Utasbiztosításra a bankkártyánk is jó lehet

Mire elég és mire nem a bankkártyás utasbiztosítás?

Utasbiztosításra a bankkártyánk is jó lehet

Mire elég és mire nem a bankkártyás utasbiztosítás?

Vrazsovits Rita
2022-05-26 Frissítve: 2023-05-31
2022-05-26 Frissítve: 2023-05-31
23369908

Végre kinyílt a világ, egyre kötetlenebbül utazhatunk a világ bármely részére. Ahhoz, hogy biztonságban is érezzük magunkat, érdemes utasbiztosítást is kötnünk. A nyári vakáció előtt nem árt megnéznünk, jár-e, köthető-e ilyen a bankkártyánkhoz, vagy előnyösebb és egyszerűbb külön kötni ilyet. 

 

Biztosítás nélkül nem megnyugtató nekivágni egyetlen nyaralásnak sem. Akár a zsebünkben lévő bankkártyához is kapcsolódhat vagy köthető utasbiztosítás, nem biztos azonban, hogy ez a legelőnyösebb a számunkra. Ha van a kártyánkban ilyen biztosítás, akkor utazás előtt érdemes megnézni, mire is terjed ki pontosan. Ha pedig nincs, de köthető hozzá, akkor jól tesszük, ha összehasonlítjuk ezt a lehetőséget a kártyától függetlenül köthető utasbiztosítással, mert elképzelhető, hogy ezzel járunk jobban. Egy gyors kalkulációt mindenképpen megér a dolog, és ha az utóbbi a praktikusabb a számunkra a tervezett úthoz, akkor pillanatok alatt meg is köthetjük online.

 

A bankkártyák mellé elérhető szolgáltatásokat a számlavezető banknál tudjuk igényelni, azt azonban érdemes megnézni, hogy a bank melyik biztosítóval áll szerződésben, hiszen a biztosításnál az ő feltételei szerint működik a szolgáltatás, ami korántsem biztos, hogy nekünk a legelőnyösebb. 

 

A bankkártyákhoz kapcsolt utasbiztosítások egy részéért külön nem kell fizetni, mert a díjuk be van építve a kártyadíjban. Ez jellemzően a drágább, prémium kártyákra igaz. Emellett több esetben külön köthetünk biztosítást a kártya mellé, ekkor viszont van egy néhány ezer forintos éves díj, amiért meghatározott hosszúságú utazásokon vehetünk részt. A biztosítás megléte néhány esetben automatikus, míg más számlacsomagoknál külön kell igényelni. Erre már a számlanyitásnál érdemes lehet rákérdezni. 

 

Mire érdemes figyelni az utasbiztosítás választásakor?

Általános szabály és minden utasbiztosításra érvényes, hogy a kockázatviselés nem terjed ki olyan térségek területére, amelyek a kockázatviselés első napján vagy a biztosított által az adott területre való beutazás napján a Külgazdasági és Külügyminisztérium által utazásra nem javasolt utazási térségek között szerepelnek. Az utazásra nem javasolt térségek listája a www.konzuliszolgalat.kormany.hu oldalról érthető el.

 

Emellett utazás előtt érdemes annak utánajárni, hogy szükség lehet-e kiegészítő biztosításra a kártyához kapcsolt biztosítás mellé, a meglévő ugyanis általában nem nyújt fedezetet minden kockázatra. Szükség lehet kiegészítésre például, ha extrém sport is szerepel az utazás programjában, vagy ha olyan országba utazunk, amire nem terjed ki a biztosítás területi hatálya. A következő káresetekre általában nem térítenek a kártyához kapcsolt biztosítások:

 

  • fizikai munkavégzés,
  • hivatásos gépjárművezetés,
  • téli és extrém sportok (kivéve, ha kötünk ilyen típusú kiegészítő biztosítást),
  • versenyzés vagy edzőtáborozás,
  • vagyontárgy elvesztése, sérülése.

 

Érdemes megnézni azt is, hogy az egyes káresetekre mennyit térít a biztosítás. A kártyához kapcsolt szolgáltatások zöme általában alacsonyabb limiteket tartalmaz, mint egy hagyományos utasbiztosítás, magasabb térítési összegekkel csak a prémium kategóriás csomagoknál lehet találkozni, ezekért viszont fizetni is többet kell.

 

Melyik banknál van lehetőség kártya mellé utasbiztosítást kötni?

A bankszámlához igényelhető kártyákhoz szinte minden nagyobb pénzintézetnél lehet legfeljebb egy évre utasbiztosítást kötni. A kínálat változatos, viszont így minden banknál csak annál a biztosítónál van lehetőség utasbiztosítást kötni, amelyikkel az adott bank szerződésben áll. Ebből fakadóan ilyenkor nincs módunk válogatni a különböző biztosítók ajánlatai között, ami árban és szolgáltatásban is korlátozza a választási lehetőségünket.

 

A legrosszabbat akkor tesszük magunkkal, ha "biztos benne van a kártyánkban" alapon nem csinálunk semmit. Ebben az esetben ugyanis már az utazás során, egy káreseménynél derülhet ki, hogy nincs is benne, illetve ami van, az nem terjed ki a mi problémánkra. Azt is vegyük figyelembe, hogy attól még nem lesz utasbiztosítása a családtagjainknak, illetve a velünk utazóknak, hogy nekünk ilyen módon van. 

 

A CIB Bank Utazási Védelem szolgáltatása korlátlan számú, de alkalmanként maximum 60 napos utazásra vehető igénybe egész évben. A szolgáltatás éves díja 3480 forint. A CIB Bank ügyfeleinek a szolgáltatást az Aegon Biztosító nyújtja. Három különböző kategória van, ezek között az eltérést az jelenti, hogy automatikusan jár-e a kártyához a biztosítás, vagy pedig külön kell igényelni:

 

  • a Standard kártyák esetén az utasbiztosítás opcionális, vagyis külön igényelni kell a kártya mellé
  • elérhető a szolgáltatás a Business és üzleti kártyák mellé is,
  • a Gold kártyáknál eleve szerepel utasbiztosítás a szolgáltatások között.

 

Az Erste Bank az Union Biztosítóval áll szerződésben, így az utasbiztosítást is ők szolgáltatják. Az Ersténél a dombornyomott kártyákhoz kapcsolódik beépített utasbiztosítás, ezért külön nem kell fizetni. Felső korhatár nincsen, csomagtól függően pedig legfeljebb 30 vagy 60 napos utazásokhoz lehet igénybe venni. A Standard utasbiztosítást az alábbi kártyákkal lehet igénybe venni:

 

  • MasterCard Standard 
  • MasterCard Standard Devizakártya 
  • Visa Classic 
  • Visa Classsic Hitelkártya 
  • MasterCard Standard Hitelkártya

 

A Gold utasbiztosítási csomag a MasterCard Gold kártyatulajdonosok számára érhető el, a Platinum csomag pedig a MasterCard Platinum hitelkártya tulajdonosok által igénybe vehető szolgáltatás.  

 

A K&H Bank meg tudja oldani házon belül ezt a kérdést, hiszen a banki szolgáltatások mellett biztosításokat is kínál az ügyfeleknek. Az utasbiztosítás igénylése bármelyik bankkártyánál működik, a kockázatvállalás pedig az alábbi káresetekre vonatkozik:

 

  • egészségügyi segítségnyújtás és biztosítás,
  • utazási segítségnyújtás és biztosítás,
  • balesetbiztosítás,
  • jogvédelmi segítségnyújtás és biztosítás,
  • személyi felelősségbiztosítás,
  • poggyászbiztosítás.

 

Arra érdemes figyelni a kötésnél, hogy a biztosítási összeghatárok egy része amerikai dollárban van megadva, míg a többi forintban. Baleset esetén 40 ezer dollár, betegség esetén pedig 20 ezer dollár a maximális térítés, baleseti halál esetén pedig 2 millió forint. A poggyászbiztosítás 170 ezer forintos értékhatárig szól. A biztosítás éves díja 6000 forint, a szolgáltatás egy éven keresztül vehető igénybe. 

 

Az MKB Bank az Allianz Biztosítóval áll szerződésben, utasbiztosítást az MKB World Elite, World Elite Metal, Platinum Metal és Business Gold Metal bankkártyákhoz kínál. Az utasbiztosítás a turistaként, rokonlátogatás vagy tanulmányok folytatása, illetve szellemi munkavégzés céljából tett, legfeljebb 30 napos külföldi utazások során felmerülő kockázatokra terjed ki. Hetven éves korig a világ minden részén érvényes a biztosítás, utána már csak Európában, illetve az Azori-szigeteken, Cipruson, a Kanári-szigeteken, Madeirán és Törökország ázsiai területére terjed ki. A felsorolt kártyákhoz kapcsolódó biztosítás díjmentes. 

 

Az OTP Bank bankkártyái mellé többféle utasbiztosítást is lehet igényelni, melyek a kötéstől számítva egy évig érvényesek. A szolgáltatást a Groupama Biztosító nyújtja. Az Európa csomag éves díja 5990 forint, ami kibővíthető családi csomagra, amivel két 65 év alatti felnőttet és két 18 év alatti gyermeket lehet biztosítani. A családi csomag éves díja 11 990 forint. További felnőtt családtag bevonásáért évente 2998 forintot kell fizetni. Az utasbiztosítás érvényes az európai országokra, illetve Törökországban, Oroszországban, Egyiptomban, Marokkóban és Tunéziában.

 

A Világ csomag egy évre 9990 forintba került, ha pedig az egész családot szeretnénk biztosítani, akkor 19 990 forintot kell fizetni. További családtagok bevonása évente 4998 forintot kerül. A Világ csomag a Föld összes országában érvényes, de magánszemélyi felelősségbiztosításra USA/Kanada területi hatály esetén nem szolgáltat a biztosító.

 

A területi hatály mellett a legnagyobb különbség a világ csomag és az európai csomag között a sürgősségi betegellátásra és a balesetre kifizethető maximum térítés összege. Az Európa csomagnál 5 és 9 millió forint, a Világ csomagnál pedig mindkét kockázat esetén 40 millió forint a felső limit. 

 

A Raiffeisen Banknál egyes bankkártyákhoz automatikusan jár, a többihez opcionálisan köthető utasbiztosítás magánszemélyek részére, határozatlan időre.

 

Automatikusan tartalmazzák az utasbiztosítást az alábbi kártyák:

 

  • MasterCard Gold betéti kártya
  • VISA Gold dombornyomott betéti kártya
  • Mastercard Premium Gold bankkártya
  • Mastercard Premium Platina bankkártya
  • VISA Business üzleti bankkártya
  • Mastercard Business Silver
  • Mastercard Business Premium World
  • OneCard Gold Hitelkártya

 

Az alábbiak mellé lehet még kötni: 

 

  • VertiCard bankkártya
  • OneCard bankkártya
  • Start OKOSkártya
  • Mastercard Business
  • OneCard Standard Hitelkártya

 

A biztosítás baleset-, betegség-, és poggyászbiztosítást is tartalmaz, emellett a biztosító vállalja szükség esetén a hazaszállítást, illetve felelősségbiztosítást is nyújt. A Raiffeisen Bankkal az Uniqa Biztosító áll szerződésben. 

 

Az utasbiztosítás a bankkártya érvényességéhez igazodik, azaz amennyiben a lejáró kártya érvényességét meghosszabbítják, a biztosítás érvényessége is meghosszabbodik. Az utasbiztosítás a bank- és hitelkártya igénylésével egyidejűleg, illetve azt követően a kártya érvényessége alatt bármikor igényelhető.

 

Az UniCredit Banknál három biztosítási csomag érhető el, ezek az alábbiak szerint választhatók a kártyák mellé: 

 

  • Standard: MasterCard Standard bankkártya, MasterCard Business bankkártya, UniCredit Kék hitelkártya, Ezüst üzleti hitelkártya
  • Gold: MasterCard Arany bankkártya, MasterCard Business Arany bankkártya, Arany hitelkártya, Arany üzleti hitelkártya, Premium Banking dombornyomott MasterCard bankkártya
  • Platina: Platina hitelkártya, MasterCard Platina bankkártya

 

A beépített utasbiztosítások mellé a széles körű védelemért Extra utasbiztosítás és Sport utasbiztosítás választható kiegészítésként, egy évre. A beépített utasbiztosítással nem rendelkező UniCredit bankkártya birtokosok és családtagjaik számára önállóan köthető Extra utasbiztosítás és mellé Sport kiegészítő utasbiztosítás, szintén egy éves időtartamra. 

 

Biztosított lehet bármely UniCredit bankkártyával rendelkező személy, illetve azok házastársa, élettársa, és legfeljebb három fő 18 év alatti gyermek. Az utasbiztosítás a földrajzilag Európához tartozó területeken, valamint az Azori szigetek, Ciprus, Kanári szigetek, Madeira és Törökország ázsiai területén érvényes. Az Extra utasbiztosítás a világ bármely országára kiterjed a biztosított 70 éves koráig. Ha a biztosított betölti a 70. életévét az utazás napjáig, a biztosítások kizárólag azokban az államokban érvényesek, mint az alapbiztosítás. Egy utazás legfeljebb 30 napos lehet. Az UniCredit ügyfeleinek az utasbiztosítást az Allianz Biztosító szolgáltatja.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!