utazás külföldi pénzváltás vásárlás devizaszámla

Így úszhatjuk meg a nyaralás pénzváltási költségeit

utazás külföldi pénzváltás vásárlás devizaszámla

Így úszhatjuk meg a nyaralás pénzváltási költségeit

Vrazsovits Rita
2024-07-01 Frissítve: 2024-07-02
2024-07-01 Frissítve: 2024-07-02
39675688

A tanév végével berobbant a nyaralási szezon, sokan mennek külföldre, de már nem kell súlyos tízezreket fizetniük váltási veszteségként a kártyás vásárlásainknál vagy az eurós, dolláros átutalásainknál. Egyre több hazai bank kínál olyan megoldásokat és számlacsomagokat, amelyekkel a forintunkból olcsón lesz euró vagy éppen dollár. Ha pedig már van devizánk, az elköltéséig le is köthetjük. 

 

Az online bankolás és a kártyahasználat terjedése a külföldi nyaralások alatti és ahhoz szükséges pénzhasználatunkat is átalakította. A leggyakoribb és legnépszerűbb úti célok olyan országok, ahol elterjedt a kártyaelfogadás. Az sem ritka, hogy a nyaralás alatt akár elő sem kell venni a készpénzünket. Valamennyi valutát azért mindenképpen érdemes magunkkal vinni, mert a legváratlanabb helyzetekben derülhet ki, hogy csak készpénzt fogadnak el. 

 

A külföldi pénzhasználatunk költségét azonban már nem a hagyományos valutaváltás határozza meg, hanem az, hogy a kártyás vásárlásainknál és a külföldi költségeink átutalásánál, például a szállás vagy az autóbérlés esetén, milyen árfolyamon váltják át a forintunkat az adott ország pénznemére. Az ilyen költések váltási kiadásait két módon tudjuk a legjobban minimalizálni. Az egyik a devizaszámla, a másik pedig olyan forint bankszámlacsomag, aminél kedvező váltási árfolyamot alkalmaz a pénzintézetünk. Szerencsére mindkettőből válogathatunk már a hazai kínálatban is. 

 

Ingyenes devizaszámla, olcsó váltással és lekötési lehetőséggel

 

Van olyan bank, ahol a devizaszámla megnyitása nem kerül semmibe, és számlavezetési díjat sem kell fizetni. A Gránit Banknál például a forint bankszámla mellé megnyitható devizaszámlánál a 2025. május 31-ig érvényes ajánlatban a számlavezetési díjat és az első éves kártyadíjat is elengedik. Négy devizanem közül lehet választani, elérhető az euró, a dollár, a svájci frank és az angol font is. Devizakártyát jelenleg az euró és a dollár számla mellé lehet kérni (2024. július 31-ig igényelve az első két éves kártyadíjat is elengedi a bank). 

 

A kedvező számladíjak mellett a pénzváltás is megoldható olcsón, néhány érintéssel. A Gránit ebank applikációjában devizapiaci középárfolyamon havonta 650 000 forintos összegig lehet váltani, csak arra érdemes figyelni, hogy a kedvező árfolyam banki munkanapokon érhető el 9 és 17 óra között. Hétvégén valamivel többe kerül a devizaváltás. (Megéri figyelni az árfolyamot is, ezt a Gránit Bank applikációjában 5 percenként frissülő grafikonon tehetjük meg, így akár több részletben, az aktuálisan jó árfolyamon tudjuk átváltani a nyaralásra szánt pénzünket.)

 

Az OTP Banknál is van lehetőség banki középárfolyamon a váltásra, ehhez az Árfolyam+ csomagot kell aktiválni. Az elektronikus devizaváltás 600 ezer forintig kedvező, és a külföldi kártyás vásárlásoknál is ugyanez az összeghatár érvényes. 2024. júniustól számos devizanemre érvényes ez a kedvezmény. Az Árfolyam+ havidíja 124 forint, de 2025. február 28-ig elengedi a bank ezt a díjtételt. 

 

Az Erste Banknál hétköznap, reggel 8 és délután 17 között válthatunk kedvezményesen devizát Lakossági és Erste Prémium ügyfélként havi 500 000 forintig, Erste World és Erste Private Banking ügyfélként havi egymillió forintig. Öt devizában van erre lehetőség: euróban, amerikai dollárban, svájci frankban, angol fontban és kanadai dollárban. 

 

A K&H Bank a külföldre utazókat biztatja a K&H visszapénz szolgáltatás használatára, amelynek a lényege, hogy a külföldi vásárlások során felmerülő devizaváltási költséget jóváírás formájában visszautalja a bankszámlára.

 

 

A Revolutnál az ingyenes Standard számlacsomagnál havonta 1000 euróig lehet plusz költség nélkül devizát váltani, a fizetős Plus csomagnál 3000 euró a határ. A többi fizetős csomagnál már nem szabnak határt, a kedvezményes váltás bármekkora összegű lehet. 

 

Nyaralásig akár le is köthetjük a pénzt

 

Ha már most a tulajdonunkban van a deviza, amit nyaralni vinnénk, akkor akár le is köthetjük az összeget, hogy addig is kamatozzon, amíg nem költjük el. Egy közepes vagy egy nagyobb összeget akár egy hónapra is érdemes lehet lekötni, a Gránit Banknál ennek csak annyi feltétele van, hogy érjük el a minimum leköthető összeget. Ez az eurónál, a fontnál és a svájci franknál 350, a dollárból pedig 500. A lekötést a mobilbankban pár gombnyomással meg lehet oldani pillanatok alatt.

 

Bank360

 

A MagNet Bank Prizma EUR betétje 3 vagy 6 hónapra választható, a legkisebb leköthető összeg 200 euró. Előbbire 1,70 százalékot, az utóbbira pedig 2 százalékot fizet. A Hűség és a Standard betét kamatai ennél szerényebbek, viszont választhatunk az euró mellett dollár és svájci frank megtakarítást is. A futamidőtől és a választott devizától függően 0,02 és 0,25 százalék között alakul az éves kamat. 

 

Az Oberbank TOP  euróbetéteknél 1, 2 és 3 éves lekötést lehet választani, 2,25, 1,50 és 1 százalékos éves kamattal. A legkisebb leköthető összeg 400 euró. A K&H Banknál június 11. óta ismét van lehetőség 270 napra is lekötni a devizánkat. A K&H-nál amerikai és kanadai dollárra valamint angol fontra kínálnak 30-365 napos lekötést. Az amerikai dollár kamata 2,13-3,35, a kanadai dolláré 2,01-2,87, az angol fonté pedig 0,78-2,92 százalék között változik a lekötés időtartamától függően. Arra érdemes figyelni, hogyha a lekötött betét értéke nem ér el egy bizonyos összeget, akkor a fontnál 0,10 százalékponttal, a kanadai dollárnál pedig 0,15 százalékponttal csökken a kamat. A fontnál ez a határ 2500, a kanadai dollárnál pedig 6100 egység. Az amerikai dollár esetében nincs ilyen kitétel. A legkisebb leköthető összeg az amerikai dollár esetében 500, a fontnál 300, a kanadai dollárnál pedig 600 dollár. 

 

Az OTP Banknál a devizanemeket tekintve nagyobb a választék, le lehet kötni többek között svéd, norvég vagy cseh koronát, de akár japán jent is. A választható lekötési idő 1, 3, 6 és 12 hónap. A kamatok azonban nem magasak, az eurónál, az angol fontnál és az amerikai dollárnál is a lekötési időtől és a lekötött összegtől függetlenül 0,05 százalékra számíthatunk. A svájci frank pedig 0,01 százalékot kamatozik évente. Az Erste Banknál dollárban köthetünk le pénzt, 6 hónapra 0,40, 12 hónapra 0,70 százalékos kamattal. 

 

 

Ne utazz külföldre utasbiztosítás nélkül! Itt gyorsan megkötheted!

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!