Kézben tartott euró bankjegyek

Az ajtók záródnak: keddig vehető az akár hat százalékot fizető eurós állampapír

Kézben tartott euró bankjegyek

Az ajtók záródnak: keddig vehető az akár hat százalékot fizető eurós állampapír

Varga Zsombor
2022-02-11 Frissítve: 2022-09-20
2022-02-11 Frissítve: 2022-09-20
18789751

Jövő hét szerdától már nem lehet a jelenlegi Prémium Euró állampapírokat beszerezni, helyettük egy alacsonyabb kamatprémiumot fizető, hosszabb távú eurós megtakarítási konstrukciót vezet be az ÁKK. Megszűnik tehát a 3 éves papír, és csak alacsonyabb hozammal fut tovább az 5 éves megtakarítási lehetőség. Jövő hét keddig még van lehetőség a most kifutó eurós papírokból vásárolni.

 

A jelenlegi Prémium Euró Állampapírokat mindössze két hónapja, tavaly december 13-án vezette be az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK). Az eredeti tervek szerint mind a 3 éves, mind az 5 éves lejáratú állampapírt egy évig, vagyis idén december 13-ig lehetett volna kapni, a mostani döntés szerint azonban már csak pár napig, február 15-ig lehet hozzájutni ezekhez az állampapírokhoz. A hirtelen beszüntetés így eltérést jelent az előzetesen meghirdetett tervtől.

 

Hasonlítsd össze az alábbi kalkulátorral az elérhető személyi kölcsönöket! Állítsd be, hogy mekkora hitelösszegre van szükséged, és találd meg a számodra ideális ajánlatot! A kalkuláció ingyenes.

A kivezetésre kerülő állampapírok hozama pont most emelkedik

 

Az idő előtti lezárás éppen akkor történt, amikor az eurós állampapírok kamata egyre kedvezőbbé vált. A prémium állampapírok minden esetben az inflációt és egy e feletti prémiumot fizetnek. A 3 éves papír kamatprémiuma fél, az öt évesé egy százalék, így erre a biztos hozamra rakódik rá az egyre magasabbá váló eurozónás infláció. Mindkét papírnál a tavaly szeptemberi 3,4 százalékos infláció számít az első időszakban, ami 3,9 és 4,4 százalékos éves hozamot biztosít.

 

Ez a kezdeti hozam azonban hamarosan emelkedésnek indul, hiszen az 5 éves állampapír márciustól már 6 százalékos éves hozamot biztosít a decemberi 5 százalékos Eurózóna infláció miatt. A 3 éves papírnak júniustól lesz új hozama, ami a márciusi inflációt fogja követni- a januári 5,1 százalékos Eurozóna infláció alapján jelentős csökkenésre itt sem lehet számítani az állampapír kamatának nagy részét adó inflációs szintnél.

 

Alacsonyabb prémium, hosszabb befektetési időszak az új papírnál

 

Február 16-tól már csak egyfajta, hosszabb távú új Prémium Euró Állampapírhoz lehet hozzájutni. A rövidebb távú, 3 éves állampapírt így ezután már egyáltalán nem lehet majd kapni. A hosszabb távú, 5 éves állampapír továbbra is elérhető lesz, de már csak fél százalékos prémiummal- vagyis február 16-tól a hosszabb távú lekötésre fél százalékkal kevesebb prémium kamat jár a korábbi ajánlathoz képest, éppen annyi, amennyi korábban a 3 éves lejáratú megtakarításra.

 

A hozam többi részét pedig már az éves Eurózóna inflációja adja, ami 2,6 százalékot tett ki tavaly, így a prémiummal együtt 3,1 százalékos inflációt jelent. Ez alacsonyabb kamatot jelent mindkét korábbi állampapírhoz képest, aminek az az oka, hogy a tavalyi évre vonatkozó éves infláció még a 2021. elején tapasztalt, manapság már nagyon távolinak tűnő 1-2 százalékos inflációs szinteket is tartalmazza az éves átlagban. Ezefelül növelhető a hozam az euro árfolyam emelkedésével is.

Így az első évben, 2023. február 23-ig mindenképp ezt a jelenleg alacsonynak számító hozamot nyújtja majd az új eurós állampapír. Hosszabb távon azonban nem lesz jelentős különbség, hiszen az átállás csak azt jelenti, hogy eddig félévente, az évközi hónapokban változott a hozam, mostantól viszont évente csak egyszer, a naptári évre vonatkozó infláció alapján számolják majd a kamatokat. Annyiban jelent még változást az új papír, hogy a lejárata 2028. február 23-án lesz, vagyis akár 6 évre is nyúlhat a befektetés ideje egy korai vétel esetén. A tervek szerint 2023. február 16-ig lesz kapható.

 

Még jövő keddig rá lehet repülni a most kifutó eurós állampapírra

 

Az ÁKK közleménye alapján utoljára 2022. február 15-ig még lehet venni a most kivezetésre kerülő állampapírokból a Magyar Államkincstárnál. Ez jövő hét keddre esik. Szerdán már nem lehet vásárolni, mert csak azok a vételi nyilatkozatok kerülnek elfogadásra, amelyeket a Magyar Államkincstár 2022. február 16-án, tehát szerdán 9:30-ig az ÁKK részére összesítetten továbbít. Így még van lehetőség a magasabb kamatprémiumot nyújtó és magasabb kezdeti kamatozással induló eurós állampapír vásárlásra, de már nem sokáig.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!