Budapesten nőttek leginkább a lakásárak

Budapesten és a nagyvárosokban nőttek a legjobban a lakásárak

Budapesten nőttek leginkább a lakásárak

Budapesten és a nagyvárosokban nőttek a legjobban a lakásárak

Vrazsovits Rita
2024-07-26 Frissítve: 2024-08-15
2024-07-26 Frissítve: 2024-08-15
40141651

Kitartott az áremelkedés a lakáspiacon az első negyedévben is, Budapesten és a nagyobb városokban volt a legnagyobb a növekedés három hónap alatt. Éves szintén ugyan kicsit csökkent a drágulás, de így is bőven ráver a mostanra visszaesett inflációra - derült ki a Magyar Nemzeti Bank első negyedéves Lakásárindex jelentéséből. 

 

Országos szinten lassult a lakásár-dinamika 2024 első negyedévében, a városokban azonban továbbra is emelkedtek a lakásárak. Egyedül a fővárosban gyorsult a drágulás mértéke az első három hónapban, Budapesten ebben az időszakban 3,6 százalékkal emelkedtek a lakásárak a megelőző negyedévhez képest (2,7%), ezzel az éves növekedési ütem a negyedik negyedévi 4,6 százalékról 5,6 százalékra nőtt. 

 

A vidéki városokban 3,8 százalékkal nőttek a lakásárak 2024 első negyedévében, ami meghaladta az előző negyedévi 0,6 százalékot, az éves lakásár-dinamika azonban így is 8,3 százalékról 7,0 százalékra csökkent. 

 

A negyedéves alapon stagnálást mutató Dél-Dunántúl kivételével minden régióban a városi lakásárak emelkedése volt megfigyelhető 2024 első negyedévében. Legnagyobb mértékben a dél-alföldi régió városaiban emelkedtek a lakásárak, mintegy 7,3 százalékkal. A nyugat-dunántúli és közép-dunántúli városokban rendre 5,1 és 4,8 százalékos áremelkedés ment végbe, az Észak-Alföldön pedig 3,8 százalékkal nőttek a lakásárak az első negyedévben, éves összevetésben 10,2 százalékos dinamika mellett. Az észak-magyarországi és közép-magyarországi városokban visszafogottabb, 1,5-1,9 százalék között drágultak a lakásárak az első negyedév során, itt az éves lakásár-dinamikák is alacsonyabbak voltak a többi régióhoz képest, rendre 5,5 és 2,9 százalékos áremelkedéssel.

 

A községekben a lakásárak stagnálása volt megfigyelhető az első negyedévben, ugyanakkor éves összevetésben a lakásárak 8,9 százalékkal meghaladták az előző év azonos időszaki szintet. 

 

Országos átlagban 2,7 százalékkal emelkedtek a lakásárak 2024 első negyedévében, míg az előző negyedévben 1,5 százalék volt ez az érték. Ezzel párhuzamosan az éves lakásár-dinamika az előző negyedévi 8,4 százalékról 7,5 százalékra lassult. Reál értelemben (tehát az inflációhoz képest) pedig éves szinten 3,6 százalékos felértékelődés ment végbe a lakásárakban.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!