utasbiztosítás búvárkodás minden tudnivaló

Búvárkodás: mire figyeljünk, mielőtt megkötjük az utasbiztosítást?

utasbiztosítás búvárkodás minden tudnivaló

Búvárkodás: mire figyeljünk, mielőtt megkötjük az utasbiztosítást?

Vrazsovits Rita
2023-06-10 Frissítve: 2024-03-19
2023-06-10 Frissítve: 2024-03-19
33304199

A búvárkodás sok tengerpartra látogató turistát vonz, akinek pedig megtetszik ez a tevékenység, később akár hobbibúvárokká is válhatnak. Mielőtt azonban bármilyen formában alámerülnénk, érdemes átnézni az utasbiztosításokat is, mert a biztosítók eltérő feltételekkel vállalják a kockázatot a búvárkodásra. 

 

A búvárkodás egyre népszerűbb tevékenység, a tengerpartokon nyaralók előszeretettel próbálják ki és tekintenek körül a víz alatti világban. Ez azonban csak az egyik típusa a búvárkodásnak, ami nemcsak hobbi lehet, hanem akár munka is. Nézzük meg, mit érdemes tudni a búvárkodás különböző válfajairól. 

 

  1. Ipari búvárkodás

 

Van, akinek a búvárkodás a hivatása, ezt nevezik ipari búvárkodásnak. Az ipari búvárok a víz alatt tartózkodva folyamatosan kapcsolatban állnak a felszínen lévő kollégáikkal, és onnan kapják az oxigén utánpótlást is. Az ipari búvárkodáshoz minden esetben speciális képzés szükséges, enélkül nem lehet munkába állni. 

 

  1. Kedvtelési búvárkodás

 

Ők a könnyűbúvárok (scuba diver). Önálló készülékes búvárkodásnál a kedvtelési búvár neoprén ruhát, palackot, nyomáscsökkentőt, maszkot, légzőcsövet, ólmot, uszonyt, búvármellényt, búvárkést, illetve mélység- és időmérő műszereket is visel. A kedvtelési búvárkodás űzését általában tanfolyamhoz kötik.

 

  1. Sportbúvárkodás

 

A sportbúvárkodásnak több ága is van, attól függően, hogy hol és milyen felszereléssel merülünk a mélybe. Lehet például uszodában is búvárkodni, amihez segédeszközként légzőcsövet vagy kisméretű palackot lehet használni. Aki csak a tüdejét szeretné használni, annak a szabadtüdős búvárkodás lehetősége is adott, amit először szintén uszodában érdemes kipróbálni. Emellett vannak a hagyományos, föld feletti sportoknak a víz alatti megfelelői is, ilyen többek között a víz alatti hoki, rögbi vagy lövészet. Nyílt vízen űzhető búvárkodás típus pedig a tájékozódási búvárkodás.

 

A fentiek közül elsősorban a nyílt vízben kipróbálható búvárkodással és az arra köthető utasbiztosításokkal foglalkozunk.

 

Nyaralás előtt kell eldöntenünk, mit csinálunk

 

Mivel az utasbiztosítást legkésőbb az indulás napján meg kell kötni, ekkor már tudnunk kell, hogy ha szeretnénk búvárkodni, akkor azt milyen formában és milyen mélységig fogjuk csinálni. Ez azért fontos, mert a biztosítók eltérő feltételek szabnak a búvárkodással kapcsolatban: amire az egyik biztosító alapbiztosítása térít, arra lehet, hogy egy másiknál már kiegészítő sport biztosítást kell kötnünk.

 

Két fontos szempont van, ami alapján a biztosítók eldöntik, hogy búvárkodás esetén vállalják-e a kockázatot. Az egyik a mélység, amellyel kapcsolatban általában két szintet jelölnek meg a biztosítók: a 10 méteres és a 40 méteres mélységet, de van, ahol ennél is szigorúbbak a feltételek. 

 

Az alap, egyszerű tengerparti nyaralásra köthető biztosítások között van, ahol akár 40 méteres mélységig is vállalja a biztosító a kockázatot, máshol viszont csak az úgynevezett sznorkelingre van lehetőség, ami azt jelenti, hogy a víz felszínén búvárpipával és maszkkal történik az úszás, illetve legfeljebb 5 méter mélységig merülünk le. Több biztosító 10 méteres mélységig vállal kockázatot, és az ennél komolyabb merülésekhez már kiegészítő biztosítást kér. 

 

Ha az extrém sportolásra alkalmas biztosításokat hasonlítjuk össze, akkor általában 40 méter a határ, de olyat is találhatunk, amely akár 40 méternél mélyebbre történő merülések esetén is vállalja a kockázatot. 

 

A mélység mellett fontos szempont az is, hogy légzőkészülékkel történik a merülés, vagy anélkül, a biztosítók ugyanis a szerződési feltételekben ezeket külön említik. Fontos továbbá, hogy megfelelő felügyelet mellett merüljön a biztosított. Ha olyan merülést tervezünk, amihez előzetes képzésre van szükség, az erről szóló igazolás mindenképpen legyen nálunk. 

 

Ne csak magunkat védjük, hanem a felszerelést is

 

Természetesen az az elsődleges, hogy a biztosítás ránk nézve biztonságot nyújtson, és fedezzen minden költséget, ami egy esetleges baleset miatt felmerülhet. Emellett azonban érdemes gondolni a búvárfelszerelés biztosítására is, hiszen az is komoly tétel, még akkor is, ha csak kölcsönöztük. Teljes felszerelést itthon naponta 5000-7000 forintért lehet kölcsönözni, de ha mindent megveszünk, akkor akár több százezer forintra is rúghatnak a költségek. Nagyobb összeget általában csak a kiegészítő sport biztosítások fizetnek a megsérülő vagy elvesztett sportfelszerelésekre, ezért érdemes ezek közül választani, különösen, ha saját felszereléssel indulunk útnak. 

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!