Kártyaelfogadás nélkül már egyre kevésbé élhet meg egy vállalkozás

A járvány után is kezünkben maradtak a kártyák

Kártyaelfogadás nélkül már egyre kevésbé élhet meg egy vállalkozás

A járvány után is kezünkben maradtak a kártyák

Bank360 tartalom
2022-08-20 Frissítve: 2022-08-20
2022-08-20
28952909
28718564

Az első negyedév 30 százalékot is meghaladó bővülése után a második negyedévben újra 30 százalék felett növekedett a kártyás fizetések száma és értéke. Ez még akkor is kiemelkedő, ha beleszámítjuk a szárnyaló inflációt és a családi adóvisszatérítés generálta költéseket. 

 

Az első negyedév meglepetésszerű növekedése után 2022. április-júniusában is folytatódott Magyarországon az elektronikus fizetés bővülése. Az OTP legfrissebb statisztikái alapján a kártyaelfogadás forgalma az első negyedévhez képest 15,5 százalékkal, míg éves összehasonlításban 35,6 százalékkal növekedett. A hitelintézet POS-termináljain végrehajtott tranzakciókban is hasonló változás figyelhető meg, negyedévről negyedévre 15,2, míg 2021. második negyedévével összehasonlítva 32,8 százalékkal emelkedett ezek száma. 

 

A mobiltelefonos kártyaelfogadási alkalmazás, a SimpleBusiness forgalma az idei második negyedévben 188 százalékkal haladta meg a tavalyi azonos időszakét, míg a tranzakciók száma 272 százalékkal. Ez azonban még egy viszonylag új technikai lehetőség, így a kiugró bővülési számok ezzel is magyarázhatóak. Sok kisvállalkozás ezzel tudja megoldani a saját mobilján keresztül a kártyaelfogadást.  

 

A hitelintézet szakértői szerint a dinamikus bővülésben az év eleji egyszeri támogatásokból – mint a családi adóvisszatérítés – fedezett vásárlások és a Covid járvány enyhülésének következtében fellendült turizmus ugyanúgy szerepet játszott, mint az emelkedő infláció, vagy az orosz-ukrán konfliktus elől menekülők magyarországi vásárlásai.

 

A második negyedévben a korábbiaknál nagyobb mértékben jelentek meg a szezonális POS-terminál igénylések, ami szintén a turizmus és ehhez kapcsolódó iparágak újraindulását jelzi. A kártyaelfogadási mobilalkalmazás, a SimpleBusiness forgalmában az okozott látványos keresletnövekedést, hogy az applikáció már érintéses kártyaelfogadást is lehetővé tesz a kereskedők számára. Szintén dinamikusan bővült a kártyaelfogadást biztosító, kezelőszemélyzet nélküli automata berendezések száma, ilyenek például csomag- vagy a parkolóautomaták.

 

Az elektronikus fizetés éven belüli trendjét vizsgálva szinte hagyományosnak nevezhető, hogy a januári visszafogott forgalmat követően elindul az év végi csúcsig tartó növekedés, azonban az idei második negyedév eredményeihez több előre nem várt külső tényező is hozzájárult. 

 

2022 második félévében arra számítunk, hogy az elektronikus fizetés volumene ugyan enyhébb ütemben, de tovább fog növekedni. Az elektronikus fizetési lehetőségek folyamatos bővülése továbbra is azt mutatja, hogy a kártyaelfogadás már nem csak a vásárlók, hanem a kereskedők körében is egyre inkább része a hétköznapoknak – állítja Hideg Noémi, az OTP Bank Kártyaelfogadás Szolgáltatás és ATM menedzsment vezetője.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!