Az interneten ingyen megtudható a kiszemelt ingatlan energetikai besorolása

Energetikai tanúsítvány lekérdezése: ezt mindenkinek tudni kell, ha lakást vesz vagy bérel

Az interneten ingyen megtudható a kiszemelt ingatlan energetikai besorolása

Energetikai tanúsítvány lekérdezése: ezt mindenkinek tudni kell, ha lakást vesz vagy bérel

Domokos Erika
2023-03-08 Frissítve: 2023-11-07
2023-03-08 Frissítve: 2023-11-07
31845938

A rezsi emelkedése miatt hirtelen a korábbinál fontosabb szempont lett az ingatlanvásárlók és albérletet keresők számára, hogy a kiszemelt lakás vagy ház mennyi energiát fogyaszt. Ezt a rezsiszámlák mellett az energetikai tanúsítványból tudhatjuk meg. Alig ismert, de egy nyilvános és ingyenes adatbázisból akkor is megismerhetjük az ingatlan besorolását, ha azt a tulajdonos nem mutatja meg. Feltéve, hogy már készült ilyen róla.

 

Egy ingatlan vásárlása és bérlése előtt érdemes megtudni, hogy az mennyi energiát fogyaszt és mennyire korszerű az energiaellátása, különösen így van ez a rezsiköltségek emelkedése óta. Erről az előzetesen kikért számlák mellett egy hivatalos okiratból is tájékozódhatunk: az energetikai tanúsítványból, amelyet már minden lakóingatlan építéséhez, eladásához és bérbeadásához el kell készíttetnie az építőnek vagy a tulajdonosnak. Legalábbis elvileg. 

 

Új építésű vagy használt lakóingatlan eladásánál ez elkerülhetetlen, hiszen az energetikai tanúsítvány kötelező kelléke az adásvételi szerződésnek. Enélkül a földhivatal visszadobja a szerződést, nem jegyzi be az adásvételt, ezért aztán a szerződést író és intéző ügyvédek jellemzően eleve megkövetelik ezt a szerződéskötéskor. A magánszemélyek között létrejött bérleti szerződéseknél azonban ez még fehér holló. Bérbeadásnál ugyanis a szerződést nem kell semmilyen hatóságnak bemutatni, így meglehetősen ritka, hogy szerepel benne a lakás vagy ház energetikai tanúsítványa. Jellemzően azért, mert se a bérbeadó, se a bérlő nem tudja, hogy ez elvileg kötelező lenne.

Frissítés! 2023. november 1-jétől megváltozik az épületek energiahatékonyságát értékelő rendszer és új energetikai tanúsítványok jönnek. Továbbra is kötelező marad az energetikai tanúsítvány beszerzése az ingatlanok eladásához és bérbeadásához, de annak számát és átvételét már nem kell szerepeltetni a szerződésekben. Minderről bővebben ebben a bejegyzésünkben olvashat.

A kötelezettség nemcsak az adásvételi vagy a bérleti szerződés megkötésénél áll fenn, hanem már a lakás vagy albérlet hirdetésénél. Itt aztán végképp nem tekinthető általánosnak, hogy az energetikai besorolást is közli a hirdető, főleg a bérletnél. Mivel a hirdetés esetében nincs semmilyen szankciója a tanúsítvány hiányának, jelenleg maximum a piac kényszerítheti ki azt, hogy már az érdeklődés idején is megismerhető legyen az energetikai besorolás. 

 

Az energiahatékonyság alapján 12 kategóriába sorolják az ingatlanokat, az AA++ minimális energiaigényűtől a JJ kiemelkedően rossz kategóriáig. Minél jobb az ingatlan energetikai besorolása, annál kisebb energia szükséges a fenntartásához. Ebből az ingatlan vevője vagy bérlője arra is következtethet, hogy várhatóan mennyi rezsit fizethet. Az energetikai besoroláskor figyelembe veszik egyebek mellett az épület építéséhez felhasznált anyagokat, a szigetelést, a nyílászárókat, a fűtési- és melegvíz ellátási rendszerét, és azt is, használ-e megújuló energiát. A tanúsítvány 10 évig érvényes.

 

Bárki kikeresheti egy ingatlan e-tanúsítványát

Szerencsére az ingatlant vagy albérletet keresőknek nem csak úgy tudhatják meg, milyen energetikai besorolású a kiszemelt lakás, hogy megmutatja nekik a tanúsítvány a tulajdonos. Alig ismert, de van erre egy bárki számára elérhető hiteles adatbázis. Azt ugyanis, hogy készült-e egy háznak vagy lakásnak energiatanúsítványa, az milyen minősítést tartalmaz és érvényes-e még, bárki kiderítheti egy egyszerű internetes kereséssel, és ehhez semmilyen regisztráció vagy ügyfélkapus azonosítás nem kell. A tanúsítványok az E-tanúsítás oldalon, a „tanúsítványok lekérdezése” menüpontban érhetők el az ingatlan helyrajzi száma vagy címe alapján (elég az utcanév is, ha nem tudjuk a házszámot). Ha ismerjük a tanúsítvány számát (nyolcjegyű HET szám), akkor arra is szűrhetünk.

 

 

A szerződésbe bele kell írni az e-tanúsítványt

 

Az ingatlan adásvételi vagy bérleti szerződésének tartalmaznia kell az energetikai tanúsítvány azonosító kódját, valamint a vevőnek vagy bérlőnek a nyilatkozatát arról, hogy a tanúsítványt vagy annak másolatát átvette a tulajdonostól, illetve a bérbeadótól. A tanúsítvány online lekérdezésével az is ellenőrizhető például, hogy az adásvételi szerződésben szereplő HET szám a nyilvántartásban megtalálható-e, és a tanúsítvány pontosan milyen címhez tartozik. A főbb adatokon kívül a teljes, többoldalas e-tanúsítvány - amely az energetikai besorolás alapjául szolgáló számításokat tartalmazza a csatolt dokumentumokkal és az esetleges felújítási javaslattal együtt – azonban nem tölthető le a nyilvánosság számára.

 

Az ingatlanok eladási és bérbeadási hirdetéseiben elvileg kötelező közzétenni az ingatlan betűjeles energetikai besorolását, ha készült már róla tanúsítvány, de a hirdetéseket böngészve bárki láthatja, hogy ez még az eladásra kínált ingatlanoknál sincs mindig így, az albérleteknél pedig kifejezetten ritka egyelőre. Ennek pedig aligha az az oka minden ilyen esetben, hogy a hirdetett ingatlanról még nem készült tanúsítvány.

 

Ingyen igényelhető az e-tanúsítványhoz pótlap

 

A jelenlegi dupla betűs, 12 kategóriát tartalmazó energetikai besorolási rendszert 2016-tól alkalmazzák, korábban, 2013-tól 2015 végéig tíz kategória volt érvényben, amelyeket egy betűvel jelöltek. A két besorolási rendszer eltér egymástól, nem összehasonlíthatók. Azért, hogy a korábbi, még hatályos energetikai tanúsítványok is felhasználhatók legyenek, azokhoz az E-tanúsítás oldalon a „tanúsítvány pótlap igénylés” menüpontban az újabb, kétbetűs energetikai besorolást tartalmazó pótlap kérhető, ingyenesen. A rendszer a HET szám beírása után automatikusan generálja a pótlapot, amely letölthető. Az csak az ingatlan eredeti tanúsítványával együtt érvényes, a korábbi tanúsítvány kiállítási idejétől számított 10 évig.

 

Mit kell tudni az adatbázisról?

 

Az E-tanúsítás webes alkalmazás az országos hatáskörű, központi adatbázis, az Országos Építésügyi Nyilvántartás része, az E-építés.hu portálon vagy a Lechner Tudásközpont weboldaláról átkattintva érhető el. Az E-tanúsítás oldalra töltik fel az engedéllyel rendelkező, hivatalos energetikai tanúsítók (akik megfelelő végzettséggel rendelkező mérnökök vagy építészek lehetnek, és szerepelnek a kamarák nyilvántartásában) az ingatlanok energetikai tanúsítványát, amelyet a megrendelőik számára készítettek.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!