Babaváró hitel folyósítás

Beelőzte a személyi kölcsön a babaváró hitelt

Babaváró hitel folyósítás

Beelőzte a személyi kölcsön a babaváró hitelt

Varga Zsombor
2021-10-10 Frissítve: 2022-01-18
2021-10-10 Frissítve: 2022-01-18
16480732

Augusztusban először volt magasabb a személyi kölcsönök folyósítása a babaváró hitelekhez képest. A két népszerű szabad felhasználású hitel helycseréjét indokolhatja, hogy a személyi hitel népszerűsége már hónapok óta töretlen, a babaváró kölcsön folyósítása pedig hónapok óta 50 milliárd forint alatt marad,  emellett a nyári születésszámok sem voltak magasak. 

 

A júliusi 48,8 milliárd forintos eredményt követően augusztusban mindössze 43 milliárd forint babaváró kölcsönt folyósítottak a bankok, a gyermekvállaláshoz kötött, kamatmentes hitel így már második hónapja mutat csökkenést.

 

A személyi kölcsönök ellenben már negyedik hónapja hozzák a válság előtti számokat, augusztusban 45 milliárd forintot hiteleztek a szabad felhasználású hitelből. A személyi hitelek így nemcsak a koronavírus miatt elszenvedett zuhanást heverték ki, hanem a babaváró bő kétéves története során először haladta meg a piaci alapú hiteltípus az állami kedvezményes kamatú hitel havi kihelyezését. A Bank360 azt vizsgálta meg, milyen tényezők állhatnak a változás mögött.

Júliusban kevesebben, augusztusban ugyanannyian születtek, mint tavaly

A nyári születések rendszerint magasabb születési számot jelenítenek meg a többi hónapnál, ez pedig a babaváró hitel folyósítását is érintheti. Igaz, a babaváró kölcsönt már a gyermektervezési időszak során is fel lehet venni, sokan mégis csak nem sokkal a gyermekszületés előtt kérelmezhetik, amire a havi születésszám és a babaváró kölcsön folyósítás együttmozgása utal.

Júliusban 8269 gyermek született, ami idén a legmagasabb érték, tavaly júliusban viszont ennél is 400-zal több gyermek született. A tendencián az augusztus sem javított érdemben, a 8178 megszületett gyermek alig múlja felül a tavalyi értéket, az elmúlt éveket tekintve pedig közepes értéknek számít. Ezek alapján nem meglepő, hogy már két hónapja csökken a babaváró folyósítás, a júniusban még 52,7 milliárd forintos havi hitelkihelyezés augusztusra csupán 43 milliárd forintot mutatott a babaváró esetén.

 

Csak lassan emelkednek a személyi kölcsönök kamatai

A babaváró hitellel ellentétben a személyi hiteleket érzékenyen érintette a tavalyi koronavírus-járvány és az azt követően bevezetett THM-plafon - majdnem egy évig nem is tudott 30 milliárd forint fölé kerülni a havi volumen. A válság elmúltával azonban a bankok nagyszabású kampányokat eszközöltek, és az ügyfelek is egyre magasabb számban keresték a személyi kölcsönöket. Ennek eredményeként már negyedik hónapja 45 milliárd forint körül alakul a személyi kölcsön folyósítás, és augusztusban is tartotta ezt a szintet.

 

A visszatérő népszerűséget pedig a jegybank kamatemelési ciklusa sem tudta eddig kikezdeni, hiszen a hitelkamatok csak júliusban kezdtek el emelkedni, és még mindig nem érték el az év eleji szintet sem. Az aktuálisan elérhető ajánlatokat a személyi kölcsön kalkulátorral lehet összehasonlítani.

A személyi hiteleknél az évesített átlagos kamat augusztusban 11,91 százalékra nőtt a júliusi 11,84 százalékról, miközben februárban még 12,2 százalékot tett ki. Az átlagos THM is hasonlóan alakult, a júliusi 12,31 százalékról emelkedett 12,44 százalékra, de februárban ugyanez az érték még magasabb, 12,71 százalékos értéket vett fel.

 

A kamatemelés persze mindenképp megjelenik majd a személyi kölcsön kamataiban, de a bankok láthatólag nem sietik el a nehezen visszahozott hiteltípusnál a kamatemelést. Még jelenleg is lehet az átlagos értéknél alacsonyabb THM-mel rendelkező ajánlatot találni a medián bér, 223 ezer forint bankba érkeztetése mellett. A Bank360 személyi kölcsön kalkulátora alapján hárommillió forintot 7 évre 9,37 százalékos THM mellett is fel lehet venni. Ez havonta 48 252 forintos törlesztőrészletet jelent, a teljes visszafizetendő összeg pedig 4 053 168 forint.

 

A babaváró hitel visszaveheti a vezetést

A személyi kölcsön folyósítása továbbra is stabil maradhat, és bár a születésszámok tekintetében bizonytalanabb a helyzet a következő hónapokat tekintve a koronavírus utóhatásaként, ugyanakkor szeptemberben már emelkedett a babaváró hitel online kereslete.

 

A kereslet visszazárkózása pedig azt vetíti előre, hogy magára találhat még a babaváró, és elérheti az idén megszokott 50 milliárd forintos szintet. A válság előtti magasabb havi babaváró kölcsön volumenek viszont még ennek ellenére is elérhetetlennek tűnnek a jelenlegi körülmények között.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!