A legtöbb számlatulajdonos megkapja az inflációs drágítást a bankjától

Nem tréfáltak a bankok: áprilistól sorozatban emelik a számlák díjait

A legtöbb számlatulajdonos megkapja az inflációs drágítást a bankjától

Nem tréfáltak a bankok: áprilistól sorozatban emelik a számlák díjait

Herman Bernadett
2023-04-03 Frissítve: 2023-04-24
2023-04-03 Frissítve: 2023-04-24
32072291

Az OTP kezdte márciusban, de áprilistól kapcsolt nagyobb sebességre a bankszámlák díjainak emelése. Több pénzintézet elsejétől drágított a tavalyi átlagos inflációval, három nagybank pedig májustól fog ugyanennyivel. A számottevő pénzintézetek közül így már csak háromról nem tudni, emeli-e a díjait.  

 

Áprilistól áremelkedés-hullám söpör végig a bankoknál, több hitelintézet is emeli az összes bankszámláihoz és bankkártyáihoz kapcsolódó díjat a tavalyi átlagos infláció mértékével, vagyis 14,5 százalékkal. A bankoknak elvileg 60 nappal a változások életbe lépése előtt kell kitenniük az áremelésről szóló friss kondíciós listákat, a január 13-án bejelentett inflációs adat miatt ezért többen áprilistól emelnek. 

 

A 60 napos szabály viszont meg is kerülhető, ha az általános szerződési feltételek vagy az üzletszabályzat eleve előírja, hogy mikortól lépnek életbe a megváltozott díjak. Ezzel magyarázható, hogy az OTP-nél - az üzletszabályzatnak megfelelően - már márciustól emelkedett az összes bankszámlákhoz és betéti kártyákhoz kapcsolódó díjtétel ára 14,5 százalékkal. Igazából azonban áprilistól veszi kezdetét a tömeges drágítás a bankoknál. Már február elején közzétette több bank (K&H, Oberbank, Magnet), hogy emelkedni fognak a díjai a 60 napos szabálynak megfelelően. 

 

Májusban további áremelkedés várható

 

Ugyancsak április 1-től érvényesek a Raiffeisen Bank friss kondíciós listái, amelyekben jóformán minden korábbi díjtételnél alkalmazta a tavalyi inflációnak megfelelő áremelést. A CIB, az UniCredit és az Erste viszont csak májustól emeli a bankszámlák díjait, de az emelés mértéke ugyanennyi lesz. 

 

Vannak bankok, amelyek még nem emeltek árat, de a jogszabályok értelmében ők is emelhetik a díjakat. A Gránit üzletszabályzata is lehetőséget biztosít erre, de a bank az idén még nem lépett. A Magyar Bankholding tagbankjainak (MKB, Takarékbank) honlapján sincsenek még fent áremelésről szóló hirdetmények, vélhetően a csoport egyelőre a május elsejére időzített összeolvadással van elfoglalva. Ha terveznek valamilyen díjváltoztatást, azt csak ezt követően lépik meg, de akkor már az utódbank, az MBH Bank teszi azt meg. 

 

Érdemes szétnézni, nincs-e jobb bankszámla számunkra

 

Az ügyfelek többsége, bármelyik hitelintézetnél is vezeti a számláját, várhatóan nem ússza meg az idén az áremeléseket. A költségnövekedésbe azonban nem kell belenyugodni , érdemes folyamatosan figyelni a bankszámlacsomagok díjait, és a bankolási szokásoknak megfelelően kiválasztani a legkedvezőbbet, amit egyszerűvé tesz a Bank360.hu számlaválasztó kalkulátora. Akár a bankunkon belül is találhatunk így számunkra jobb csomagot, de bankváltás nélkül sem hiábavaló átnézni a számlaköltségeinket, mert lehetnek közöttük olyan tételek, amelyekre nincs szükségünk.

 

Ha az ajánlatokat összehasonlítva más banknál találunk nekünk jobbat, akkor attól sem kell tartanunk, hogy az átszerződéssel sok lesz a vesződség. A bankszámlaváltás ugyanis ma már csak minimális adminisztrációval jár, a többit elvégzik egymás között a bankok.

 

Keresd meg a neked legjobb számlacsomagot!

 

A bankolás drágulásáról az RTL Híradóban is beszéltünk:

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!