Roham a babaváró hiteleknél

Csúcskamaton hajráztak a babavárósok a hitelért

Roham a babaváró hiteleknél

Csúcskamaton hajráztak a babavárósok a hitelért

Herman Bernadett
2023-01-06 Frissítve: 2023-01-19
2023-01-06 Frissítve: 2023-01-19
30984653

A folytatás bizonytalansága miatt nagyot hajráztak a babaváró hitelek igénylői 2022 utolsó heteiben. Ennek az lett a következménye, hogy csúcskamaton vették fel a kölcsönt, aminek akkor van jelentősége, ha nem tudják teljesíteni a gyermekvállalást. A jövő hónaptól már csökken az év végén végül 2023-ra és 2024-re is meghosszabbított babaváró referenciakamata, és alighanem az igénylések száma is visszaeshet. 

 

Rég nem látott rohamot hozott a babaváró támogatásnál az elmúlt év vége - közölte az Erste Bank. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint az államilag támogatott lakáshitel népszerűsége tavaly csökkent január és november között, az átlagos havi szerződéses összeg 35 milliárd forint körül alakult.

 

Turbó fokozatra kapcsolt az igénylés az év végén

 

Nagyon sok fiatal házaspárt késztetett viszont az igénylés benyújtására 2022 utolsó heteiben az, hogy gyakorlatilag december végéig nem vált biztossá, folytatják-e 2023-ban a programot, és ha igen, akkor milyen feltételekkel. 

 

Az Erste Bank például az egész tavalyi, újonnan folyósított babaváró hitelállományának a negyedét utalta ki november-decemberben. Kétszer annyi babaváró hitelt vettek fel 2022 utolsó két hónapjában az ügyfelek, mint egy évvel korábban. 

 

Az MNB adatai szerint november egészében a folyósítás még nem ugrott meg jelentősen, 32,7 milliárd forint volt, bő 4 milliárddal több, mint a megelőző hónapban. MIndezek alapján az valószínű, hogy a babaváróért az igénylések benyújtásával november második felétől, végétől az ünnepekig hajráztak igazán az igénylők.

 

Rendkívül kedvezőek a feltételek

 

Ez nem meglepő, a bizonytalan folytatásra tekintettel a jogosultak még mindenképpen ki akarták használni a lehetőséget, hiszen a babaváró támogatás kondíciói rendkívül kedvezőek, ha az igénylő házaspár teljesíti a feltételeket. Miközben a személyi hitelek átlagos kamata novemberben már 18,74 százalékos volt, a szabad felhasználású babaváró hitel 0 százalékos kamattal vehető fel. A tízmilliós hitel kamatmentesen igényelhető, és amennyiben a gyermek 5 éven belül megszületik, a futamidő végéig kamatmentes is marad – miközben a második gyermek után a tartozás 30 százalékát, a harmadik gyermek megszületése esetén a teljes fennmaradó összeget elengedik. 

 

A konstrukció feltételei mindezek nélkül számolva is sokkal kedvezőbbek a piaci alapú személyi kölcsönöknél, de még a piaci lakáshiteleknél is, nulla százalékos kamattal senki nem tud versenyezni. Nem meglepő, hogy – bár a felvett összeg szabadon felhasználható – a hitelt az igénylők negyede lakáscélra fordítja most is - közölte az Erste. A tapasztalatok szerint a babavárós pénzt gyakran önerőhöz használják a lakásvásárlásnál

 

Tekintettel arra, hogy tavaly év végén, aki csak tudta, felvette a hitelt, az idén év elején visszaesést vár a bank az igényléseknél. A lakáspiac drasztikus visszaesése miatt eleve szűkülhet az igénylők köre. Az újraindulást nehezíti a közigazgatási szünet is: az igénylések befogadásához a TB-jogosultság igazolását a Kormányhivataloknál lehet igényelni, amelyek közül január 9-ig csak a kiemeltek fogadnak ügyfeleket. A jövő héttől ugyan újra teljes üzemre kapcsolnak, de elképzelhető, hogy nagy lesz a forgalom, és a felhalmozódott ügyhátralékot is fel kell dolgozni. 

 

Sokan az idén kezdik el a törlesztést

 

Az első igénylők 2019 második felében vették fel a hitelt, sok család úgy ment akkor a bankokba, hogy már úton volt a baba, aki 2019-ben vagy 2020-ban meg is született. 2023 épp ezért fordulatot hoz a babaváró hitelek visszafizetésében is, hiszen mindazoknak, akik 2020-ban az első gyermek születése után éltek a törlesztés felfüggesztésnek lehetőségével is (az ilyen kölcsönt felvevő ügyfelek több mint a fele ezt teszi), idén kell megkezdeniük a törlesztést. Az adósok egy elenyésző hányadánál, 0,2 százaléknál már azóta három gyerek született, nekik elengedi az állam a teljes tartozást. 

 

A tavaly év végén a hitelfelvétellel siető családok rosszul járhatnak, ha nem teljesítik a feltételeket, hiszen 2022 decemberében 10 százalék fölött járt már a kölcsön referenciakamata. Ez azt jelenti, hogy ha nem születik meg a házaspár gyereke, akkor öt év múlva 6,5 millió forintot is megközelítő büntetéssel számolhatnak. A februári hitelvelvevőknél már csak 6,3 millió forint lenne ez a tétel, mert hosszú idő után először csökkent a referenciakamat.

 

Mivel a kamattámogatást az állam fizeti, így valószínűleg a költségvetésnek is többe kerül a decemberi hitelfelvételi roham, mintha a családok később, akár már februárban igényelték volna ugyanezt a konstrukciót a bankoknál.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!