online bankszámlanyitás

Sokkal egyszerűbb a bankváltás, mint gondolnád, ha jobb számlát találtál magadnak

online bankszámlanyitás

Sokkal egyszerűbb a bankváltás, mint gondolnád, ha jobb számlát találtál magadnak

Vrazsovits Rita
2024-04-25 Frissítve: 2024-04-25
2024-04-25
38556406

A számlanyitásról az emberek jó részének még ma is egy bankfiók, egy ügyintéző és sok papír jut az eszébe, pedig ez a kép a valóságban már a múlté. Bankszámlanyitáshoz a legtöbb esetben már ki sem kell lépni a lakásból, ügyintézőt és dokumentumokat pedig személyesen nem fogunk látni, csak online. 

 

Az online felületek sokkal egyszerűbbé és gyorsabbá tették a számlanyitást az elmúlt években, amire viszont érdemes időt szánni, az a megfelelő számlacsomag kiválasztása. Egyrészt széles a választék, minden bank legalább három-négy különböző csomagot kínál, másrészt az eltérő jövedelmek, pénzügyi, vásárlási szokások miatt nem mindenki számára ugyanaz a számlacsomag az ideális. Ezért érdemes ezeket összehasonlítani online kalkulátorral, amelyben beállíthatjuk például a számlára havonta érkező jövedelmünket, bankolási jellemzőinket, kártya- és készpénzhasználatunkat.   

 

Aki a digitális megoldásokat szereti, azoknak érdemes olyan csomagot keresni, amely az online ügyintézésért és tranzakciókért kínál kedvezményt. Aki viszont a készpénzt preferálja, az is találhat olyan ajánlatot, amelyben az ingyenes kereten felüli készpénzfelvétel olcsóbb, mint máshol. A választást tehát minden esetben a saját pénzhasználati szokásaink vezessék, így nemcsak kényelmes megoldásokkal, hanem kedvező díjakkal is találkozhatunk. 

 

Mennyibe kerül a bankolás?

 

Nézzünk meg egy kalkulációt! Tegyük fel, hogy havonta körülbelül 400 ezer forint jövedelem érkezik a bankszámlánkra és a vásárlások nagy részét kártyás fizetéssel bonyolítjuk. Ezekkel a beállításokkal a Bank360.hu bankszámla kalkulátorának összevetése alapján az első éves költségek akár le is nullázhatók. 

 

Raiffeisen Banknál a Díjnyertes számlacsomag választása esetén az első évben nem kell költségekkel számolni, mivel a számlavezetés ingyenes, a betéti kártya díját pedig elengedi a bank. A második évtől az éves kártyadíj 7780 forintra jön ki. A Raiffeisennél a számlanyitás akár plusz pénzt is hozhat. Annak, aki a Díjnyertes Számlát választja, vállal legalább egy éves hűségidőt és legkésőbb 2024. május 31-ig legalább öt alkalommal vásárol minimum 1000 forint értékben, annak a bank 50 000 forintot ír jóvá a bankszámláján. Ehhez a számlát 2024. április 15. és május 3. között kell megnyitni. Online számlanyitás esetén május 3-án 12 óra a határidő (a további feltételeket az üzletszabályzat és kondíciós lista tartalmazza).

 

Gránit Bank Bajnok Bankszámlájának díja az első évben kedvezőbb, mint a második évtől. Az első évben 1560 forintot kell fizetni, ha ugyanazokkal a beállításokkal kalkulálunk, mint a Raiffeisen Banknál, a második évtől pedig 4950 forint a díj. Az első évben a Gránit is elengedi a kártyadíjat, illetve szintén hirdetett jóváírási akciót. A számlavezetési díjat teljes mértékben elengedi a bank, ha havonta legalább 280 ezer forint jóváírás érkezik a számlára legfeljebb két tételben, bankon kívülről vagy harmadik féltől, vagy ha minden nap végén a számla nap végi záróegyenlege nem megy 150 ezer forint alá. 

 

Az UniCredit Banknál az első éves díjak jóval kedvezőbbek, mint amit a második évtől kell fizetni, ami nagyrészt az első évben elengedett kártyadíj miatt van. Emellett a számlavezetési díjat az első hat hónapban engedi el a bank, a hetedik hónaptól már fizetni kell. Az első éves költségek így 2178 forintra jönnek ki, a második évtől azonban már 14 479 forintos díjjal érdemes számolni a Mobil Aktív Plusz csomagnál. 

 

A számlavezetés pontos költségeit természetesen befolyásolhatja a tranzakciók száma. Ezeknek a beállításait akár egyedileg is meg lehet nézni, a Személyre szabott kalkuláció fülre kattintva. Ha kalkuláció után találtunk olyan bankszámlát, ami kedvezőbb feltételeket kínál, mint a meglévő, akkor érdemes elgondolkodni a váltáson. A fenti számlák mindegyikét meg lehet nyitni online, akár otthonról is. 

 

Költözés egyik bankból a másikhoz: mennyire bonyolult?

 

Sokakat az tántorít el a bankváltástól, hogy attól tartanak, hosszú és macerás ügyintézés vár rájuk. Ez ma már nincs így, a számlanyitáshoz hasonlóan, illetve részben annak az online formájának köszönhetően, egyszerűbb és gyorsabb a folyamat. Két út közül is választhatunk:

 

Online megnyitjuk az új bankszámlát, átvezetjük az adatokat és a tranzakciókat, majd amikor már nincs szükségünk rá, bezárjuk a régi számlát. Utóbbira csak személyesen van lehetőség. 

 

Választhatjuk az egyszerűsített bankváltást, amihez szintén egyszer kell bemenni a bankba, az új számla megnyitásakor. Ezzel egyidőben azonban minden információt meg tudunk adni ahhoz, hogy a két bank egymást között el tudja rendezni a bankváltást, így a bankszámla bezárásához már nem kell külön bemenni a régi bankunkhoz.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!