Vízi sportoláshoz mindenképp kössünk megfelelő utasbiztosítást

Utasbiztosítás vízi sportokra: melyiket válasszuk?

Vízi sportoláshoz mindenképp kössünk megfelelő utasbiztosítást

Utasbiztosítás vízi sportokra: melyiket válasszuk?

Bank360 tartalom
2023-06-01 Frissítve: 2023-09-20
2023-06-01 Frissítve: 2023-09-20
33157070

A vízi sportok szerelmeseinek nem kell messzire utazni, ha sportolni szeretnének, itthon és a környező országokban is számos helyen hódolhatnak szenvedélyüknek, ráadásul egyre több tevékenység közül választhatnak. A hobbi- és extrémsportok azonban soha nem veszélytelenek, ezért utasbiztosítás nélkül nem érdemes útnak indulni. Mielőtt bármelyik biztosítást megkötnénk, érdemes átnézni a feltételeket, ugyanis a vízisportok terén számos különbséget találhatunk a csomagok között. 

 

A vízi sport kategóriába biztosítási szempontból sok minden beleesik, az úszástól a vízisíelésen át egészen a sárkányhajózásig. Ezek között vannak kevésbé veszélyes és akár életveszélyes sportok is, ezért nem meglepő, hogy a biztosítók részletes listát tesznek közzé arról, hogy mire térítenek és mire nem. 

 

Általános szabályként elmondható, hogy az alap utasbiztosítások kiterjednek minden olyan amatőr, hobbi szinten űzött sporttevékenységre, amelyhez nem szükséges semmilyen előképzettség, emellett képzett vezető vagy kísérő közreműködésével, szervezett keretek között zajlik. Továbbá szinte biztos, hogy nem fog téríteni a biztosító, ha veszélyes vagy különleges felkészültséget, tapasztalatot, tudást igénylő sportok, tevékenységek űzése közben következik be káresemény. Bár ezek csak általános irányelvek, érdemes komolyan venni, mert erre hivatkozhat a biztosító, ha egy baleset egyértelműen meggondolatlanságból következik be.

 

Az általános leírásokban még kevés a konkrétum, ezért a biztosítók sokszor csatolnak ehhez egy listát is, ami a tényleges sporttevékenységeket sorolja fel, illetve az azokhoz kapcsolódó térítési lehetőségeket. Most ezeket a sportokat vesszük sorra.

 

Úszás

 

Az úszással biztosítási szempontból nincs probléma, néhány dologra azonban érdemes figyelni, nemcsak a biztosítás, hanem a saját biztonságunk miatt is:

 

 • csak az arra kijelölt helyeken ússzunk, és kerüljük azokat a partszakaszokat, ahol ezt kifejezetten tiltják,
 • maradjunk a bójával kijelölt területen belül,
 • figyeljük a viharjelzést, és ne ússzunk nyílt vízen, ha a viharjelző villog,
 • ha nem vagyunk tapasztalt úszók, maradjunk a sekélyebb részeken, ahonnan még biztonságosan ki tudunk úszni a partra,
 • viharos, villámlásos időben ne ússzunk még fedetlen medencében sem,
 • felhevült testtel először szoktassuk magunkat a vízhez, ne csukafejessel kezdjünk úszni,
 • ha hideg a víz, használjunk ehhez megfelelő (neoprén) úszó ruházatot, rutin nélkül ne ússzunk sokat és messzire,
 • vegyük figyelembe azt, hogy a nagy hullámok és erős sodrás még a tapasztalt és jó úszóknak is meglepetést okozhat, csak medencében szerzett rutinnal legyünk nagyon óvatosak a nyílt vízen.

 

Szórakoztató vízi sportok: jetski, szörf, vízisí, “banán”, wakeboard

 

A vízpartok mentén számos eszköz közül lehet választani, amelyek többsége rendeltetésszerű használat esetén nem veszélyes. Ilyen többek között a jetski, a motorcsónakázás, a szörf, a vontatott vízi banán, a vízisí, a wakeboard vagy az itthon is egyre népszerűbb sup board. Ezek általában az alapbiztosítás által fedezett tevékenységek között vannak, de itt is érdemes észben tartani, hogy viharos időjárásban vagy megfelelő úszótechnika hiányában ezek is veszélyesek lehetnek. 

 

Ez azért is fontos, mert a biztosítók baleset esetén a körülményeket is figyelembe veszik, nem csak azt, hogy az milyen tevékenység űzése közben történt. Vannak emellett olyan tevékenységek is, amelyekre csak kiegészítő extrém sport biztosítás kötése mellett vállal kockázatot a biztosító: ilyen például a sziklaugrás vagy a búvárkodás.

 

Kajakozás, vadvízi evezés

 

A vadvízi evezéssel (raftingolással) kapcsolatban különböző szintekkel találkozhatunk a biztosítók leírásában, ami egy kezdő evezőnek nem biztos, hogy ismerős. A nemzetközi besorolás alapján kilenc osztályba lehet besorolni a vizeket, ugyanezt alkalmazzák a biztosítók is. A kilenc szinten belül három síkvízi és hat vadvízi kategória van. A síkvizekre a biztosítók nem szabnak külön feltételeket, mivel ezek különösebb kockázat nélkül evezhetők, de az időjárásra és a körülményekre még ebben az esetben is figyelni kell. 

 

Síkvízi kategóriák:

 

 • ZWA: az első síkvízi kategóriába sorolható például a Balaton vagy a Tisza-tó, 
 • ZWB: a másodikba tartozik pedig a legtöbb hazai folyó, például a Tisza is. 
 • ZWC: a harmadik síkvízi kategóriánál jellemzően már csak folyásiránnyal megegyezően lehet evezni, ebbe a kategóriába tartozik például a Rába folyó. 

 

Ezekre a szakaszokra minden alapbiztosítás megfelel, extrém kiegészítést nem kell kötni hozzá.

 

Vadvízi kategóriák:

 

 • WW1: könnyű vadvíz, mentőmellény viselése kötelező ezeken a vizeket. Itthon a WW1 kategóriába esnek például a Dráva bizonyos szakaszai, de ilyen a magyar turisták között népszerű Moldva folyó is Csehországban.
 • WW2: közepes vadvíz, erre a szomszédos Ausztriában találhatunk példákat, ebbe a kategóriába tartozik például a Salza folyó bizonyos szakasza.

 

A WW1 és a WW2 nehézségű szakaszokra általában elegendő az alapbiztosítás. Érdemes azonban alaposan megnézni a tervezett útvonalat, különösen, ha nem vagyunk ismerősek a terepen, ugyanis ugyanannak a folyónak különböző nehézségű szakaszai is lehetnek. Előfordulhat, hogy egy nagyrészt WW2 szintű folyón WW3 nehézségű szakaszok is vannak, amire viszont már kiegészítő extrém sport biztosítást kell kötni. 

 

 • WW3: nehéz vad víznek számít, komoly tapasztalat nélkül nem érdemes ilyen szintű vizeken evezni. Az Isonzó folyó szlovéniai részén találhatunk erre példát. 
 • WW4: ez már kifejezetten nehéz szakaszokat jelez, ahol nemcsak tapasztalat, hanem komoly helyismeretre is szükség van, mivel nagyon nehéz belátni a szakaszokat. 

 

Ezen a szinten felül a biztosítók már nem vállalják a kockázatot.

 

 • WW5: a profi sportolók szintje, ezekre a szakaszokra már nem fogunk találni biztosítást. Nagyon magas szintű tudást igényel, komoly gyakorlat nélkül életveszélyes ilyen szakaszra merészkedni. 
 • WW6: az emberi evezhetőség határa. 

 

Fontos, hogy a besorolások nem örökérvényűek, a vízállás ezeket jelentősen befolyásolhatja. Emellett vannak olyan, időjárás okozta tényezők is, amelyekre a besorolás nem tud felkészíteni: ilyen lehet egy vihar miatt leszakadt faág, szemét vagy biológiai szennyeződés. 

 

Vitorlázás

 

A vitorlázáshoz általában elég egy alapbiztosítás, azt azonban ki szokták kötni a biztosítók, hogy mi az a határ, amíg el lehet távolodni a parttól. A maximum 20 kilométer körül van, ennél messzebbre nem érdemes menni. Felségvizeken történő vitorlázáshoz kiegészítő, extrém sportos biztosítást kell kötni. 

 

A versenyzésre nem mindig vállalják a biztosítók a kockázatot

 

Azt valamennyi biztosító kiköti az alapbiztosításoknál, hogy a külföldi sportversenyeken történt sérülésekre nem vállalnak kockázatot. Sőt: erre lehet, hogy az extrém sportos biztosítás sem jó minden szolgáltatónál. Kötés előtt érdemes külön rákérdezni a biztosítónál, hogy az adott sportversenyre igénybe vehető-e a biztosítás.

 

Ami biztosan kizáró ok: alkohol, tudatmódosító szerek

 

Ha az elszenvedett baleset összefügg azzal, hogy a biztosított korábban alkoholt vagy más tudatmódosító szert fogyasztott, akkor nem fog fizetni a biztosító. Ezt érdemes észben tartani, különösen a vízparton kipróbálható sportok esetében, mivel ott általában lehet alkoholos italokat kapni. Úszni semmiképp ne induljunk el ittasan, de azokat a tevékenységeket is érdemes kerülni, ahol sok múlik az egyensúlyérzéken és a gyors reflexen; három sörrel akkor is megnehezítjük a dolgunkat, ha meg kell állni egy instabil tárgyon, ha egyébként bírjuk az alkoholt.

 

Érdemes óvatosnak lenni azokban az esetekben is, amikor “csak” ülünk és evezünk. A turisták körében népszerű kajakos szakaszokon - például Csehországban, a Moldva folyó mentén - egymást érik a kis vendéglők, ahova akár vízicipőben és fürdőruhában is be lehet térni egy gyors frissítőre. Vigyázzunk, hogy csak annyi alkoholos frissítőt fogyasszunk, amennyi nem veszélyezteti a biztos célbaérést.  

 

Eltérhetnek a feltételek

 

Amellett, hogy a biztosítók ajánlatait érdemes összehasonlítani online kalkulátorral a díjak miatt, a vízi sportoknál azt is fontos megnézni, hogy biztosított tevékenységek között van-e, amit mi is szeretnénk csinálni az utazás során. Különbségek ugyanis előfordulhatnak, ami azt jelenti, hogy amire az egyik biztosító vállalja a kockázatot, arra egy másik már nemet mond. 

 

A Bank360.hu utasbiztosítás kalkulátorában a díjak és konstrukciók összehasonlításakor az üdülésünknek megfelelő kategória (például tengerparti nyaralás, extrém sport) kiválasztásával már eleve azokat az ajánlatokat kapjuk meg, amelyek ilyen tevékenységre szólnak.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!