CSOK, CSOK Plusz, falusi CSOK

Minden egy helyen, amit a CSOK Plusz támogatásról tudni kell

CSOK, CSOK Plusz, falusi CSOK

Minden egy helyen, amit a CSOK Plusz támogatásról tudni kell

Bank360 tartalom
2023-11-07 Frissítve: 2024-01-11
2023-11-07 Frissítve: 2024-01-11
35331361

2024. januárjától igényelhető a CSOK Plusz, ez a támogatás lép a 2023 végén lezáruló CSOK helyébe. 50 millióra nő a kedvezményes hitel összege, és megszületett gyerekenként 10 milliót le lehet írni a kölcsönből, viszont nem lesz benne közvetlen támogatás gyerekszám alapján. Itt egy helyen összefoglaltuk és folyamosan frissítjük a CSOK Plusz támogatás minden fontos részletét.

 

Mi a CSOK Plusz?

 

A CSOK Plusz a 2024-től a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) helyébe lépő új támogatási forma, amellyel házaspárok gyermekvállalás fejében fix 3 százalékos, maximum 50 millió forint összegű hitelt vehetnek fel. Az igénylést követően megszületett második és minden további gyermekre a kölcsön tőkerészéből 10-10 millió forintot elengednek, valamint a támogatást felvevők illetékmentességre és áfa visszatérítésre is jogosultakká válnak.

 

Miben különbözik a CSOK és a CSOK Plusz?

 

  • A CSOK-ot 2023 végéig lehet igényelni, a CSOK Pluszt pedig 2024 januárjától.
  • A CSOK-ot csak meglévő gyermekre is fel lehet venni, a CSOK Plusz azonban csak gyermekvállalással igényelhető, de a már meglévő gyermek is beleszámít a hitelösszegbe.
  • A CSOK-ot egyedülállók és élettársak is igényelhetik, a CSOK Pluszt csak házastársak.
  • A CSOK-hoz jár közvetlen állami támogatás és kedvezményes hitel, a CSOK Pluszhoz csak kedvezményes, de nagyobb összegű hitel, amiből viszont a második és azt követő gyermek megszületésekor 10-10 millió forint leírható támogatásként.

 

Kik vehetik fel a CSOK Pluszt?

 

A CSOK Pluszt csak házastársak vehetik fel a feleség 41 éves korának betöltéséig. 2024-től két átmeneti évig a 41 évnél idősebb nők is igényelhetik házastársként, ha igazolják legalább 12 hetes terhességüket.

 

Milyen településeken lehet igényelni a CSOK Pluszt?

 

A CSOK Plusz az ország összes településén vásárolandó, építendő vagy felújítandó, bővítendő lakóingatlanhoz igényelhető. A 2630, külön rendeletben meghatározott preferált kistelepülésen a CSOK Plusz a falusi CSOK-kal együtt is felvehető.

 

Mikortól igényelhető a CSOK Plusz?

 

A CSOK Plusz 2024. január 1-től igényelhető a várhatóan november közepéig közzétett jogszabály alapján. 2023. december 31-ig még az eredeti CSOK feltételei alapján nyújthatják be igénylésüket az arra jogosultak.

 

Milyen támogatott hitelt ad a CSOK Plusz?

 

A CSOK Plusz keretében kedvezményes, fix 3 százalékos lakáshitel vehető fel 10-25 éves futamidőre. A hitel összege gyerekszámtól függ:

  • 1 gyerekre maximum 15 millió forint, 
  • 2 gyerekre maximum 30 millió forint, 
  • 3 gyerekre maximum 50 millió forint.

A hitelösszegbe a már az igényléskor meglévő és azután megszületendő (vállalt) gyereke is beleszámítanak, de CSOK Pluszt kizárólag meglévő gyerek(ek)re nem lehet igényelni, ahhoz mindenképpen (további) gyerek(ek) megszületését kell vállalni.

 

Jár-e közvetlen támogatás a CSOK Pluszhoz?

 

A CSOK-kal szemben a CSOK Pluszhoz nem jár közvetlen, a sikeres igénylés után a hiteltől függetlenül felvehető egyösszegű támogatás. A felvett hitel tőketartozásából azonban a második, majd azt követően minden újabb megszülető gyermek esetén 10-10 millió forintot elengednek állami támogatásként.

 

A kedvezményes hitelen és hitelengedésen felül mit ad a CSOK Plusz?

 

A CSOK Pluszt igénylőknek az első évben csak a hitel kamatát kell fizetniük, a tőketörlesztés csak a második évben indul, ezért az első évben alacsonyabb lesz a törlesztőrészletük.

Az első gyermek megszületésekor egyéves hitelfizetési moratóriumot kérhetnek az igénylők. Ebben az esetben a hitel futamideje meghosszabbodik egy évvel.

 

Milyen lakóingatlanhoz lehet igényelni a CSOK Pluszt?

 

A CSOK Pluszt új lakás építéséhez, új és használt lakás vásárlásához, bővítéshez és felújításhoz egyaránt fel lehet venni, mindegyikre ugyanakkora támogatás jár, azt a gyerekszám határozza csak meg. 

 

Első közös lakás vásárlása esetén a CSOK Pluszt maximum 80 millió forint értékű ingatlan megszerzéséhez lehet felhasználni. A család bővülése (újabb gyermek születése) esetén igényelt CSOK Plusznál a megvásárolt vagy bővített lakás értéke maximum 150 millió forint lehet.

 

Mekkora önrész kell a CSOK Plusz hitelhez?

 

A kormány első közös otthon esetében 10 százalék, a családbővítésnél 20 százalékos önrészt javasol az ingatlan értékéhez képest. Ezt a Magyar Nemzeti Bank lehetővé is tette a hitelfedezeti mutatóról (HTM) szóló rendeletének 2024. január 1-től hatályos módosításában. A hitelező bankoknak nem kötelező ezt alkalmazniuk, a konkrét hitelbírálat eredményeként ettől felfelé eltérhetnek, azaz kérhetnek nagyobb önrészt, azonban a jelenlegi 20 százalék helyett lehetőségük lesz akár 10 százaléknyi önrészre is hitelezniük a fennmaradó 90 százalékos összeget az első közös otthon megszerzése esetén. Az önrész egy másik támogatás, a babaváró hitel segítségével is előteremthető, amely 2024-től már 10 helyett 11 millió forint kamatmentes hitelt jelenthet a fiatal házaspároknak. 

 

A CSOK Plusz igénylőknek is járnak-e az illeték- és áfakedvezmények?

 

Az illetékmentesség egy decemberi törvénymódosítás alapján a CSOK Plusz esetében is megmarad. Ezt azt jelenti, hogy a CSOK Pluszt igénylőknek nem kell megfizetnie a lakásvásárlás esetén a vagyonszerzési illetéket, ami egyébként alapesetben a megvásárolt ingatlan értékének 4 százaléka). Az új lakások teljes, jelenleg 5 százalékos áfáját, saját építkezés esetén pedig 5 millió forintig a vásárolt termékek és szolgáltatások áfáját abban az esetben igényelhetik vissza, ha a CSOK Pluszt a falusi CSOK-kal együtt veszik igénybe. Utóbbihoz ugyanis az illetékmentesség mellett jár a fenti áfakedvezmény. Ha azonban az igénylők csak a CSOK Pluszt igénylik, akkor nem kapnak áfa-visszatérítési kedvezményt. (Legalábbis mindeddig nem született ezt lehetővé tevő jogszabály.)

 

Mennyi idő alatt kell teljesíteni a gyermekvállalást az igénylőknek?

 

A minisztérium közlése szerint a CSOK-hoz hasonlóan a CSOK Pluszt igénylő házaspároknak a támogatást folyósítását követően 

  • az első gyermek megszületésére 4,
  • a második gyermek megszületésére 8,
  • a harmadik gyermek megszületésére 10 évük lesz.


A CSOK Plusz további feltételeinek közzétételét (a rendelet kiadását) november közepére ígéri a szakminisztérium. Amennyiben ez megtörténik, anyagunkat frissítjük. Ugyanígy teszünk abban az esetben is, ha addig a minisztérium újabb részleteket árul el az igénylés és a felhasználás feltételeiről.

 

A CSOK Plusz október 25-i bejelentése

 

Az alábbiakban a CSOK Pluszról szóló bejelentésről készült anyagunk olvasható, amelyet a később közölt újabb információkkal egészítettünk ki. 

Az október 25-i Kormányinfón jelentette be Csák János miniszter a városokban és nagyobb falvakban 2024-től elérhető CSOK Plusz feltételeit. Ez a támogatás lép ezeken a településeken a 2023. december 31-ig igényelhető CSOK helyébe. (A Kulturális és Innovációs minisztérium a következő nap közölte, hogy minden településen fel lehet venni 2024-tő a CSOK Pluszt, akár a januártól megnövelt összegű falusi CSOK-kal együtt is.)

 

A CSOK Pluszban marad a 3 százalékos kamattámogatott hitel, vissza nem térítendő támogatás azonban a vásárláskor nem igényelhető. A kölcsön futamideje 10 és 25 év közötti lehet. A CSOK Plusz hitel maximális összege a vállalt gyerek alapján:

  • 1 gyerek esetén 15 millió forint,
  • 2 gyerek esetén 30 millió forint,
  • 3 gyerek esetén 50 millió forint.

 

A CSOK Pluszt maximum 41 éves korig igényelhetik a nők, de lesz két év átmenet, ameddig a 12 hetes terhesség igazolásával is megtehetik még ezt 41 évnél idősebb nők is. Csák János miniszter bejelentése szerint a CSOK Pluszt már csak családok vehetik igénybe, egyedülálló anyák nem. A pontos részletszabályokat a miniszter november közepére ígérte. 

 

A CSOK Plusz gyermekvállalásaiba beleszámít a már megszületett gyermek is, de csak megszületett gyermekre már nem lehet igényelni.

 

A CSOK Plusz hitelből első otthon vásárlása esetén maximum 80 millió forint értékű lakóingatlan vásárolható, a család bővülése esetén nagyobb ingatlan vásárlásánál maximum 150 millió forintos. A hitelből építési telek nem vásárolható, a tervezéssel viszont lehet spórolni, ha az igénylő a Nemzeti Mintaterv Katalógus alapján választ tervet. Az önerő első otthonnál 10 százalék, családnövekedés esetén nagyobb lakásra és ingatlanbővítésre 20 százalék lehet. (A minisztérium csütörtöki közleménye már úgy fogalmazott, hogy törekednek arra, hogy ennyi lehessen csak az önrész, de ez a konkrét hiteleknél a bankok hitelbírálatától függ.)

 

A CSOK Plusz hitelnél egy évig csak a kamatot kell törleszteni, míg az első gyerek megszületésekor egy év törlesztési moratórium kérhető, ebben az esetben a futamidő egy évvel meghosszabbodik.

 

A második gyerek megszületésénél 10 millió forint írható le a tőketartozásból állami támogatásként. További gyerekek születésekor pedig újabb 10 millió forint.   

 

A 2023. december 31-ig igényelhető jelenlegi CSOK feltételei

 

A jelenlegi CSOK szabályai 2023. december 31-ig az alábbiak szerint igényelhetőek:

 A családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) támogatási és támogatott kölcsön összegeit a vállalt gyermekek száma határozza meg, továbbá az, hogy új vagy használt ingatlanhoz veszik igénybe a jogosultak. 

 

Új ingatlan vásárlása vagy építése esetén az alábbiak szerint alakulnak a támogatási összegek.

jelenlegi CSOK:

  • egy gyermek után 600 ezer forint,
  • két gyermek után 2,6 millió forint,
  • három gyermek után 10 millió forint.

 

Használt ingatlan vásárlása vagy meglévő ingatlan bővítése esetén ennyi a támogatás.

jelenlegi CSOK:

  • egy gyermek után 600 ezer forint,
  • két gyermek után 1,43 millió forint,
  • három gyermek után 2,2 millió forint,
  • négy gyermek után 2,75 millió forint a vissza nem térítendő támogatás összege.

 

A jelenlegi CSOK szerint fix 3 százalékos kamattal igényelhető, kamattámogatott lakáshitel két gyermek után 10, három gyermek után 15 millió forint lehet maximum. A CSOK-kal vásárolt vagy épített ingatlan elvárt nettó alapterülete a gyermekek számával arányosan nő.

 

2023 végéig így vehető igénybe a falusi CSOK

 

A jelenlegi falusi CSOK-ot csak a jogszabályban meghatározott 2630 preferált kistelepülésen lehet felhasználni használt lakás megvásárlására és bővítésére, korszerűsítésére, illetve meglévő ingatlan bővítésére, korszerűsítésére lehet felhasználni. A támogatási összegek az alábbiak, ha vásárlással egybekötött korszerűsítés a cél:

 

  • egy gyermek után 600 ezer forint,
  • két gyermek után 2,6 millió forint,
  • három gyermek után 10 millió forint.

 

A vásárlásra legfeljebb a támogatási összeg felét lehet felhasználni. A kamattámogatott hitelösszeg két gyermek után 10 millió, három gyermek után pedig legfeljebb 15 millió forint lehet. 

 

Meglévő ingatlan korszerűsítésre ezeknek az összegeknek a felét lehet felhasználni:

 

  • egy gyermek után 300 ezer forint,
  • két gyermek után 1,3 millió forint,
  • három gyermek után 5 millió forint a vissza nem térítendő támogatás összege.

 

A hitelösszeg ebben az esetben két gyermek után 5, három gyermek után pedig legfeljebb 7,5 millió forint lehet. 

 

A 2024-ben megváltozó falusi CSOK feltételei

 

2024-től új, önálló jogszabály határozza meg a 2630 preferált kistelepülésen felvehető falusi CSOK igénylésének feltételeit. 2024. januártól emelkedik a használt lakásra igényelhető támogatási összeg: 

 

  • egy gyermek után 600 ezer forint helyett 1 millió forint,
  • két gyermek után 2,6 millió forint helyett 4 millió forint,
  • három vagy több gyermek után 10 millió forint helyett 15 millió forint lesz igényelhető.

 

Bővítésre, korszerűsítésre ezeknek az összegeknek a fele lesz fordítható, emellett új építésű, egylakásos ház építésére vagy vásárlására is fel lehet venni a falusi csokot. Az új építésű lakásra viszont a jelenleg hatályos jogszabály szerint ennél alacsonyabb támogatási összeget lehet igényelni - ugyanannyit, mint jelenleg, december végéig: 

  • egy gyermek után 600 ezer forintot,
  • két gyermek után 2,6 millió forintot,
  • három vagy több gyermek után 10 millió forintot. 


Csák János miniszter a falusi CSOK támogatási összegeinek 1, 4, 15 millió forintos egységesítéséről beszélt a CSOK Plusz bejelentésekor, amiből az következhetne, hogy a jelenleg hatályos szabályt még módosítják január 1-ig, és erre az összegre emelik az új lakóingatlanok esetén járó támogatást is. Október 31-i nyilatkozatában a minisztérium államtitkára, Vitályos Eszter egyértelművé is tette, hogy 2024-től új családi ház építése és vásárlása, használt lakóingatlan vásárlása és egyidejű bővítése, korszerűsítése esetén január elsejétől egy gyermek után az eddigi 600 ezer forintos támogatás 1 millióra, két gyermek esetén 2,6 millióról 4 millióra, három vagy több gyermek esetén pedig 10 millióról 15 millió forintra nő. (A CSOK Plusz bejelentése utáni napon a minisztérium azt közölte, hogy a CSOK Plusz ott is igénybe vehető, ahol a falusi CSOK, sőt, a kettő együtt is igényelhetik a jogosultak, amiből az következik, hogy a falusi CSOK mellé jár a CSOK Plusz nagyobb hitele és gyermekszületés utáni 10-10 milliós hitelelengedése is.)

 

Jelzáloghitel-elengedés

 

A CSOK felvételétől függetlenül, nem abban szabályozott módon gyermek születése esetén jelenleg igénybe lehet venni hitelelengedési támogatást meglévő jelzáloghitelek tőkerészére. Ennek mértéke:

  • második megszületett gyermek esetén 1 millió forint,
  • harmadik megszületett gyermek esetén 4 millió forint,
  • további megszületett gyermekenként 1-1 millió forint.  
Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!