Devizakártya

Devizakártya: mikor érdemes igényelni és mennyibe kerül?

Devizakártya

Devizakártya: mikor érdemes igényelni és mennyibe kerül?

Bank360 tartalom
2024-04-18 Frissítve: 2024-04-18
2024-04-18
38443777

Ha valaki gyakran fizet devizában például külföldi útjain vagy internetes vásárlásoknál, sokat spórolhat egy devizaszámlával és az ahhoz kiváltott devizakártyával. Érdemes összehasonlítani a bankok ajánlatait, mert ezzel már az induláskor lefaraghatjuk a költségeket.

 

Mi a devizakártya?

A devizakártya olyan bankkártya, amelyet devizaszámla mellé lehet igényelni, majd az adott devizában ugyanúgy lehet használni, mint bármelyik bankkártyát. Ebből következik, hogy a devizakártya igénylésének az egyik alapfeltétele, hogy legyen egy devizaszámlánk. A magyarországi devizaszámla megnyitásának feltétele lehet egy forint számla fenntartása az adott banknál. A nagyobb kereskedelmi bankok mellett a pénzügyi fintech cégek is kínálnak a devizakártyákhoz hasonló vagy azzal megegyező megoldást. 

 

Mikor érdemes devizakártyát igényelni?

Érdemes lehet elgondolkodni a lehetőségen, ha például nem forintban, hanem egy másik devizában érkezik a fizetésünk vagy valami miatt rendszeresen nagyobb összegben szeretnénk devizát váltani, utalni vagy devizában vásárolni. Ha rendszeresen járunk külföldre és ott nagyobb összeget költünk, akkor mindenképpen érdemes megfontolni a devizakártyát, főleg akkor, ha a költéseink teljesen vagy többnyire egy devizában történnek (például euróban vagy dollárban).

 

Milyen kedvezmények járnak a devizakártyához?

A devizakártyához különböző extra kedvezményeket kínálnak a bankok, például pénzváltásnál vagy szállásfoglalásnál. Emellett a kártyába beépített utasbiztosításra is van példa, ami a választott szolgáltatástól függően kiterjedhet baleset, megbetegedés, poggyászkár esetére, valamint asszisztencia szolgáltatásokra is. A devizakártya tulajdonosai akár olyan asszisztencia szolgáltatásokat is igénybe vehetnek, mint az elveszett poggyász felkutatása vagy színházjegyek foglalása.

 

Devizaszámlát szinte minden banknál lehet nyitni a meglévő forint számla mellé, abban azonban van eltérés, hogy milyen devizákban van erre lehetőség. Ha a számla mellé kártyát is szeretnénk igényelni, akkor valamivel kevesebb lehetőségünk van, ugyanis nem minden devizaszámla mellé jár devizakártya is. Általában euró vagy dollár alapú kártya használatára van lehetőség. Érdemes megnézni, melyik bank milyen feltételeket kínál, és olyan kártyát választani, ami illeszkedik a pénzügyi céljainkhoz, költési szokásainkhoz. 

 

Mit kínálnak a bankok?

Gránit Banknál az euró vagy a dollár számlák mellé lehet devizakártyát igényelni, ha a pénzintézetnél már van forint bankszámlánk is. Ha még nincs, akkor a megnyitásáért most rögtön 50 ezer forint jóváírást is kaphatunk a május 7-ig tartó akció keretében, amennyiben szelfivel és ajánló kóddal hozzuk létre a számlát.

 

Akinek már van forintszámlája a banknál, az a banki mobilapplikációban néhány kattintással igényelhet azonnal használható devizaszámlát euró, dollár, svájci frank vagy angol font devizanemben. A devizaszámlának a számlavezetési díja 0 forint, egészen 2025. május 31-ig. Ezek közül két típusú számlához, a dollár és az euró számlákhoz lehet devizakártyát igényelni. 

 

A kártyának az első évben nincs költsége, ez az akció egészen december 31-ig él. A bank a május 31-ig igényelt devizakártyáknál elengedi a második éves díjat is, amely akció nélkül 19,90 dollár, illetve euró lenne, így a devizaváltást, a devizában való költést és megtakarítást is díjmentesen lehet kipróbálni. A kártyát az igénylés után akár azonnal is lehet használni digitális formában, az applikációban, vagyis nem feltétlenül kell megvárni, amíg a plasztikot a kezünkben tarthatjuk. 

 

A devizakártyához több kedvezményt is ad a Gránit Bank, ami olcsóbbá teszi a pénzváltást és akár a szállásfoglalást is, ha külföldön járunk. A Gránit mobilapplikációjában havonta akár 550 ezer forint értékben is lehet pénzt váltani díjmentesen devizapiaci középárfolyamon, ha munkaidőben történik meg a tranzakció, azaz banki munkanapokon 9 és 17 óra között.

 

Ez a jelenlegi árfolyammal számolva körülbelül 1400 eurót vagy közel 1500 dollárt jelent. Ez az összeg magasabb, mint amit az egyik nagy fintech applikációja kínál az ingyenes csomagban. Arra érdemes figyelni, hogy a kedvezményes árfolyam csak akkor működik, ha munkaidőben történik meg a tranzakció. A devizakártyát használva a booking.com szálláskereső oldalon a 2025. március 31-ig történő foglalások esetén 6 százalék kedvezményt is kap a kártya tulajdonosa. 

 

Az OTP Banknál euró alapú devizaszámla mellé lehet kártyát is igényelni. A kártya éves díja 39,90 euró, a kibocsátási díjnál pedig egy egyszeri 7,68 eurós költséggel kell számolni. Ehhez a kártyához beépített balesetbiztosítás jár, amely halál esetén 100 ezer forintot fizet a kedvezményezettnek. Emellett az asszisztencia szolgáltatásba beletartozik többek között

 

  • hozzátartozó értesítése baj esetén,
  • legközelebbi szolgáltató elérhetőségének megadása, ha szükséges,
  • színház- vagy koncertjegyek beszerzése (ha időben értesíti a kártyatulajdonos a bankot)
  • elveszett poggyász felkutatása,
  • betegszállítás megszervezése,
  • holttest hazaszállítása, ha meghal a biztosított.

 

Az Erste Banknál euró, amerikai dollár, angol font vagy svájci frank devizanemek valamelyikében vezetett devizaszámlához lehet kártyát igényelni. A vásárlás akkor a legolcsóbb, ha a számla devizaneme és vásárlás devizaneme megegyezik, hiszen ebben az esetben nincs szükség pénzváltásra, a tranzakció eredeti összegével terhelik meg a kártyán lévő egyenleget. 

 

Az Ersténél a kártya éves díja 26,46 euró. A devizakártyához beépített utasbiztosítás is tartozik, amely kiterjed baleset, megbetegedés, poggyászkár esetére, valamint asszisztencia szolgáltatásokra is.

 

K&H Banknál négy devizanemben lehet számlát nyitni (euró, dollár, svájci frank és font), ezekhez kártyát is lehet igényelni. Az éves díja a legolcsóbb kártyának 9058 forint, ami a jelenlegi árfolyammal számolva körülbelül 23 eurónak felel meg. 

 

Ugyanebben a négy devizanemben nyithatunk lakossági számlát a Raiffeisen Banknál is. Az éves kártyadíj a legolcsóbb kártyatípusnál 8594 forint, ami körülbelül 22 euró. Emellett a Raiffeisen Hűségprogramban szolgáltatóktól kaphatunk kedvezményeket a kártyás vásárlásainknál. 

 

CIB Bank a forint mellett euró és dollár devizaszámlákhoz kínál bankkártyát, amellyel 12 országban vehetünk fel készpénzt kedvezményesen (Olaszország, Horvátország, Egyiptom, Szlovákia, Szlovénia, Románia, Bosznia-Hercegovina, Albánia, Oroszország, Szerbia, Ukrajna, Moldávia). Az éves díja a kártyának eltér, attól függően, hogy milyen devizában történik a számlavezetés. Dollárban 46,54, euróban pedig 39,49 eurós éves díjjal kell számolni. 

 

Revolutnál egy számlával és kártyával egyszerre több devizában tarthatjuk a pénzünket. A kártya ingyenes, legfeljebb a szállítási költséget kell kifizetni, ami néhány euró. A váltás azonban csak egy bizonyos határig olcsó: az ingyenes csomaggal havonta legfeljebb 1000 eurót lehet kedvezményesen váltani, ha ennél többet szeretnénk, akkor havi díjat kell fizetni. Néhány hazai banknál így a devizaváltás az árfolyamot és a díjakat tekintve akár kedvezőbb is lehet, tehát az igényeink alapján érdemes összevetni az ajánlatokat. 

 

Wise szintén hasonló elven működik, legalábbis abban a tekintetben, hogy több különböző devizához elég egy számla és kártya. A kártya megrendelése a rendszeres díjakon felül 7 angol font, ami körülbelül 8,2 eurónak felel meg. Az ezen felüli költségek a devizanemtől és a küldött összegtől függnek. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!