Aegon Alfa Union állami tulajdon

Másra kell a pénz, eladja biztosítói tulajdonának nagyját az állam

Aegon Alfa Union állami tulajdon

Másra kell a pénz, eladja biztosítói tulajdonának nagyját az állam

Bank360 tartalom
2023-11-21 Frissítve: 2023-11-21
2023-11-21
35804836

Alig másfél évvel azután, hogy szívós harc eredményeként megvette, már el is adja a nagy magyarországi biztosítókban lévő tulajdonrészének nagy részét az állam. Most másra kell a pénz, de 10 százalékot azért megtart az Aegonból lett Alfában és az Unionban.

 

Gazdasági értelemben szinte meg sem melegedett a magyar államnál a két nagy magyar biztosító csaknem 50 százalékos tulajdonrésze, máris eladta annak a többségét.

 

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium keddi bejelentés szerint szerződést írt alá az állami Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt., valamint a Vienna Insurance Group (VIG) biztosítócsoport a magyar VIG társaságokban eddigiekben meglévő kisebbségi állami, 45 százalékos tulajdonrész 10 százalékosra csökkentéséről. Az üzlettel az Alfa (korábbi Aegon) Biztosítót és az Union Biztosítót is magában foglaló, piacvezető magyarországi biztosítási holdingban növekedett ennyivel az osztrák központú VIG már eddig is többségi részesedése

 

Varga Mihály pénzügyminiszter 2022 februárjában írta alá a Vienna Insurance Group képviselőivel azt a szerződést, amely alapján az állam 45 százalékos tulajdont szerzett az Aegon Biztosítóban és az Union Biztosítóban.

 

A pénzügyminiszter akkor azt közölte a közösségi oldalán, hogy a befektetés rendkívül előnyös Magyarország számára, a két biztosító részesedése együttesen közel 20 százalék a hazai biztosítási piacon, éves díjbevételük 240 milliárd forint, így a két cég együtt piacvezetővé válik a szektorban.

 

A kormány ezzel úgy engedte eladni az Aegonnak a magyar biztosítóját a VIG-nek, hogy részesedést szerez benne, és egyúttal a vevő VIG itteni leánybiztosítójában is. Az Aegon még 2020-ban állapodott meg arról, hogy 830 millió euróért eladja magyar, lengyel, román és török biztosítási, nyugdíjbiztosítási és vagyonkezelési üzletágát működtető helyi érdekeltségeit a VIG-nek. A magyar Belügyminisztérium azonban váratlanul egy speciális jogosítványával élve nem engedélyezte az üzletet. Az ezt követő huzavona eredménye lett az állami részesedésszerzéssel jóváhagyott ügylet, amely során a Corvinus 2022. március 25-ével szerezte meg a 45 százalékos kisebbségi részesedést a VIG-csoport magyarországi üzletágában.

 

Az erről kötött együttműködési megállapodás értelmében az ellenőrző többség és az operatív irányítási jogok a bécsi és részben a budapesti tőzsdén is jegyzett VIG-csoportnál maradtak. A most bejelentett ügylettel 35 százalékos tulajdonrészt megtestesítő részvénycsomagot vásárol vissza az osztrák nagytulajdonos a magyar államtól. A tranzakció zárása a Magyar Nemzeti Bank engedélyéhez kötött.

 

A minisztérium eladásról kiadott közleménye szerint "a 10 százalékos kisebbségi tulajdonrész megtartásával az eddigiekben közösen kialakított tulajdonosi célok mentén, ugyanakkor a felhalmozott tapasztalatok alapján még hatékonyabb keretek között folytatódhat az együttműködés, miközben az állam finanszírozási forrásokat tud előteremteni egyéb stratégiai fontosságú eszközök megszerzéséhez."

 

Azt ugyan nem nevezi meg konkrétan a minisztérium, hogy mire is akarja fordítani a befolyó vételárat, de az elmúlt hónapok hírei alapján egyértelműen a Budapest Airport új befektetőtárssal történő megvásárlása gyűjti most a forrást az állam. Ezt a célt szolgálhatta a magyar Erste Bankban meglévő 10 százalékos részesedésének az eladása is.

 

 

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!