Sokba kerülhet ha késünk a közművek átírásával

Közműátírás menete, költségei online és személyesen 2023-bqn

Sokba kerülhet ha késünk a közművek átírásával

Közműátírás menete, költségei online és személyesen 2023-bqn

Bank360 tartalom
2022-04-17 Frissítve: 2023-04-17
2022-04-17 Frissítve: 2023-04-17
20825689

Az ingatlan eladás és vásárlás időrabló kötelezettsége a közmű átírás, illetve a változások bejelentése. Az ingatlan eladó érdeke, hogy ez mielőbb megtörténjen, mert ennek hiányában továbbra is fizetheti a nevére érkező számlákat. A vevő is jól teszi azonban, ha mielőbb átírja a közműveket, mert az a kötelessége is. Jó hír azonban, hogy ma már legtöbb esetben a közművek átírása online is elintézhető. 

 

Mikor kell a közműveket átíratni?

Ingatlan eladásakor ezt az adásvételi szerződés megkötése, illetve - ha ez eltérő időpontban történik - a birtokba adás után kell megtenni. A közmű átírást bármelyik fél kezdeményezheti. A leggyorsabban úgy lehet átíratni a közüzemi számlákat, ha a két együttesen nyújtja be a közművekhez, ehhez mindkét félnek alá kell írni a formanyomtatványt.

Ha az ingatlan eladója vagy, akkor érdeked gondoskodni arról, hogy a vevő nevére legyenek irat a közművek. Enélkül ugyanis továbbra is neked küldik a közüzemi számlát a szolgáltatók, miközben a szolgáltatásokat már a vevő használja. A legjobb az, ha az átírási kötelezettséget határidő megszabásával az adásvételi szerződésbe is belefoglaljuk.

 

Milyen közművek léteznek?

 • távfűtés / távhő
 • víz
 • csatorna
 • gáz
 • elektromos áram
 • szemétszállítás
 • internet,
 • TV
 • vezetékes telefon

 

A legtöbb közmű más-más szolgáltatóhoz tartozik, tehát külön számlán kell fizetnünk az áramot és a gázt. Sok esetben azonban több szolgáltatást számolnak el ugyanazon a közüzemi számlán, például egy számlán jön az internet, a TV és a vezetékes telefon. A csatorna és vízdíj általában szintén ugyanazon a számlán érkezik.

 

A közmű átírás menete

 1. Óraállások rögzítése a birtokba adási jegyzőkönyvben.
 2. Birtokba adási jegyzőkönyv aláírása mindkét fél részéről.
 3. A közműváltási bejelentő lapok kitöltése, aláírása.
 4. A bejelentő lap és a szükséges dokumentumok benyújtása online vagy személyesen.
 5. Végszámla az előző tulajdonosnak.
 6. Tartozások rendezése.
 7. Az új tulajdonos nevére szóló közüzemi szerződés megkötése.


Birtokba adás

A közművek átíráshoz szükség van arra, hogy az ingatlan birtokba adásakor készüljön egy átadás-átvételi jegyzőkönyv, amelyben az eladó és a vevő a birtokba adáskori közüzemi mérőóraállásokat rögzíti. Ennek nincs formalizált kerete, de a dokumentumon mindenképpen legyen rajta az ingatlan címe, a vevő és az eladó, a mérőórák száma és mérőállása.

 

Közművek átírásának határideje

A közmű cégeknél, amelyek a gázt, villanyt, távhőt, vizet, csatornát, szemétszállítást, és kommunikációs cégeknél, amelyek a vezetékes telefont, internetet, kábel TV csatornákat biztosítják, a szerződések átírásra 15 nap áll rendelkezésre, a vízszolgáltatóknál pedig 30 nap a türelmi idő.

 

Határidő halálesetnél

Ha az ingatlan előző tulajdonosa elhunyt, akkor a halálesettől számítva hat hónap (180 nap) áll rendelkezésünkre a közművek átírására. 

 

Határidő új építésű ingatlanoknála

Új építésű ingatlan birtokbavételekor ugyanazok a határidők érvényesek a bejelentésre, mint tulajdonosváltáskor.

 

Közmű átírás online

A közmű átírás kényelmesebb és kevésbé időrabló módja az online ügyintézés. Ha van ügyfélkapus hozzáférésünk, a e-bejelentő szolgáltatással ingyenesen elintézhetjük a közmű átírást, több mint 30 szolgáltató esetében. Ehhez oktatóvideót találhatsz ezen a linken. A díjmentes szolgáltatást nemcsak a közüzemi számlatulajdonos változásakor lehet igénybe venni, hanem minden egyéb névváltozás esetén, például házasságkötés után.

 

Amit ingyen nem tudunk elintézni, ott igénybe vehetjük a Vátozásbejelentő.hu-t. A változásbejelentő.hu online szolgáltatásával ügyfélkapu nélkül, közel 100 szolgáltatónál intézhetjük a változás bejelentést, szolgáltatónként 2540 forintért. A változásbejelentő.hu-n keresztül elküldheted a szolgáltatóknak a szükséges dokumentumokat, némely szolgáltató egy szerződést küld vissza, melyet aláírva vissza kell küldened. 


Közmű átírás személyesen

Az e-bejelentő díjmentes szolgálatasai személyesen is elérhetők az összes kormányablakban, így sokkal egyszerúbben, egy helyen be lehet jelenteni az adatváltoztást  Hogy kissé lerövidítsük a sorbanállást, érdemes előre időpontot foglalni online: idopontfoglalo.kh.gov.hu.

Ha az összes átírást személyesen, külön-külön kell intéznünk, akkor az egyik 7-8 közműszolgáltató ügyfélszolgálatára kell egyesével elmennünk, sorban állnunk és nyomtatványokat kitöltenünk. Mindez 3-5 munkanapot is igénybe vehet, amihez a nyitvatartási idők miatt gyakran szabadságot is ki kell vennünk, ügyintézni ugyanis jellemzően nem lehet szombaton és vasárnap.

 

Milyen dokumentumok szükségesek az átíráshoz?

Az átíráshoz vigyük magunkkal:

 • a személyi igazolványt, 
 • a lakcímkártyát, 
 • az adásvételi szerződést vagy az új tulajdoni lapot, 
 • a mérőórák birtokbaadáskori állását igazoló dokumentumot (birtokbavételi jegyzőkönyv), valamint
 • a bejelentő lapot, amit az eladó és a vevő is aláírt. 
 • Ha örököltük a lakást, akkor a halotti anyakönyvi kivonatra és a hagyatéki végzésre van szükség. 

A közműszolgáltató az átíráskor végszámlát állít ki, amit az eladónak kell befizetnie, a vevő pedig megkötheti az új szerződést. Az egyes közműszolgáltatóknál az ügyintézés menete és az elvárt dokumentumok köre eltérő, így érdemes előre tájékozódni arról, hogy mit várnak el az átíráshoz.

 

Közmű átírás ingatlan bérbeadásakor

Ha a bérlő nevére érkeznek a számlák, azaz az ő nevére kerülnek órák, akkor a tartozást is rajta fogják követelni a közművek. A közmű átírás ilyenkor így a bérbeadó érdeke

 

Közmű átírás költségei

 

Az átírásnál a közművektől függően 5-8 szolgáltatónál kell ügyeket intéznünk, aminek a költségei tízezres nagyságrendűek, amit a vevőnek kell megfizetnie.

 

Mennyibe kerül, ha lekéssük a határidőket?

A vízművek a bejelentés elmulasztása miatt a vízmérő átírásakor díjat számít fel, amelynek mértéke 180 napon túli bejelentés esetén 6 ezer forint, egy éven túli bejelentés esetén pedig 12 ezer forint.

A gázszolgáltatóknál pedig a közüzemi szerződés továbbra is az eladó nevén marad, ha elfelejti bejelenteni az eladást, így amíg az új fogyasztó nem jelenti be a lakásvételt, régi tulajdonosnak kell fizetnie a gázszámlát, probléma esetén pedig felelnie a következményekért.

 

Lakcím bejelentése

Nem közmű átírás, de az ingatlanvásáláshoz gyakran kapcsoló kötelezettség a lakcímváltozás bejelentése. Ez elvileg a legsürgősebb, elvileg mindössze 3 nap áll a rendelkezésünkre a költözés után, hogy elmenjünk egy okmányirodába. A határidő lekésése 30 ezer forint büntetést vonhat maga után. 

 

A lakcímbejelentéshez vigyük magunkkal a személyi igazolványunkat, a régi lakcímkártyát, a lakcímbejelentő lapot, a 30 napnál nem régebbi adásvételi szerződést, illetve tulajdoni lapot.

 

Online lakcímbejelentés 

 

A lakcímváltozást online is be lehet jelenteni az Ügyfélkapu segítségével a magyarorszag.hu weboldalon. Ezt megtehetjük tulajdonosként, haszonélvezőként, illetve a szállásadó hozzájárulásával bérlőként is.

 

Természetesen a lakcímbejelentésre csak akkor van szükség, ha beköltözünk a megvásárolt ingatlanba. A közműveket azonban akkor is a nevünkre kell venni, ha nem ott lakunk. 

 

Gyakori kérdések

 

Ki fizeti a számlákat, ha már eladtam az ingatlant?

 

Mindig az fizeti a számlákat, akinek a nevén van a szolgáltatás. Ha nem történt meg a közművek átírása, akkor továbbra is az előző tulajdonos.

 

Új mérőórát fognak felszerelni közművek átírása után?

 

Nem. Az új tulajdonos vagy bérlő fogja fizetni a számlát a bejelentő lapon rögzített mérőállástól.

 

Kötelező a bérlő nevére írni a közműveket?

 

Nem. Ugyanakkor ha a bérlő nevén vannak íratva a közművek, ő fizeti majd az esetleges tartozásokat is.

 

Más is intézheti helyettem a közmű átírást?

 

Igen, ehhez meghatalmazás szükséges. Sok szolgáltató csak a saját formátumában megírt meghatalmazást fogadja el.

 

Mindkét félnek kötelező megjelenni közmű átírásnál?

 

Nem. Egyrészt már a közmű átírás online is intézhető, másrészt bármelyik fél elindíthajta a folyamatot. A bejelentő lapot azonban jobb, ha mindkét fél aláírja.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!