Már nemcsak a vendégnek elég egy mobil a fizetéshez

Már egymásnak is tudnak fizetni a mobilok

Már nemcsak a vendégnek elég egy mobil a fizetéshez

Már egymásnak is tudnak fizetni a mobilok

Bank360 tartalom
2022-06-19 Frissítve: 2022-08-20
2022-06-19 Frissítve: 2022-08-20
26855393

Nyaraláskor gyakrabban fizetnének a magyarok a bankkártyájukkal, de még túl gyakran nem tehetik meg ezt itthon. Kisebb üzletek vagy szolgáltatók pedig akár már a mobiljukat is használhatják kártyaelfogadó terminálként.

 

A hazai bankkártyabirtokosok 61 százaléka volt nyaralni belföldön az elmúlt két évben, és közülük tízből kilencen használták ezalatt bankkártyájukat – derül ki az OTP Bank megbízásából készített felmérésből. Az utazásuk során leggyakrabban (82 százalék) boltokban fizettek kártyával vagy mobileszközzel, de jellemző még az éttermi fogyasztás (72 százalék), a szálláshely kifizetése (63 százalék), valamint az útiköltségek rendezése (52 százalék) és a szórakozóhelyeken történt kártyás fizetés is (42 százalék).

 

A felmérés szerint a gyakrabban is használnák bankkártyájukat a belföldi utazásainkon, ám ezt sok esetben még nem tudják megtenni. Azokon a helyszíneken, ahol kevésbé jellemző bankkártyás fizetés, több válaszadó is jelezte, hogy ha tehetné, többször is vásárolna bankkártyájával. A piaci árusoknál 22 százalékkal, a wellness és sportszolgáltatások esetében 21 százalékkal, a strandokon pedig 17 százalékkal fizetnének többen kártyával, mint ahányan ezt korábbi nyaralásaik alkalmával megtehették.

 

Esetenként a legjellemzőbb költési helyszíneket vizsgálva is markáns eltérés figyelhető meg aközött, ahogy fizettek és ahogyan fizetni szeretnének a vásárlók. A boltokban három százalékkal többen fizetnének kártyával, mint ahány megkérdezettnek lehetősége volt rá. Az éttermek esetében ez az eltérés már 10, szálláshelyeken 16, a szórakozóhelyeknél pedig 15 százalék.

 

A kártyás fizetés lehetővé tételét valamelyest kikényszerítheti, hogy a hétköznapok szokásait nyaraláskor is visszük magunkkal, így a boltok, szolgáltatók kiválasztásakor egyre fontosabb szempont a kártyás fizetés lehetősége. Ez nemcsak belföldön, hanem a külföldi vakációnkon is így van, és már itt is azt tapasztalhatjuk, hogy akár a néhány évvel ezelőttinél is sokkal több helyen fizethetünk kártyával. Van olyan ország, ahol már csak elvétve lehet szükségünk készpénzre a nyaralás során. Ez kényelmesebbé és biztonságosabbá teheti a külföldi útjainkat. Ha a készpénzünket vesztjük el vagy lopják el, arra már keresztet vethetünk, de ha a bankkártyánk jut ilyen sorsra, azt gyorsan letiltathatjuk.

 

Egy kisebb forgalmú vállalkozásnak persze még a telepített POS-terminál is lehet akadály, de ma már enélkül is meg lehet oldani a kártyás fizetés biztosítását. Az OTP-nél például már elérhető olyan alkalmazás is, amellyel a kereskedő POS-terminálként használhatja mobiltelefonját. Amikor először találkozik ilyennek az ember, kicsit szokatlannak tűnik, hogy mobilt kell a mobilhoz tenni, de a dolog a vásárló számára ugyanúgy működik, mint az elterjedt különálló terminálok. 

 

A mobilba költöztetett POS-terminállal többféle elektronikus fizetési lehetőség is elérhető, az érintéses kártyaelfogadás, valamint QR-kódos és linkes fizetés is felkínálható a vásárlóknak. Az applikációt kezdő- vagy 30 millió forint alatti éves árbevételű vállalkozásoknak javasolja az OTP. Magasabb árbevétel esetén a bankkártyák mellett egészségpénztári, cafeteria- és SZÉP-kártyák elfogadására is alkalmas POS-terminál igénylését ajánlja.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!