Mutatjuk, milyen költségekkel jár a Zöld Hitel igénylése

Ezekkel a költségekkel kell számolni a zöld hitel igénylésénél

Mutatjuk, milyen költségekkel jár a Zöld Hitel igénylése

Ezekkel a költségekkel kell számolni a zöld hitel igénylésénél

Vrazsovits Rita
2021-11-10 Frissítve: 2022-04-20
2021-11-10 Frissítve: 2022-04-20
17185012

A zöld hitel egyik nagy előnye a maximum 2,5 százalékos ügyleti kamat, ennek köszönhetően ugyanis a thm is jóval alacsonyabb a piacon elérhető többi hitel átlagos hiteldíjmutatójánál. Az igényléshez kapcsolódó költségekkel azonban számolni kell - a hitelintézetek között ez is fontos különbség lehet a választásnál.  Cikkünkben utánajártunk, hogy melyik banknál pontosan milyen költségekre kell számítani, ha igénybe vesszük a zöld lakáshitelt. 

 

A Magyar Nemzeti Bank NHP Zöld Otthon Programjához kapcsolódó lakáshitelt, ismertebb nevén a zöld hitelt legfeljebb 2,5 százalékos ügyleti kamat mellett értékesíthetik a bankok. A legnagyobb felvehető hitelösszeg 70 millió forint - ez vagy a zöld hitelből, vagy pedig a zöld hitel és a kamatmentes otthonteremtési kölcsön összegéből adódik. A kamatot, valamint a teljes hiteldíjmutatót tekintve nincs jelentősebb eltérés a bankok között, a lakáshitel igénylésnél felmerülő egyéb költségeknél azonban lehetnek eltérések - ezeknek jártunk utána. 

Érdemes odafigyelni: több tízezer forint múlhat azon, hogy melyik bankot választjuk

 

Bankonként összegyűjtöttük, hogy melyik hitelintézetnél milyen költségekre és kedvezményekre lehet számítani az ügyleti kamaton felül. 

 

A folyósítási díjat -ami ennél a kölcsönnél 0,75 százalék, vagy maximum 100 ezer forint lehet- a hitelintézetek többsége elengedi. Így tesz a Budapest Bank is, emellett átvállalja a tulajdoni lap és a térképmásolat díját is, illetve az értékbecslés költségét is visszatérítik az ügyfélnek. Jelentős kedvezmény emellett a több mint 75 ezer forintos közjegyzői díj visszatérítése is, erre maximum 50 ezer forintig van lehetőség. Minden kedvezmény feltétele a sikeres igénylés és a Budapest Banknál történő számlanyitás. A fentiek mellett a jelzálogbejegyzés díját kell megfizetni, ami 12 600 forint, illetve az építkezés során felmerülő helyszíni szemle 31 750 forintjával kell még számolni. A hitel visszafizetése esetén 6600 forintot kell fizetni a jelzálog törléséért. 

 

A folyósításért a CIB Banknál sem kell fizetni, emellett a fedezetminősítési díjat is visszafizetik, a folyósítást követő 30 naptári napon belül. A jelzálogjog bejegyzéséért fizetendő 12 600 forintos költséget a bank átvállalja, ahogyan a Takarnet lekérdezés díját is, ami 3600 forint lenne.

 

Az Erste Banknál 0,15 százalékos folyósítási díjat kell fizetni, ami jelentősen alacsonyabb, mint ami maximum megszabható, illetve a maximum díj nem lehet magasabb, mint 100 ezer forint - egy 20 millió forintos lakáshitel esetén a folyósítási díj tehát 30 ezer forint. Ezen felül ki kell fizetni az értékbecslés díját, ami 36 ezer forint, a felülvizsgálat díja 18 ezer forint, a térképmásolat díja 3000 ezer forint, a tulajdoni lap pedig 3600 forintba kerül. 

 

A Gránit Bank nem számol fel folyósítási díjat, néhány költséggel azonban számolni kell:

  • a fedezetértékelési díj 32 000 forint, 
  • a fedezet bejegyzési díj 12 600 forint, 
  • a két darab tulajdoni lap 7 200 forint,
  • a térképmásolat díja pedig 3000 forint. 

 

A közjegyzői okiratot közvetlenül a közjegyzőnek kell fizetni. A vagyonbiztosítást, illetve egyedüli igénylő esetén a kockázati életbiztosítást sem a banknak kell megtéríteni, hanem az adott szolgáltató felé kell rendezni.

A K&H Banknál sem kell folyósítási díjat fizetni, emellett a közjegyzői okirat díját is visszatérítik legfeljebb 40 ezer forintig. Sikeres igénylés esetén pedig, a folyósítással egyidőben a 31 750 forintos értékbecslői díjat is visszatéríti a bank. A kisebb költségek közül a 6600 forintos tulajdoni lap, valamint a 3000 forintos térképmásolat díját is visszakapják az igénylők.

 

Az MKB Bank elengedi a folyósítási díjat, a 30 ezer forintos értékbecslési díjat, valamint a 3000 forintos lekérdezési díjat is. Meg kell fizetni viszont a helyszíni szemle költségét, mely ingatlanonként 13 500 forint. A szerződésmódosítás díja 40 ezer forint, ha azt az adós kezdeményezi - kivéve, ha elő- és végtörlesztés történik. 

 

A folyósítási díjat a legtöbb hitelintézethez hasonlóan az OTP Bank is elengedi, számolni kell azonban néhány egyéb költséggel: a tulajdoni lapért 3600 forintot kell fizetni, a térképmásolat díja pedig 3000 forintba kerül. Az értékbecslés a nagyobb tételek közé tartozik, ez 40 050 forintba kerül, illetve körülbelül ugyanennyit kell fizetni a közjegyzői szolgáltatásért is. A jelzálogbejegyzés díja 12 600 forint, emellett ha építkezésre fordítja az igénylő a zöld hitelt, akkor a műszaki felülvizsgálatért is fizetni kell, 22 000 forintot. A törlesztés végén a jelzálogtörlés 6600 forintba kerül. 

 

A Raiffeisen Bank néhány költség elengedése mellett jóváírási akciót is hirdetett, ami online regisztráció esetén akár 100 ezer forintot is jelenthet az igénylőknek. A bank emellett átvállalja az ingatlanonként 38 100 forintos értékbecslési díjat, illetve a 19 050 forintos helyszíni szemle díját is. Elengedi továbbá a folyósítási díjat, a fedezetellenőrzési díjat, a térképmásolati díjat, valamint a földhivatali bejegyzési díjat. 

A Takarékbank legfeljebb 50 ezer forintig visszatéríti a szerződés közokiratba foglalásának díját, emellett a folyósítási díjat sem kell kifizetni. Kifizeti a bank továbbá legfeljebb 6 000 forintig a nem hiteles tulajdoni lap és a térképmásolat lekérdezésének költségét. A Takarékbank az értékbecslés díját is visszatéríti, de csak egy ingatlanra vonatkozóan, ez 38 036 forintot jelent.

 

Az UniCredit Bank visszatéríti az igénylőknek a 36 500 forintos értékbecslési díjat, emellett a közjegyzői okirat díját is visszatérítik, maximum 50 ezer forintig. A Bank továbbá elengedi a tulajdoni lap díját (6250 forint), a térképmásolat díját (3000 forint), valamint a műszaki felülvizsgálat díját (18 250 forint).

 

Az összesítés alapján látható, hogy a bankok többsége a Zöld Otthon Program indulását követő hetekben minimálisra csökkentette az igényléssel járó költségeket, elengedés vagy utólagos visszatérítés formájában. Más bankoknál viszont csak egy-egy díjra vonatkozik kedvezmény, ami akár több tízezer forintos különbséget is jelenthet más hitelintézetekhez képest, amit érdemes figyelembe venni, amikor beadjuk az igénylést.

 

A kedvezmények, valamint az utólagos visszatérítések egy része feltételekhez, például sikeres igényléshez vagy a folyósító banknál történő számlanyitáshoz van kötve. Ennek minden esetben érdemes utánanézni még az igénylés beadása előtt.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!