utazás nyaralás

Már csaknem félmillió forintot szánnak üdülésre a nyaraló magyarok

utazás nyaralás

Már csaknem félmillió forintot szánnak üdülésre a nyaraló magyarok

Bank360 tartalom
2024-06-30 Frissítve: 2024-06-30
2024-06-30
39676414

A magyarok több mint háromnegyede tervez valamilyen üdülést az idén. Háztartásonként átlagosan 460 ezer forintot szánnak erre. Csaknem ötven százalékuk külföldre készül, de közülük is sokan vannak, akik belföldön is üdülnek. 

 

Az MBH Bank reprezentatív kutatása szerint a magyarok több mint háromnegyede (79%) tervez valamilyen üdülést az idén, a legtöbben a nyári időszakot – elsősorban július és augusztus hónapokat – választják. A megkérdezettek 36 százaléka már három-hat hónappal az utazás előtt lefoglalja a szállást. Így ugyanis spórolhatnak a szálláson és repülőjegyen. A válaszadók több mint fele belföldi helyszínen nyaral, 47 százalék külföldre utazik. A számokból kiderül, hogy sokan külföldi és belföldi üdülést is terveznek.

 

A nyaralást tervezők az idén 15 százalékkal többet szánnak az utazásra költeni, mint tavaly. 2023-ban 402 ezer forintot, míg 2024-ben körülbelül 460 ezer forintot szánnak erre háztartásonként. A válaszadók jelentős része az utazást megelőző időszakban tudatosan spórol annak érdekében, hogy üdülhessen. A lakosság mintegy háromnegyede (80%) megtakarításból finanszírozza az utazást. 

 

A legtöbben bankkártyát és készpénzt használnak a fizetéskor, de a hagyományos fizetési módok mellett a mobiltelefon, illetve az okosóra használata is egyre népszerűbb megoldásnak számít. A válaszadók 48 százaléka rendszeresen használja ezeket az eszközöket, akiknek nagy része az utazás során sem fizet másképp, 30 százalékuk azonban külföldön nem szokott az okos eszközökkel fizetni. A külföldi utazások alkalmával sokakra jellemző, hogy utazás előtt már korábban figyelik az árfolyamot, hogy kedvező pillanatban válthassanak pénzt.  

 

A válaszadók közel harmada az utazási költségeinek fedezésére SZÉP-kártyáját is igénybe veszi (ezt belföldön tudja megtenni). Sokan azonban nem tudják, hogy az egészségpénztárban félretett pénz is hasznosítható a nyaralás kiadásainak csökkentésére. A befizetésre kapott 20 százalékos adójóváírásnak és a pénztárak által kínált egyedi kedvezményeknek köszönhetően ezzel számos, a nyaraláshoz kapcsolódó kellék és szolgáltatás válik olcsóbbá a tagok számára. 

 

Egészségpénztári számlával akár az egész család kiadásai csökkenthetők, mivel az utazáshoz nélkülözhetetlen termékek, többek között számos naptej, napszemüvegek, az útipatika kellékei (vitaminok, gyógyszerek, kötszerek, fertőtlenítők), sőt védőoltások és szükség esetén orvosi vizsgálatok is fizethetők a terhére - hívják fel a figyelmet az MBH Gondoskodás Egészségpénztár szakértői.

 

A válaszadók 62 százalékával az alapos tervezés ellenére is előfordult már, hogy több pénzt költött el az utazás során, mint amennyit szeretett volna. A 27-35 év közötti fiatalok elsősorban szórakozási célokra, míg a 36-44 éves korcsoportba tartozók főképp étkezésre költöttek el a kívántnál magasabb összegeket.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!