budapesti reggeli látkép

Biztosítókat vesz a magyar állam: beszáll az Aegonba és az Unionba

budapesti reggeli látkép

Biztosítókat vesz a magyar állam: beszáll az Aegonba és az Unionba

Tóth Levente
2021-12-23 Frissítve: 2023-07-31
2021-12-23 Frissítve: 2023-07-31
17826208

Úgy engedi eladni a kormány az Aegonnak a magyar biztosítóját, hogy 45 százalékos részét megszerzi, és egyúttal a másik vevő VIG itteni leánybiztosítójában is. 

 

Szerda este az Aegon közzétette, hogy a Vienna Insurance Group megállapodott a magyar kormánnyal az Aegon magyarországi biztosítójának megvásárlásáról. A megegyezés értelmében a VIG megszerzi az Aegon itteni leánybankjának többségi tulajdonát, de ennek az az ára, hogyaz államé lesz a 45 százalék. Ezen felül az ügylet keretében az állam az VIG magyar leánycégének, az Union Vienna Insurance Group Biztosító Zrt.-nek is 45 százalékos tulajdonosává válik. Ezzel az állam egy üzlettel rögtön a magyar biztosítási piac komoly szereplőjévé válik.

A többségi tulajdon mellett a VIG-é lesz a két cég operatív irányítása. A magyar kormány az állami tulajdonban lévő Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt-t jelölte ki az üzlet részleteinek megtárgyalására. A közzététel szerint az üzletet megpecsételő egyetértési nyilatkozatot a tervek szerint december 23-án írják alá.

 

Mint ismeretes az Aegon még 2020-ban állapodott meg arról, hogy 830 millió euróért eladja magyar, lengyel, román és török biztosítási, nyugdíjbiztosítási és vagyonkezelési üzletágát működtető helyi érdekeltségeit a VIG-nek. A magyar Belügyminisztérium azonban váratlanul egy speciális jogosítványával élve nem engedélyezte az üzletet. Az már az idén ősszel kiderült, hogy a VIG és a kormány nevében a Pénzügyminisztérium tárgyal a helyzet megoldásáról.

 

A most nyilvánosságra hozott üzlet szerint az állam feltétele az volt, hogy részesedést szerezhessen a biztosítási piacból. Ezzel a tranzakcióval rögtön egy meghatározó tulajdonossá is válik a hazai biztosítási piacon, hiszen egyszerre két jelentős szereplőben is jelentős részesedést szerez. Az állam beengedéséért cserébe az Aegon és a VIG tető alá hozhatja a magyar üzletet, és ezzel egyúttal a régiós tranzakciójukat is lezárhatják.

 

A tranzakció lezárásával valemelyest koncentrálódik a hazai biztosítási piac, amelyben még komoly fejlődési potenciál van, hiszen a magyarok messze nem tekinthetők túlbiztosítottnak  például a váratlan helyzetekre (baleset, halál, keresőképtelenség, vagyon kár). Emellet az öngondoskodás fontos eszközeire, például a nyugdíjbiztosításokra és egészségiztosításokra is átlag alatti összeget költünk. A kínálat pedig széles, és ebben várhatóan a mostani üzlet sem hoz jelentős változást. A megfelelő biztosítási termék kiválasztása előtt érdemes előzetesen tájékozódni, és a megfelelő ajánlatot így kiválasztani.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!