Olcsó a hatósági áras tűzifa, de lesz még vele kiadásunk

Minden tudnivaló a hatósági áras tűzifa vásárlásáról

Olcsó a hatósági áras tűzifa, de lesz még vele kiadásunk

Minden tudnivaló a hatósági áras tűzifa vásárlásáról

Bank360 tartalom
2022-09-18 Frissítve: 2023-04-21
2022-09-18 Frissítve: 2023-04-21
29312099

Közzétették, milyen áron, hol és hogyan lehet megvásárolni a kedvezményes tűzifát az állami erdőgazdaságoknál. Az árak elsőre vonzóak, de jó néhány olyan plusz költség és bizonytalansági tényező van, amit érdemes figyelembe venni a vásárlás előtt. 

 

A rezsicsökkentés szabályainak változása, az áram- és a gáz drágulása miatt most sokan igyekeznek részben vagy egészben tűzifára váltani. Rajtuk kívül a már eddig is tűzifával tüzelők is azzal szembesülnek, hogy a tűzifa ára is jelentősen megnőtt, és beszerezni is egyre nehezebb. Ezért a kormány tűzifaprogramot hirdetett, amelynek keretében az állami erdőgazdaságoktól kedvezményes áron vásárolható tűzifa. Segítségül leírjuk a jogosultság,  igénylés, vásárlás részletes feltételeit, valamint azt is, mit érdemes mérlegelni és megtudni a vásárlás előtt, milyen többletköltségeink lesznek még az így vásárolt fával.

(Frissítés: a program 2023. április 15-én lezárult, az ősszel derülhet ki, hogy lesz-e folytatás.) 

 

Mennyi tűzifa vásárolható kedvezményes áron?

Háztartásonként maximum 10 erdei köbméter tűzifa vásárolható az állami programban. Egy erdei köbméter 1,7 normál köbméter (1x1 méteres alapon 1,7 méter magas oszlop). Nem okvetlen és egyszerre ennyit venni, van lehetőség a maximális mennyiségnél kevesebb, illetve részletekben történő vásárlásra is.

 

Milyen fajta tűzifa vásárolható?

Keménylombos, lágylombos és fenyő tűzifa vásárolható az egyes állami erdőgazdaságoknál az adott területre jellemző fajösszetétel szerint. A legjobb tűzifa a keményfa (bükk, tölgy, gyertyán, akác), ezeknek a legnagyobb a fűtőértéke, jellemzően piaci tűzifaként is ilyet árulnak. A lágylombos fáknak kisebb a fűtőértéke. A fenyővel a magas gyantatartalma miatt vigyázni kell, csak azzal tüzelni nem is ajánlott, mert tönkreteheti a kéményt, így inkább a többi fával keverve, kisebb mennyiségben ajánlott használni, ha egyáltalában fűt valaki vele.

 

Mennyiért vásárolható a kedvezményes tűzifa?

  • keménylombos fa (bükk, tölgy, gyertyán, akác) erdei köbméterenként áfával: 30 000 forint
  • lágylombos fa erdei köbméterenként áfával: 19 000 forint
  • fenyő áfával: 19 000 forint

Ezeken az árakon belül nem tesznek különbséget a különböző fafajták között. A piacon vásárolható tűzifánál van különbség, a keményfák közül például az akác olcsóbb, mint a többi, és van, ahol a bükköt, tölgyet és gyartányt is más áron kínálják.

 

Milyen feldolgozottságú tűzifa vásárolható?

Nagyon fontos szempont a vásárlásnál, hogy az állami programban az erdőgazdaságoktól hengeres tűzifa vásárolható. Ez azt jelenti, hogy hosszabb szálakban vehetjük meg a fát (jellemzően méteres, másfél méteresre vágják). Ez azt jelenti, hogy a vásárláskor kalkulálni kell azzal, hogy a tűzifát még fel kell dolgoznunk, tönkre kell fűrészelnünk, majd fel kell hasogatnunk. 

 

Ez idő és költség, ami jelentősen megdrágíthatja a fát számunkra, ha magunk nem tudjuk vagy akarjuk ezt megcsinálni. 10 köbméter fa fűtésre kész feldolgozása sok idő, ha erre embert kell fogadnunk, annak a költsége még akkor is több tízezer forint lesz, ha van hozzá eszközünk (láncfűrész, körfűrész, hasogatógép, fejsze). Ha magunk végezzük, akkor is sok munkaórával számíthatunk, valamint az üzemanyag és áram árával. 

 

Mikori vágású tűzifa vásárolható?

A legnagyobb bizonytalansági tényezőnek az látszik, hogy a program nem határozza meg azt, hogy a meghirdetett egységes áron mikori vágású tűzifát kapunk. Márpedig ez nagyon jelentősen befolyásolja a tűzifa fűtőértékét, sőt akár azt, hogy egyáltalában tudunk-e vele azonnal vagy néhány hónapon belül rendesen fűteni. 

 

Minél frissebb vágású a fa, annál magasabb a nedvességtartalma, ami nagyon jelentősen befolyásolja a fűtőértékét. A friss vágású fák többsége nem vagy csak nagyon nagy vesződséggel használható tüzelésre. Általában a vágástól számítva legalább egy évig érdemes szárítani a fát a fűtés előtt, de ha ennél tovább teszik ezt, akkor még jobb lesz. 

 

Ráadásul a vágás utáni tárolástól, feldolgozástól is függ, hogy mikor lesz már jó fűtőértékű a tűzifa. Ezért a vásárlás előtt mindenképpen érdemes megtudni, hogy mikori vágású tűzifát kínálnak, és ehhez képest döntsünk a vételről, illetve a további szárításról, feldolgozásról, a felhasználás idejéről.   

 

Kiszállítják-e a fát az erdőgazdaságok? 

A tűzifa szállításának díját az ár nem tartalmazza! Ráadásul az átvételi pontról a hazaszállításra a vásárlónak kell megoldani és fizetnie, ahogy a fentiek szerint a feldolgozást is. A szállítás is jelentősen, akár tízezrekkel megdobhatja a költségeket attól függően, milyen messzire kell szállítani a fát.

 

Kik vásárolhatnak a kedvezményes árú állami tűzifából?

A program keretében magyar lakcímkártyával rendelkező magánszemélyek vásárolhatnak tűzifát a lakcímkártyájuk bemutatásával. A felhasználási hely az igénylő lakcímét igazoló hatósági igazolványán (lakcímkártyán) feltüntetett, címadatokkal megjelölt hatályos tartózkodási hely, vagy ennek hiányában lakóhely.

 

Egy háztartásra vonatkozóan összesen legfeljebb 10 erdei köbméter tűzifa vásárolható. Az a program ismertetéséből nem derül ki, hogy az egy háztartásra érvényes vásárlást hogyan ellenőrzik. Ehhez nyilvánvalóan regisztrálni kell a vásárló lakcímét, amit aztán valamilyen nyilvántartásba kell vinni az ellenőrzéshez. Ráadásul nem árt valamilyen központiba, amit minden erdőgazdaság lát, ellenkező esetben több erdőgazdaságnál is vásárolhat valaki. Az sem ismert egyelőre, hogy a vásárláskor nyilatkozni kell-e arról, hogy a kedvezményes mennyiséget máshol még nem vásároltuk meg.   

 

Korlátja a vásárlásnak, hogy a 10 köbméteres mennyiségbe beleszámít az állami erdőgazdaságoknál 2022. május 1. után vásárolt tűzifa mennyisége. Ez azonban alighanem szintén maximum nyilatkozattal ellenőrizhető, vagy egy erdőgazdaságnál a számlázási adatok összevetésével.

 

A szabályozás nem túl szigorú, már első látásra is vannak kiskapuk. Különböző lakcímekre bejelentett családtagok a szabályok szerint külön-külön is élhetnek a 10 köbméteres mennyiséggel, és nyilván annak sincs akadálya, hogy valaki az ismerősét, rokonát, szomszédját megkérje arra, hogy ő (is) vásároljon a kedvezményes árú tűzifából. Mivel a szállítást nem az erdőgazdaság végzi, számára nem derül ki, ha például egy címre már harmadszor visznek 10 köbméter fát.

 

Mikor és hol kell fizetni? 

A befizető helyeken történik a fa megrendelése és az egységes, maximált ár befizetése. Azt nem írják le, hogyan kell fizetni, ezért érdemes az erdőgazdaságnál előre megérdeklődni, hogy van-e lehetőség kártyás fizetésre, vagy csak készpénzt tudnak elfogadni. Nem egyértelmű, hogy vajon lesz-e lehetőség telefonon vagy mailen előre megrendelni (és esetleg kifizetni) a fát, vagy ez csak a helyszínen történhet. Ez alighanem az egyes erdőgazdaságok gyakorlatától függ majd.

 

Hol és hogyan lehet átvenni a megvásárolt tűzifát?

A program keretében vásárolt tűzifát a vásárlók kizárólag az állami erőgazdaságok által meghatározott helyen és módon vehetik át. A közzétett területi lista mutatja meg azt, hogy melyik település lakói melyik állami erdőgazdaságnál vehetik meg a fát.

 

A területi lista itt tölthető le.

 

Sajnos a lista statikus és nem felhasználóbarát, nem lehet benne keresni településre, ráadásul nem is betűrendes országosan. Megyékre bontva tartalmazza a településeket, egy-egy megyén belül már betűrendben.

 

Ha kikerestük a településünkhöz tartozó erdőgazdaságot, akkor választhatunk annak a megadott megrendelési és befizetési helyei közül. Ezek itt itt találhatók. Ez a lista is statikus, nincs benne kereső, csak letölthető. Szerepelnek benne az egyes erdőgazdaságokon belül választható helyszínek címei, elérhetőségei (telefon, mailcím). 

 

Arról is külön lista van, hogy hol lehet átvenni a megrendelt tűzifát. Ez a lista itt tölthető le. Ez a lista is az előzőekhez hasonló, letölthető, és tartalmazza a címeket és elérhetőségeket.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!