Baba cumival a szájában figyel

Visszafogott születésszám és babaváró folyósítás májusban

Baba cumival a szájában figyel

Visszafogott születésszám és babaváró folyósítás májusban

Varga Zsombor
2021-07-28 Frissítve: 2022-01-18
2021-07-28 Frissítve: 2022-01-18
15311146

Májusban továbbra is mérsékelt maradt a babaváró folyósítás, az MNB statisztikái alapján 48,9 milliárd forintot helyeztek ki a gyermekvállalást segítő hitelből. Maradt tehát az elmúlt egy évben megszokott lanyha, de stabilnak mondható babaváró hitelfolyósítás. A lezárások kezdete óta nem alakult érdemben 50 milliárd forint felett a babaváró kölcsön felvétel, vagyis tartós törést szenvedett el a hiteltípus a több, mint egy éve velünk élő koronavírus-járvány miatt.

Az áprilisi 49,7 milliárd forintos babaváró hitel kihelyezéstől kis mértékben elmaradt a májusi szám, a tavaly májusi, koronavírus első hulláma alatt regisztrált 46,7 milliárd forintos folyósítást viszont így is meghaladta. Vagyis ezt az 50 milliárdos szintet tartja a babaváró, a januári mélypontot gyorsan maga mögött hagyta a hiteltípus, de ennél magasabbra azóta sem tud kapaszkodni.

 

Kevés gyermekáldást hozott a május

 

Mindössze 7057 gyermekszületést hozott a május, ami elmarad az előző évek adataitól. Az áprilisi 7 ezer születést alig meghaladó számnál így is több újszülöttet hozott a május, a márciusi kiemelkedő születésszám azonban mindenképpen egyszeri eset volt. Tavasszal általában kevesebb gyermek születik, azonban májusban már rendszerint növekedésnek indul a szám, előrevetítve a nyáron megszokott magas születésszámokat. Idén azonban ez nem történt meg.

 

A babaváró folyósítás is erőtlen maradt

 

A születésszám 3,1 százalékos éves csökkenésével összhangban a babaváró kölcsönök is alacsony szinten alakultak. Bár a kedvezményes hitelt jóval az első gyermek születése előtt is fel lehet venni, az igénylők egy része mégis ugyanabban a hónapban veheti fel, amikor gyermek születik. A havi babaváró folyósítás és a születésszám ugyanis együttmozgást mutat, különösen a hitelezés második évében. Így az alacsony születésszámok sem segíthették a babaváró kölcsönök kihelyezését.

Jöhet még fellendülés a babaváró kölcsönöknél?

 

A babaváró hitel júliusban kétéves lett, és mindeddig 170 ezer házaspár vette fel a kedvezményes állami kölcsönt. Bár azt még nem lehet tudni, hogy a 2022. december 31-ig elérhető kölcsönt mennyien veszik még fel a jövőben, már így is sokan igényelhették azok közül, akik fel akarták venni. Bár a friss házaspárok még így is potenciális igénylőként léphetnek fel, a korábbi igénylők már nem a hitelt veszik fel, hanem a program keretében születnek meg a gyermekeik. Emiatt a születésszám és a babaváró folyósítás kapcsolata kevésbé szoros lehet a jövőben, a babaváró hitelek felvétele pedig továbbra is mérsékelt maradhat.

 

Ha van már gyermekünk, de nem biztos, hogy még egyet szeretnénk, nem is érdemes felvenni a babavárót, ugyanis az csak a hitelfelvétel után megszületett gyermekek esetén lesz kedvezményes. Ebben az esetben, ha egyébként otthonunk csinosítására vennénk fel az állami hitelt, jobban megérheti a lakásfelújítási támogatás és hitel igénybevétele - hiszen a lakásfelújítási támogatáshoz nem kell még egy gyermeket vállalni, egy meglévő gyermekkel is igénybe vehető. A lakásfelújítási hitel csupán 3 százalékos kamat mellett felvehető, emellé pedig akár 3 millió forintos támogatást is eredményezhet.

 

Nyáron ugyan rendszerint több gyermek születik, a pandémia miatt ez most korántsem biztos. Az idei téli alacsony születésszám ugyanis minden valószínűség szerint a koronavírus-járvány első hulláma során elhalasztott gyermektervezési időszakot tükrözi, amit a márciusi magasabb születésszám részben helyettesíteni tudott. Ez alapján pedig a gyermekszületések szokásos hónapjai felborulhatnak az elhalasztott gyermektervezés miatt.

 

Ha ez a második hullám során is megismétlődik, akkor augusztus-szeptemberben ismét alacsony számokat tapasztalhatunk, majd utána egy-két őszi hónapban ismét magasabb lehet a születésszám, részben ellensúlyozva a visszaesést. Vagyis lehetséges, hogy nem a megszokott számokat fogjuk látni a születések terén. A babaváró hitel szempontjából azonban mindez csak azt jelentheti, hogy egy hónapban kissé alacsonyabb, utána valamivel magasabb számokat láthatunk, de a járvány előtti folyósítási volumen visszatérését egyelőre sem ez, sem a babaváró iránti alacsony kereslet, sem más tényező nem indokolja.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!