eurhuf

13 havi csúcson a forint árfolyama: 370 alatt az euró

eurhuf

13 havi csúcson a forint árfolyama: 370 alatt az euró

Herman Bernadett
2023-05-10 Frissítve: 2023-08-03
2023-05-10 Frissítve: 2023-08-03
32762093

Tizenhárom havi csúcson jár a forint árfolyama. Az eurót 370 forint alatt jegyzik, a dollár olcsóbb 337 forintnál. A forint az elkövetkező hetekben megőrizheti az erejét, ami jó hír a külföldi nyaralásra készülőknek. 

 

Több mint 13 hónapot kellett várni arra, ami május 10-én bekövetkezett a forint árfolyamában. Az euró ára ismét 370 alá került, a dollár pedig olcsóbb 337 forintnál a devizapiacokon. Utoljára 2022 április 1-jén volt hasonlóan erős a magyar fizetőeszköz. 

 

A forint annak ellenére erősödött ma, hogy a szakértők úgy látják, elérhető közelségbe került a szerdai inflációs adat után a magyarországi kamatcsökkentés lehetősége. “A 24 százalékos áprilisi inflációs adat fényében a monetáris politika számára ismét tágabbra nyílt a kamatvágás lehetőségét rejtő ajtó. Ha a piac a következő két hétben teljesen beárazza a májusi kamatvágást, és ez közben nem okoz piaci turbulenciát, úgy az MNB már májusban megkezdheti a kamatcsökkentési ciklust” - kommentálta a KSH által közzétett adatot Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy nem a 13 százalékos kamatot, hanem az irányadónak számító 18 százalékos egynapos betéti tender kamatát mérsékelné először, majd ezt folytatná mindaddig, amíg az el nem éri az alapkamatot. 

 

“A forintra a hazai infláció mellett az amerikai infláció is hatással lehet” - mondta Suppan Gergely, az MBH Bank vezető elemzője. Az amerikai inflációs adat azonban a várakozásoknál jobb lett, a szakértők 5 százalékosra számítottak, de végül csak 4,9 százalékos áremelkedésről számolt be a statisztikai hivatal. Ez jó hír a piacoknak, a jegybank szerepét betöltő Fed így kicsit hátradőlhet, nem kell fokoznia a szigorítást, bár lazításról még nyilván nem lehet szó az Egyesült Államokban. 

             

A dollár azonban gyengült a hírre az euróval szemben, és ez a forintra is kedvező hatással volt. A szakértők szerint ráadásul könnyen folytatódhat a forint további menetelése. “Megsérült a 372-es támasz az euró-forint árfolyamában, a következő elérhető szint 370-nél húzódik. Ha később ezt a támaszt is letörné a jegyzés, 365,30 közelében adódhat a következő támasz. Felül továbbra is a 30 napos mozgóátlag képez fontos ellenállást, amely 374,48 forintnál található” - közölte az Equilor Befektetési Zrt. Az OTP Banknál is erősödésre számítanak: új mélypont is jöhet, csak a 359,2 számít a jelenlegi szint alatt erős támasznak.

 

A Bank360.hu szakértői szerint az elkövetkező napokban derülhet ki az, hogy a forint egy ennél lényegesen jobb árfolyamot is megcélozhat-e, vagy a kedvező hírek hatása csak átmeneti, és inkább ahhoz segítik, hogy tartósan 370 körüli szinten maradjon.

 

Mindenesetre ez jó hír a nyaralás előtt állóknak, hiszen akár dollárt, akár eurót kell majd vásárolniuk vagy abban költeniük, sokkal olcsóbban tehetik, mint ahogy azt akárcsak az év elején remélték, nem is beszélve a tavaly őszi helyzethez, amikor 430 forintnál is többet kellett fizetni egy euró, és 440 forintnál többet egy dollárért.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!