szerződés

Változnak a lakásbiztosítások szabályai a jelzáloghiteleknél 

szerződés

Változnak a lakásbiztosítások szabályai a jelzáloghiteleknél 

Herman Bernadett
2023-05-05 Frissítve: 2023-06-07
2023-05-05 Frissítve: 2023-06-07
32698217

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium friss rendelettervezetében meghatározza a bankoknak, hogyan kell az ügyfeleknek bemutatniuk az új lakáshitelszerződések aláírása előtt a Magyar Nemzeti Bank lakásbiztosítási kalkulátorát. Ez azokban az esetekben kötelező, amikor a jelzáloghitel mellé kötelező lakásbiztosítást is kötni az ingatlanra.  

 

Változik a jelzáloghitelre vonatkozó tájékoztatás szabályairól szóló rendelet a kormány honlapjára feltöltött új terveze szerint. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium által javasolt módosítás meghatározza, hogy a jelzáloghitelre vonatkozó személyre szóló tájékoztatás során miként kell bemutatni az igénylő részére a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás kalkulátorát (MFO-kalkulátor) annak érdekében, hogy a fogyasztó megismerhesse a konkrét ingatlanra vonatkozó legkedvezőbb vagyonbiztosítási ajánlatokat. Ezt azokban az esetekben kell megtenni, amikor a lakásbiztosítás a lakáshitel feltétele, tehát a bank csak akkor folyósítja a hitelt, ha az ügyfélnek van az ingatlanra érvényes lakásbizotsítása. 

 

Az új rendelettervezet egyértelművé teszi, hogy az MFO kalkulátor bemutatása nem jelenti az adott biztosítási termékek részletes ismertetését, összehasonlítását és elemzését, így nem jelent többes ügynöki tevékenységet. A hitelező, a hitelközvetítő vagy a közvetítői alvállalkozó feladata, hogy segítséget nyújtson az MFO kalkulátor használatához, tájékoztassa a hiteligénylőt az így rendelkezésre álló adatokról.

 

Jelenleg 11 magyarországi biztosító kínál MFO minősítésű lakásbiztosítást. A bankok gyakran egy-egy partnerrel együttműködve kínálnak lakásbiztosításokat, legutóbb például a CIB Bank jelentette be, hogy a Generalival együttműködve fog biztosításokat kínálni. A jogszabálytervezet alapján azonban nem csak a saját partner, hanem a többi biztosító ajánlatát is az ügyfelek figyelmébe kell majd ajánlani.


 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!