Aláírás

Állami trófeák a biztosítási piacon: Aegon, Union, CIG

Aláírás

Állami trófeák a biztosítási piacon: Aegon, Union, CIG

Bank360 tartalom
2022-02-23 Frissítve: 2023-11-21
2022-02-23 Frissítve: 2023-11-21
19026241

Két nap alatt meghatározó pozíciókat szerzett az állam a magyar biztosító szektorban. Az Aegon és az Union állami résztulajdonba került, a CIG Pannónia pedig 20 éves együttműködési megállapodást kötött a szintén állami érdekeltségű Magyar Bankholding tagjaival.

 

Meghatározó pozíciókat szerzett az állam közvetlenül és érdekeltségei révén a magyar biztosítási piacon, ahol eddig nem volt jelen. Hétfőn írta alá Varga Mihály pénzügyminiszter a Vienna Insurance Group képviselőivel azt a szerződést, amely alapján az állam 45 százalékos tulajdont szerez az Aegon Biztosítóban és az Union Biztosítóban.

Hasonlítsd össze az alábbi kalkulátorral az elérhető lakáshiteleket! Állítsd be, hogy mekkora hitelösszegre van szükséged, és találd meg a számodra ideális ajánlatot! A kalkuláció ingyenes.

 

A pénzügyminiszter a közösségi oldalán kijelentette: a befektetés rendkívül előnyös Magyarország számára, a két biztosító részesedése együttesen közel 20 százalék a hazai biztosítási piacon, éves díjbevételük 240 milliárd forint, így a két cég együtt piacvezetővé válik a szektorban.

 

A kormány ezzel úgy engedte eladni az Aegonnak a magyar biztosítóját, hogy részesedést szerez benne, és egyúttal a vevő VIG itteni leánybiztosítójában is. A megegyezés értelmében a Vienna Insurance Group megszerzi az Aegon itteni leánybankjának többségi tulajdonát, az állam pedig az Aegon 45 százaléka mellett a VIG magyar leánycégének, az Union Vienna Insurance Group Biztosító Zrt.-nek is 45 százalékos tulajdonosává válik. A többségi tulajdon mellett a VIG-é lesz a két cég operatív irányítása.

 

Mint ismeretes az Aegon még 2020-ban állapodott meg arról, hogy 830 millió euróért eladja magyar, lengyel, román és török biztosítási, nyugdíjbiztosítási és vagyonkezelési üzletágát működtető helyi érdekeltségeit a VIG-nek. A magyar Belügyminisztérium azonban váratlanul egy speciális jogosítványával élve nem engedélyezte az üzletet. Az már az idén ősszel kiderült, hogy a VIG és a kormány nevében a Pénzügyminisztérium tárgyal a helyzet megoldásáról, ennek eredménye lett a most aláírt adásvételi szerződés.

 

Ebben a helyzetben már lényegében elvi jelentőségűvé vált az, hogy az Európai Bizottság a napokban megállapította: Magyarország megsértette az uniós összefonódás-ellenőrzési rendelet vonatkozó cikkét, amikor megtiltotta, hogy a VIG felvásárolja az Aegon magyar leányvállalatait.

 

Az állam a felvásárláson felül más módon is pozíciót szerzett a biztosítási piacon. A Budapest Bank, a Takarékbank és az MKB Bank egyesülését tető alá hozó, állami résztulajdonban lévő Magyar Bankholding ugyanis bejelentette: 20 évre szóló stratégiai együttműködési keretmegállapodást kötött a CIG Pannónia Csoport a bankholdinghoz tartozó bankokkal, és ezzel Magyarország legnagyobb biztosításértékesítési hálózata jött létre.

 

A stratégiai együttműködés értelmében a három bank fiókjaiban, azaz Magyarország legnagyobb bankfiók-hálózatában, elérhetővé válnak a CIG biztosítási termékei. A bankholdinghoz tartozó bankok összesen 2,2 millió lakossági ügyfele mostantól nyugdíj-, baleseti- és életbiztosítás, valamint egészségbiztosítás, hitelfedezeti- és lakásbiztosítási termékekhez juthat.

 

A mostani megállapodásokkal koncentrálódik a hazai biztosítási piac, amelyben még komoly fejlődési potenciál van, hiszen a magyarok messze nem tekinthetők túlbiztosítottnak például a váratlan helyzetekre (utazásbaleset, halál, keresőképtelenség, vagyoni kár). Az öngondoskodás fontos eszközeire, például a nyugdíjbiztosításokra és egészségbiztosításokra is átlag alatti összeget költünk.

 

A kínálat pedig széles, és ebben várhatóan a mostani üzlet sem hoz jelentős változást, a CIG pedig hozzájut egy nagy értékesítési csatornához, a bankholding fiókhálózatához. A megfelelő biztosítási termék kiválasztása előtt érdemes előzetesen tájékozódni, és így kiválasztani a megfelelő biztosítási ajánlatot.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!