betéti kamat nyolc százalék

Már csak néhány napig lehet elcsípni a 8 százalék fölötti éves betéti kamatot 

betéti kamat nyolc százalék

Már csak néhány napig lehet elcsípni a 8 százalék fölötti éves betéti kamatot 

Bank360 tartalom
2024-02-02 Frissítve: 2024-04-25
2024-02-02 Frissítve: 2024-04-25
37089343

Sietnie kell annak, aki még el akarja csípni a bankok ajánlatai között a 8 százalék feletti betéti kamatot éves vagy annál hosszabb lekötésre. A nagy lépésekben csökkenő jegybanki alapkamat hatására a pénzintézetek is egyre kevesebbet kínálnak a kisbefektetőknek, de aki időben lép, az még bebiztosíthatja magának a várható inflációnál lényegesen magasabb kamatot akár 1-2 évre is. 

 

Néhány hónappal ezelőtt a betéteseknek érdemi kamatot kínáló banki ajánlatok között még sorakoztak a 10 százalék feletti kamatok. Ahogy azonban a jegybank egyre alacsonyabb szintre vitte az alapkamatát, még  jobb betéti ajánlatok is jóval ez alá mentek. A január 30-i döntés alapján már 10 százalék az alapkamat, és a várakozások szerint az elkövetkező hónapokban folytatódnak a kamatvágások, aminek a hatására a kisbefektetők is egy kisebb betéti ajánlatokkal találkozhatnak majd.

 

A kamatvadászoknak azonban maradt még néhány napjuk arra, hogy az idén 5 százalék körüli várt átlagos infláció idejére 8 százaléknál is magasabb kamaton kössék le a pénzüket banki betétben. A Cetelem ugyanis az újabb alapkamat-csökkentés ellenére február 11-ig fenntartja az eddigi ajánlatait. Ez alapján a megtakarításukat a takarékszámláján elhelyezők 12 hónapos lekötésre 8,25, 18 hónapra 8,5, 24 hónapra pedig 8,75 százalékos kamatot kaphatnak. A Cetelem ezt követően közli majd az új ajánlatait, amely a megváltozott kamatkörnyezethez igazodva már biztosan alacsonyabbak lesznek.  (Mivel február 11. vasárnapra esik, az új ügyfelek február 9-én, pénteken tudják még ilyen kamattal lekötni a pénzüket, a meglévő ügyfelek azonban a netbankjukon keresztül akár a hétvégén, február 10-én vagy 11-én is megtehetik ezt.)


A Cetelem Takarékszámla most még azoknak is csaknem hasonló kamatokat kínál, akik részben vagy egészben nem akarják lekötni a pénzüket, hogy szükség esetén kamatveszteség nélkül hozzáférhessenek. Lekötés nélkül évi 7 százalékos kamatot ad a Cetelem. Ennél a lehetőségnél folyamatosan írják jóvá a napi kamatot a számlán lévő összeg alapján.

 

A Cetelem az elmúlt időszakban azt tapasztalta, hogy a magas betéti ajánlatok megmozgatták az magas infláció ellen védelmet kereső ügyfelek pénzét. A Cetelem 2022-ben vezette be a bankbetétek között kiemelkedően kedvezőnek számító ajánlatait, és azóta megtöbbszöröződött a betétállománya. Most is arra számítanak, hogy a 12-24 hónapos lekötésre még nyolcassal kezdődő ajánlataik hatására tovább nő a Cetelemnél elhelyezett betétek összege és a náluk nyitott új takarékszámlák száma is.

 

A kisbefektetők tudatosabbá válását bizonyítja, hogy a betéti ajánlatok közül a hosszabb távúak számítanak a legnépszerűbbnek, különösen a kétéves lekötés. Ez nem is csoda, hiszen már 5 százalékos inflációnál is jelentős ezeknek a reálhozama, ami az infláció 2025-ös várt további csökkenése esetén még nőni is fog.


A magasabb kamatot kínáló betéti lehetőségeknek lökést adhat az is az elkövetkező hetekben, hogy több százmilliárd forintot kaptak és kapnak meg az állampapírok tulajdonosai hozamként és a lejáró papírok tőkéjeként. Ennek a hatalmas összegnek a nagy részét pedig bizonyosan újra befektetik, a jelentősen csökkenő állampapírkamatokra való tekintettel akár már bankbetétekbe is.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!