Üvegfalú irodaépület alulról

Brüsszel megkontrázza a magyar állami biztosítóüzletet

Üvegfalú irodaépület alulról

Brüsszel megkontrázza a magyar állami biztosítóüzletet

Tóth Levente
2022-01-21 Frissítve: 2022-01-21
2022-01-21
18379489

Újabb fordulatot vett a magyar Aegon biztosító eladása, amelynek legutóbbi körében a magyar állam rögtön három nagy hazai biztosítóban szerezne részesedést. Az Európai Bizottság szerint a magyar kormány nem vétózhatta volna meg az Aegon-VIG-Union üzletet. Az azonban nem világos, hogy ez a jogi álláspont hogyan érinti az utóbb már az állammal kötött üzletet.

 

Az Európai Bizottság előzetes következtetést adott ki a magyar kormány tavaly áprilisi döntésével kapcsolatban, amivel megvétózta, hogy a Vienna Insurance Group AG Wiener Versicherung Gruppe (VIG) felvásárolja az Aegon magyar biztosítóját.

 

Az Aegon még 2020. novemberében állapodott meg arról az osztrák társasággal, hogy 830 millió euróért eladja neki a régiós érdekeltségeit, azaz a magyar, lengyel, román és török biztosítási, nyugdíjbiztosítási és vagyonkezelési üzletágát. A tranzakciót az Európai Bizottság engedélyezte, a magyar Belügyminisztérium azonban megvétózta.

Ezután 2021 végén már azt jelentették be, hogy a magyar Aegonra új üzlet köttetett, amely szerint A VIG úgy veszi (veheti) meg az Aegon itteni részeit, hogy közben a magyar állam a hazai Aegonban, VIG-ben, és az ugyancsak a VIG-hez tartozó Union Biztosítóban 45 százalékos részesedést szerez. Az üzletet megpecsételő egyetértési nyilatkozatot karácsony előtt írták alá, és ennek nyomán az idén zárulhat le az üzlet. Ha ez megvalósul, akkor a magyar állam rögtön komoly szereplőként lépne be a hazai biztosítási piacra, ahol eddig nem volt érdekeltsége.

 

Az Európai Bizottság azonban még az új üzletkötés előtt, tavaly októberben vizsgálatot indított még a vétó ügyében. A hvg.hu beszámolója szerint most azt közölték, hogy az uniós összefonódás-ellenőrzési rendelet értelmében a bizottság kizárólagos hatáskörrel rendelkezik az uniós léptékű összefonódások vizsgálata tekintetében, a tagállamok pedig nem alkalmazhatják nemzeti jogszabályaikat ezekre az ügyletekre. A tagállamok csak akkor hozhatnak intézkedéseket a jogos érdekek védelme érdekében, ha ezek az intézkedések összeegyeztethetők az uniós jog általános elveivel és egyéb rendelkezéseivel, és ha az intézkedésekről a tagállam – néhány kivételes esettől eltekintve – tájékoztatja az Európai Bizottságot.

 

A bizottság szerint megalapozott kételyek merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy az intézkedés Magyarország jogos érdekeinek védelmére irányul-e. Úgy látják: Magyarország érvelése nem kielégítő, és hogy az országnak a döntés meghozatala előtt tájékoztatnia kellett volna az Európai Bizottságot a felvásárlás tervezett megvétózásáról, és a jóváhagyását kellett volna kérnie. Azt is hozzátették, a magyar vétó összeegyeztethetetlen az uniós összefonódás-ellenőrzési rendelettel, mivel sérti a letelepedés szabadságát. A Bizottság felkérte Magyarországot, hogy 10 munkanapon belül válaszoljon a felvetésekre. Amennyiben a válasz nem kielégítő, abban az esetben végleges döntést hozhatnak az ügyben.

 

Hasonlítsd össze az alábbi kalkulátorral az elérhető személyi kölcsönöket! Állítsd be, hogy mekkora hitelösszegre van szükséged, és találd meg a számodra ideális ajánlatot! A kalkuláció ingyenes.

Az azonban nem világos, hogy a magyar állam és az Európai Bizottság közötti jogvita hogyan befolyásolhatja a decemberben bejelentett üzletet. Brüsszel ugyanis még a vétót tartja jogszerűtlennek, az állam, az Aegon és a VIG azonban már túllépett ezen, és egy újabb üzletet kötött. Ha tehát ebben a megállapodásban nincs olyan kitétel, ami a vétó elkaszálása esetén módosítaná a felek megállapodását, akkor valójában a bizottság egy valójában már okafogyott vétót támad. Ennek természetesen a tagállamok és az unió viszonya, hatásköre szempontjából van jelentősége, de a konkrét üzletre már nem biztos, hogy hatással van.

 

Az Aegon-eladás lezárultával mindenképpen koncentrálódik a hazai biztosítási piac, amelyben még komoly fejlődési potenciál van, hiszen a magyarok messze nem tekinthetők túlbiztosítottnak  például a váratlan helyzetekre (utazás, baleset, halál, keresőképtelenség, vagyoni kár). Emellett az öngondoskodás fontos eszközeire, például a nyugdíjbiztosításokra és egészségbiztosításokra is átlag alatti összeget költünk.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!