Zöld hitel feltételei

Mától igényelhető a zöld hitel: van olyan bank, ahol a 2 százalékot sem éri el a kamat

Zöld hitel feltételei

Mától igényelhető a zöld hitel: van olyan bank, ahol a 2 százalékot sem éri el a kamat

Vrazsovits Rita
2021-10-04 Frissítve: 2022-01-18
2021-10-04 Frissítve: 2022-01-18
16242973

Október 4-től, vagyis mától indul a Zöld Otthon Program, ami akár 70 millió forint, a piaci hiteleknél jóval olcsóbb lakáshitelt is jelenthet azoknak, akik új építésű, energiatakarékos otthonban gondolkodnak. A Bank360.hu elemzői összefoglalták a program legfontosabb feltételeit és utánajártak, hogy mely bankoknál lehet már beadni az igénylést a legfeljebb 2,5 százalékos kamattal felvehető hitelre. 

 

A zöld hitel csak és kizárólag új építésű ingatlanok megvásárlására vagy felépítésére fordítható, azon belül is feltétel a legalább BB energetikai besorolás megszerzése, ami azt jelenti, hogy a háztartás energiaigényét legalább 25 százalékban megújuló energiának kell fedezni. Emellett az is fontos kikötés, hogy az új ingatlan nem haladhatja meg a 90 kWh/m2/év összesített energetikai számértéket sem. Ha az igénylő vállalja ezeket a feltételeket, akkor legfeljebb 2,5 százalékos ügyleti kamattal igényelhet legfeljebb 70 millió forint lakáshitelt.

A bankok folyósítási díjként maximum a hitelösszeg 0,75 százalékát számolhatják fel, de 100 ezer forintnál semmiképp sem lehet magasabb ez az összeg. A bank ezen felül csupán a külső szakértői munkákat igénylő díjakat, mint például az értékbecslő díját számolhatja fel.

 

Gyermekvállalással még olcsóbb lehet

A zöld célok mellett a gyermekvállalás további engedményeket jelenthet az igénylőknek, a Zöld Otthon Program ugyanis kombinálható a családi otthonteremtési kedvezménnyel, röviden a csokkal. Így a maximális 70 millió forintos hitelösszeg egy részét kamatmentes csok-hitelként lehet felvenni: ez két gyermek esetén 10 millió, három gyermek esetén pedig 15 millió forint. Utóbbi esetben tehát 15 millió forint kamatmentes lakáshitel és legfeljebb 55 millió forint 2,5 százalékos kamatozású zöld lakáshitel fordítható az új ingatlanra. 

 

Melyik banknál vehetjük fel a zöld hitelt?

A Bank360.hu gyűjtése alapján a nagyobb hitelintézetek közül szinte mindegyik tervezi, hogy a napokban megkezdi a zöld hitel értékesítését, illetve már olyan bank is van, ahol közzétették az igénylés feltételeit is. 

A Budapest Banknál a felvehető hitelösszeg 1-70 millió forint között alakul, a választható futamidő 5-25 év. Folyósítási díjat nem számol fel a bank.

 

A CIB Banknál felvehető hitelösszeg 1-70 millió forint között van, a futamidő 5-25 év között választható. A thm a zöld hitel esetében 2,62 százalék, a kamatmentes csok-hitelnél pedig 0,05 százalék. 

 

Az Erste Bank oldalán megosztott információk szerint az igényelhető hitelösszeg legalább 4 millió forint a zöld hitelnél, a választható futamidő pedig minimum 5, maximum 25 év. Az ügyleti kamat 2,5 százalék, a thm 2,66 százalék a banknál. A csok-hitel igénybevétele esetén ennél a hiteltípusnál a thm 0,14 százalék. 

 

A Gránit Bank alávágott a maximális ügyleti kamatnak, oldalukon 1,99 százalékos fix kamattal hirdetik a zöld hitelt - a teljes hiteldíjmutató vásárlás esetén 2,15 százalék, építkezés esetén pedig 2,20 százalék. A legalacsonyabb igényelhető hitelösszeg 1 millió forint, a futamidő pedig 5-25 év között választható. Emellett a folyósításért sem számolnak fel díjat.

 

K&H Bank is elindult október 4-én a zöld hitellel, amihez 2021. október 1. és december 15. között egy jóváírási akció is kapcsolódik. Ha a sikeres hiteligénylést követően 2022. április 30-ig megtörténik a zöld hitel folyósítása, illetve a felvett hitelösszeg legalább eléri a 10 millió forintot, 100 ezer forint jóváírást kaphatnak az igénylők. A K&H Banknál az ügyleti kamat 2,5 százalék, a thm 2,6-2,7%. A legkisebb felvehető hitelösszeg 2 millió forint, a futamidő pedig 5-25 év között van. 

 

Az MKB Bank is közzétette a feltételeket, ez alapján a felvehető hitelösszeg minimum 2 millió forint, a futamidő pedig 10-25 év között választható. A thm 2,60 százalék. 

 

Az OTP Bank is október 4-én indult el a zöld hitellel, az alábbi feltételekkel lehet náluk beadni az igénylést: 

  • hitelösszeg: 500 000 forint – 70 millió forint,
  • futamidő: 6-25 év,
  • futamidő végéig fix 2,5% kamat.

Az OTP Bank a folyósítási díjat akcióban elengedi az ügyfeleknek.

 

A Takarékbank szintén közzétette a feltételeket: a felvehető lakáshitel összege 2-70 millió forint. A zöld hitel thm-e 2,77-2,80 százalék között alakulhat, a kamatmentes csok-hitel hiteldíjmutatója pedig 0,03-0,10 százalék között van. A futamidő 6-25 év között választható.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!