Csok buktatói

5 dolog, amin elbukhat a csok igénylés

Csok buktatói

5 dolog, amin elbukhat a csok igénylés

Vrazsovits Rita
2020-12-25 Frissítve: 2022-01-18
2020-12-25 Frissítve: 2022-01-18
11556116

A koronavírus-járványra való tekintettel a kormány ismét engedményeket tett a családtámogatások igénylésével kapcsolatban, ez azonban nem azt jelenti, hogy nem kell megfelelni minden feltételnek. A Bank360.hu szakértőihez befutó kérdések alapján összefoglaltunk néhány esetet, amikor akár a figyelmetlenségen is múlhat az állami támogatás igénylése.

 

A csok igénylés összetett feladat, hiszen a személyi feltételek teljesítésén túl meg kell találni a megfelelő ingatlant is, amire szintén szigorú elvárások vonatkoznak. A folyósítást követően pedig nem dőlhet hátra a támogatott, hiszen a feltételek évekkel később is érvényesek. Megnéztük, milyen helyzetek okozhatnak problémát az igénylés során - vagy akár utána.

 

 1. Nem elég nagy a választott ingatlan

Az ingatlanhirdetések egy részében úgy jelenik meg a terület, hogy abba beleszámolják azokat a részeket is, amelyek a csok szerint a hasznos alapterületbe nem számolhatók bele - ilyen például az erkély területe. Erre azért fontos figyelni, mert ha nem éri el az ingatlan hasznos alapterülete az előírt minimumot, akkor arra az ingatlanra nem lehet igénybe venni a csokot. 

 

Használt ingatlan vásárlásánál:

 

 • egy gyermek esetén legalább 40 négyzetméter,
 • két gyermek esetén legalább 50 négyzetméter,
 • három gyermek esetén legalább 60 négyzetméter,
 • négy vagy több gyermek esetén legalább 70 négyzetméter a minimum, ezt el kell érnie a hasznos alapterületnek. 

 

Új építésű ingatlanoknál

 

 • egy gyermek esetén legalább 40 négyzetméteres lakás, vagy 70 négyzetméteres ház,
 • két gyermek esetén legalább 50 négyzetméteres lakás, vagy 80 négyzetméteres ház,
 • három vagy több gyermek esetén legalább 60 négyzetméteres lakás, vagy 90 négyzetméteres ház szükséges a csok igényléshez. 

 

Az ingatlan kiválasztása előtt érdemes rákérdezni az eladónál, hogy pontosan mi számít bele a feltüntetett alapterületbe, így időt lehet spórolni a megfelelő ingatlan kiválasztása közben. 

 

 1. Dokumentumok bemutatásának elmulasztása

A csok igénylést követően több dokumentum bemutatására is szükség van a folyósító banknál. Ilyen például a vállalt gyermekek megszületését igazoló dokumentum, valamint a lakcímkártya bemutatása, mellyel igazolja a támogatott, hogy a család beköltözött a támogatás segítségével megvásárolt ingatlanba. Ezeknek az elmulasztása vagy késedelmes teljesítése akár a támogatás visszafizetését is jelentheti

 

Ezeknek a dokumentumoknak a bemutatására jelenleg kedvezmény vonatkozik a koronavírus-járvány miatt - jelenleg a veszélyhelyzet lejártát követő 30. nap a határidő.

 

 1. Probléma van a számlákkal

Bővítésnél, illetve falusi csoknál a korszerűsítésnél is merülhetnek fel problémák a számlákkal kapcsolatban. Bővítésnél a bank által elfogadott költségvetésben szereplő bekerülési költség legalább 70 százalékáról kell számlát bemutatni, melyeket a támogatott személy nevére kell kiállítani. A számla kiállításának a dátuma nem lehet korábban, mint a bővítési munkálatok kezdetének az időpontja. Ha ezek nem teljesülnek, akkor az igénylő elesik a támogatástól.

 

Fontos továbbá, hogy sem az eladó, sem a bővítést kivitelező vállalkozó nem lehet a támogatott személyi közeli hozzátartozója. Arról, hogy az igénylést hogyan befolyásolhatják a családi viszonyok, ebben a cikkben írtunk bővebben.

 

 1. Gyerek is van, tb-jogviszony is, csak nem elegendő

Fennállhat az a helyzet, hogy az igénylő rendelkezik ugyan a csok igényléshez szükséges tb-jogviszonnyal (min. 180 nap), de csak annyival, amennyi az egy vagy két gyermek után igényelhető összeghez elegendő. A hagyományos csoknál 

 

 • egy vagy két gyermek után felvett csoknál 180 nap folytonos tb-jogviszonyt kell igazolni,
 • három vagy több gyermek esetén viszont legalább két évet. 

 

A falusi csoknál egy évre van szükség, ha a támogatást egy vagy két gyermek után veszi fel az igénylő, három vagy több gyermek esetén itt is legalább két évre van szükség. 

 

Ez azt jelenti, hogy ha az igénylő egy éves tb-jogviszonyt tud igazolni, és három gyermeke van, akkor csak két gyermek után vehetné fel a támogatást - ez új ingatlan vásárlásánál akár 7,4 millió forint különbséget is jelenthet.

 

 1. A nyári konyha is kizáró ok

Az ingatlanra vonatkozó feltételek közé tartozik, hogy a lakáson belül lennie kell közvetlenül megközelíthető, főzésre alkalmas helyiségnek. A kisebb településeken lévő ingatlanok egy részénél ez azért nem teljesül, mert a konyha nem a főépületben található, hanem az udvarról közelíthető meg, külön bejáraton keresztül. Emiatt nem felel meg az ingatlan a csok feltételeinek. 2021. januártól a nyári konyhás házakban élőknek a lakásfelújítási támogatás nyújthat segítséget, mivel ez ebben az esetben is igényelhető, sőt akár a nyári konyha felújítása is megoldható belőle - feltéve, ha ugyanazon a helyrajzi számon található, mint a felújított ingatlan. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!