Lakáshitel folyósítás

Áprilisban is kapkodtak a lakáshitelek után, itt az újabb rekord

Lakáshitel folyósítás

Áprilisban is kapkodtak a lakáshitelek után, itt az újabb rekord

Varga Zsombor
2021-06-18 Frissítve: 2022-01-18
2021-06-18 Frissítve: 2022-01-18
14773486

107,6 milliárd volt a lakáshitel folyósítás 2021 áprilisában, így a hazai bankok ismét rekordmagas összegben helyeztek ki lakáscélú jelzáloghiteleket. Így már második hónapja alakul 100 milliárd forint felett a folyósítás. A használt lakások mellett már egyre népszerűbb a lakásfelújítási cél is a lakáshitelt felvevők között.

 

Áprilisban ugyan még érvényben voltak a harmadik hullám okozta lezárások, ennek ellenére is a valaha volt legmagasabb összeg, 107,6 milliárd forint volt a folyósított lakáshitelek volumene az MNB statisztikái alapján. Az erős hitelpiaci aktivitás alapján mind a hitelfelvevők, mind a bankok alkalmazkodtak a válsághelyzethez, így a folyósítási lehetőségek hirtelen beszűkülése a járvány végét már nem jellemezte.

A kiemelkedő folyósítási szám még az eddigi rekord márciusi lakáscélú hitelezést is felül tudta múlni 2,6 százalékkal. Az előző év áprilisához viszonyítva pedig ennél is nagyobb mértékű, 46 százalékos volt az emelkedés.

Már felújításra is egyre többen költik a hitelt

A minden korábbit felülmúló áprilisi hitelfolyósítást leginkább használt lakások vásárlására fordították, a teljes hitelösszeg 67,6 százalékát költötték erre a célra. Az elmúlt hónapokhoz képest így kissé alacsonyabb a használt lakásra költött arány, a 73 milliárd forintos összeg így is magasnak számít. Stabil maradt az új lakások vásárlása is, erre 12,2 milliárd forintot költöttek a lakáshitelt felvevők áprilisban.

 

Az ingatlanok megvétele mellett már egyértelműen látszanak a felújításra, korszerűsítésre felvett lakáshitelek is. Ugyanis 11,2 milliárd forintot már lakásfelújítási céllal vettek fel, amit a már meglévő otthon modernizálására, kényelmesebbé tételére fordíthattak a hitelfelvevők. Az építésre, bővítésre és egyéb célra folyósított lakáshitelek szintén bővültek. 

Az év elejétől elérhető, akár 3 millió forintos összegű lakásfelújítási támogatás erősödő szerepét mutatja, hogy először tette ki a lakáshitelek több, mint 10 százalékát a felújítási cél. Ebből arra lehet következtetni, hogy a munkálatok költségét csak utólag segítő állami támogatás előfinanszírozását egyre többen hitelből, például a kedvezményes lakásfelújítási hitelből valósítják meg.

 

Az átlagos kamatszint egy kicsit még tudott csökkenni

Az átlagos évesített kamatláb áprilisban 3,93 százalékot tett ki, ami további enyhe csökkenést jelentett az előző hónaphoz képest. Az átlagos THM mindössze 4,2 százalék volt áprilisban, de ez már csupán minimális csökkenést jelent havi szinten, a februári 4,19 százalékhoz képest már inkább már arra utal, hogy padlót érhettek a kamatok. A hitelek jelenleg nagyon olcsóak, ugyanakkor a tervezett jegybanki szigorítás mellett a további csökkenés esélye egyre kisebb.

 

Lehet viszont az átlagos kamatnál jobb ajánlatot is találni. A Bank360 lakáshitel kalkulátora alapján 8 millió forintot már 3,47 százalékos THM mellett is fel lehet venni tíz éves futamidőre (ötéves kamatperiódussal és jövedelemérkeztetéssel). A törlesztőrészlet 78 722 forint ebben az esetben, a visszafizetendő összeg pedig 9 453 240 forint.

 

Már nem aggódnak a hitelfelvevők

Bár az éven belül változó kamatozást továbbra is a hitelfelvevők elhanyagolható része választja, ugyanakkor egyre rövidebb az átlagos kamatfixálás hossza. Átlagosan már csupán 106 hónapra rögzítették a folyósított lakáshiteleket, ami kevesebb, mint 9 év. Ennél alacsonyabb utoljára 2019. szeptemberében volt az átlagos kamatfixálás, tehát a hitelfelvevők már kevésbé óvatosak a jövőbeli fejleményekkel kapcsolatban. 

 

A lakáshitelek továbbra is magabiztosak

A rekordösszegű tavaszi folyósítás részben a válság során elhalasztott lakásvásárlásokat pótolhatja, hiszen télen például alacsonyabb volt a lakáscélú hitelkihelyezés. A kilábalással összhangban továbbra is erős folyósításra érdemes számítani, bár a 100 milliárdot meghaladó havi hitelkihelyezés várhatóan nem lesz általános.

 

A lakáshitelek magas tavaszi szintje nem, csak annak mértéke volt váratlan. Az év elejétől elérhető állami kedvezmények – az új lakások áfakedvezménye, a csok támogatás mellé igénybe vehető áfa-visszaigénylés és illetékmentesség, illetve a már említett otthonfelújítási támogatás és hitel – mind-mind fűtik a lakáspiaci keresletet.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!