EasyPay után IzzyPay, indul a BNPL nálunk is

Beindul a Vásárolj most, fizess később! Magyarországon is

EasyPay után IzzyPay, indul a BNPL nálunk is

Beindul a Vásárolj most, fizess később! Magyarországon is

Bank360 tartalom
2022-09-13 Frissítve: 2023-08-09
2022-09-13 Frissítve: 2023-08-09
29258963

Magyarországon is elindul a külföldön már évek óta hódító a BNPL, azaz a Vásárolj most, fizess később! szolgáltatás a lakossági ügyfeleknek. Mire ez megjött hozzánk, már a bankok is hasonlókba kezdtek, az EasyPay így megelőzte az IzzyPayt.  

 

Megszerezte a működéshez szükséges engedélyeket, megteremtette a szükséges feltételeket, és elindította szolgáltatást Magyarországon az IzzyPay Zrt., amely magát az első valódi hazai lakossági BNPL (Buy Now Pay Later – Vásárolj most, fizess később) szolgáltatónak mondja. Az IzzyPay már tárgyalásokat folytat kereskedőcégekkel, így várakozásai szerint az új lehetőség hamarosan ténylegesen is megjelenik a hazai weboldalakon.

 

A BNPL szolgáltatás Magyarországon ugyan még újnak számít, de az USA-ban és Európában már elterjedt, több mint 30 országban használják. A szolgáltatás igénybevételével a vásárlóknak csak egy előre meghatározott idő – az IzzyPay esetében 14 nap – elteltével kell kifizetni a termék árát, ráadásul anélkül, hogy előre meg kellene adniuk a kártyaadataikat.  Így lehetőségük van a megkapott, megnézett, kipróbált terméket visszaküldeni még akár a fizetés előtt. Ez például ruházati cikkek, cipők, elektronikai eszközök, kütyük online vásárlásánál lehet hasznos.

 

„A vásárlók jelentős része óvakodik megadni az online fizetéskor a kártyaadatait, ráadásul a Magyarországon jellemző betéti (debit) kártyák esetében hetekre le kell kötnie saját pénzét, és visszaküldés esetén várnia kell míg visszakapja azt. Erre a helyzetre jelent megoldást a BNPL és az IzzyPay, amelynek segítségével a vevők kockázatmentesen vásárolhatnak” – állítja Madácsi Zsolt, a IzzyPay elnöke. 

 

Az IzzyPay induló szolgáltatása egyelőre a BNPL rendszerek által kínált lehetőségek egy részére terjed ki. Ezzel gyakorlatilag abban segítenek a vásárlóknak, hogy csökkentsék az online vásárlás kockázatát, költségeit, egyszerűsítsék a visszaküldés teljes procedúráját. Ezáltal vonzóbbá tegyék az ilyen vásárlásokat.

 

A 14 napos fizetési határidő azonban még túl rövid ahhoz, hogy valaki hitelként élje meg. A vevőknek egyelőre arra is lesz lehetőségük, hogy 990 forintért meghosszabítsák a fizetési határidőt, ami már elvezet a BNPL következő lépcsőjéhez.

 

Az IzzyPay azt ígéri, hogy a jövőben részletfizetési lehetőséget is választhatnak majd valamekkora többletköltség fejében. Valójában ez a lehetőség robbanthatná be igazán a hazai BNPL szolgáltatást, és teremthetne nagyobb konkurenciát a hagyományos bankoknak is, hiszen ebben az esetben vásárlói szemmel ez a szolgáltatás már nagyon hasonló lenne egy áruvásárlási kölcsönhöz vagy hitelkártyás vásárláshoz.

 

A hazai piac érdekessége, hogy mire elindul Magyarországon a lakossági BNPL, addigra már a bankok is előálltak a vásárlásokhoz közvetlenül kapcsolt hitel szolgáltatásokkal, amelyek - ugyan teljesen más pénzügyi alapokon  - hasonló igényekre adnak megoldást. Az Erste Bank konstrukciója még a nevében is hasonló, hiszen EasyPay-nek hívják, és már elérhető lehetőség az ügyfeleknek.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!