babaváró folyósítás

Visszaestek a születések tavasszal, a babaváró folyósítás sem erős

babaváró folyósítás

Visszaestek a születések tavasszal, a babaváró folyósítás sem erős

Varga Zsombor
2021-06-24 Frissítve: 2022-01-18
2021-06-24 Frissítve: 2022-01-18
14828509

Áprilisban enyhén visszaesett a babaváró hitelek folyósítása az MNB adatai alapján. A gyermekvállalás mellett kamatmentes hitelből ugyanis 49,7 milliárd forintot helyeztek ki a tavasz közepén. Ez nagyjából megfelel az elmúlt évben tapasztalt babaváró hitelezésnek, utoljára tavaly márciusban volt jelentősen magasabb a hiteltípus volumene, akkor 65,5 milliárd forintot tett ki. Ezt követően azonban meg sem közelítette a babaváró folyósítás ezt az összeget, és az 50 milliárd forintot meghaladó hitelkihelyezés is ritka volt a járvány első évében.

A tavaly áprilisi 46,9 milliárd forinthoz képest viszonyt enyhe növekedést jelent az áprilisi adat, bár a márciusi 53,8 milliárd forintos folyósítástól elmarad. A januári mélypontot ledolgozta a babaváró hitel, de ez a növekedés most elakadt, és egyelőre nem látszik, hogy a válság előtti számokhoz visszatérhetne a babaváró hitel.

A tavasszal megszokott alacsony szinten a születési számok

Áprilisban viszonylag kevés, összesen 6966 újszülött született. A tavaszi hónapokban egyáltalán nem ritka az alacsony születésszám, ugyanakkor ez az adat a tavaly áprilisi születésektől is elmarad kis mértékben, 94 újszülöttel. Így összességében már kétéves mélypontot jelent az idei április, ugyanis 2019 áprilisában maradt utoljára szintén 7000 alatt a havi élveszületések száma.

 

Emellett szintén a születések visszaesését mutatja a havi dinamika, ugyanis 10,8 százalékkal estek vissza a születések áprilisban a megelőző hónaphoz viszonyítva. A nagy csökkenésnek az a magyarázata, hogy az előző hónapban, márciusban született 7806 csecsemő messze meghaladta az ilyenkor megszokott gyermekáldási számokat. A születések kiugrása azonban az újabb adatok tanúsága szerint átmeneti volt, vagyis csak a téli visszaesés egy részét ellensúlyozhatta.

 

Az alacsony születésszám sem segíthette a babaváró hitelt

A lakossági hitelpiac fejleményei legtöbbször persze függetlenek attól, hogy mennyien születnek egy adott hónapban. A babaváró hitel esetében azonban, amely a megszületett gyermekek számát szabja a hiteltípussal elérhető kedvezményeknek, nem ez a helyzet.

 

 

Habár a babaváró hitelt nem csak a gyermekszületés előtt közvetlenül lehet felvenni, hanem jóval előtte is, együttmozgást mutat a havi születésszám és babaváró folyósítás, így az igénylők egy része mégis közvetlenül a gyermekszületés előtt kaphatja meg a hitelt - ebben az esetben azonnal élhetnek a három éves felfüggesztés lehetőségével is. Az alacsony születésszám ez alapján összhangban van az áprilisi babaváró hitelfolyósítás kisebb visszacsúszásával.

50 milliárdos havi szinten folytatja a babaváró?

A babaváró hitel már több, mint egy éve működik a koronavírus-járvány alatt. Ez alatt az időszak alatt voltak kilengései a hiteltípusnak a születések számával összhangban is, de minden alkalommal visszatért az 50 milliárd forint közelébe a havi babaváró folyósítás. A tavaszi születésszámok változékonysága, vagyis a márciusi kiemelkedő és az áprilisi kétéves mélypont megjelent valamennyire a hitelkihelyezési adatokban, de a két nagyon eltérő születési szám is csak alig több, mint 4 milliárd forintos eltérés mellett jelentkezett babaváró folyósításban.

 

Ez alapján felmerül, hogy amikor nem a babaváró bevezetését övező felfokozott figyelem, de nem is a gazdasági válság kezdeti sokkja merül fel, akkor nagyjából 50 milliárd forint a babaváró iránti havi szükséglet. Egyelőre ugyanis a májusi hitelkeresleti adatokban sem látszik, hogy a babaváró folyósítás visszatérjen a koronavírus előtti magas értékekre.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!