egyetemes szolgáltatás szerinti árszabáson számolhatja el.

 

Ha a közüzemi számla társasház vagy lakásszövetkezet nevére érkezik, akkor kedvezményes a tarifa, ezek ugyanis lakossági fogyasztóknak számítanak. 

 

Büntetés is van

Az egyetemes szolgáltató bármikor jogosult az egyetemes szolgáltatásra vonatkozó jogosultságot ellenőrizni, és az ezt alátámasztó iratot a felhasználótól bekérni.

 

Amennyiben az egyetemes szolgáltató a jogosultságot alátámasztó irat alapján megállapítja, hogy a felhasználó egyetemes szolgáltatás igénybevételére nem jogosult, a 2022. augusztus 1-jétől az egyetemes szolgáltató általi ellátás végéig terjedő időszak alatt felhasznált áramot az adott hónapra vonatkozó átlagos HUPX másnapi órás piaci ár (tőzsdei áramár) kétszeresének, de legalább az alkalmazott egyetemes szolgáltatási árszabás egységára ötszörösének megfelelő egységáron számolja el. Ugyanilyen esetben a felhasznált földgázt az adott hónapra vonatkozó átlagos tőzsdei ár kétszeresének, de legalább a  jogviszony fennállása alatt felhasznált földgázt az  alkalmazott egyetemes szolgáltatási árszabás egységára ötszörösének megfelelő egységáron kell a felhasználóval elszámolni.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!