Néhány napig élt csak újra a zöld hitel igénylése

Újra bezárult a zöld hitel nagyon rövid időre kinyílt kapuja

Néhány napig élt csak újra a zöld hitel igénylése

Újra bezárult a zöld hitel nagyon rövid időre kinyílt kapuja

Bank360 tartalom
2022-04-21 Frissítve: 2022-04-28
2022-04-21 Frissítve: 2022-04-28
20924347

Nagyon szerencsésnek érezheti magát az, akinek húsvét után sikerült még új zöld hitel igénylést benyújtania a lehetőséget korlátozottan megnyitó két banknál. A kedden és szerdán még élő esély mára elveszett, ugyanis a zöld hitel értékesítését újra felfüggesztette ez a két bank is, a többi pedig meg sem nyitotta.

 

Amint arról a Bank360.hu beszámolt, korlátozottan ugyan, de két bank az elmúlt napokban újra kinyitotta a lehetőséget új zöld hitel igénylések befogadására. Az Erste és az OTP honlapján olyan hirdetmények, illetve tájékoztatások jelentek meg, amelyek alapján megszűnt a termék értékesítésének felfüggesztése. Azt azonban jelezték a bankok (ahogyan egyébként a többi, a felfüggesztésből vissza nem lépő pénzintézet is), hogy szerződést csak jegybanki finanszírozás erejéig tudnak majd kötni az ügyfelekkel. 

 

Ez a tiszavirág életű lehetőség azonban csütörtökre bezárult, ugyanis ma már mindkét bank honlapján az a tájékoztatás szerepel újra, hogy a zöld hitelek értékesítését felfüggesztették. Az Erste eleve olyan tájékoztatást adott, hogy a megnyitott, korlátozott lehetőséget a meglévő ügyfeleinek kívánja biztosítani, és az OTP honlapján is olvasható volt az a közlés, hogy csak az MNB által számára biztosított finanszírozási keretig mehet a hitelezés.

 

Március végén és április első napjaiban az összes bank felfüggesztette a zöld hitelek értékesítését, illetve az új igénylések befogadását, ugyanis a megkötött szerződések és a beérkezett igénylések alapján már látszott, hogy kimerülőben a Magyar Nemzeti Banktól erre a célra nyújtott 200 milliárd forintos finanszírozási kerete. A bankok arra is figyelmeztették az ügyfeleket, hogy a már beérkezett igénylések esetén sikeres hitelbírálat esetén is csak akkor tudnak szerződést kötni velük, ha addigra marad a kedvezményes jegybanki finanszírozási keretből, és az MNB visszaigazolja ezt.

 

Ezután az MNB monetáris tanácsa úgy határozott, hogy 100 milliárd forinttal megemeli a NHP Zöld Otthon Program eredetileg 200 milliárdos finanszírozási keretét. A kedvezményes, 2,5 százalékos kamatot meghagyták, csak az elvárt energetikai feltételeken szigorítottak valamelyest. Ezek után annak a banknak van lehetősége újra nyitnia a zöld hitel igénylés lehetőségét, még ha ilyen rövid időre is, amely a szerződései és a beérkezett további igénylések elbírálása alapján azt látja, hogy még maradt valamennyi felhasználható pénz az MNB által rá allokált keretből. Az ugyan nem zárható ki, hogy a bankok közül valaki még megnyitja a zöld hitelt, de ha ez így is lesz, az a mostanihoz hasonlóan biztosan nagyon rövid ideig, korlátozottan elérhető módon él majd.

 

Akinek ebben a néhány napban még sikerült belépni a zöld hitelek résnyire kinyitott kapuján, az mázlistának érezheti magát, hiszen a fix, 2,5 százalékos kamattal felvehető zöld hitel sokkal olcsóbb, mint a nagy kamatemelések után jelenleg elérhető, piaci kamatozású lakáshitelek. Nemrégiben kiszámoltuk a különbséget, és ebből az derült ki, hogy egy 30 milliós lakáskölcsönön 15 milliót is spórolhat a visszafizetés alatt az, akinek még sikerül kapnia a kedvezményes hitelből. A zöld hitel törlesztőrészlete erre az összegre havonta 60 ezer forinttal alacsonyabb, mint a jelenleg kapható normál lakáshiteleké.





 

 

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!