Euro

Felvették a kesztyűt a bankok az olcsó devizaváltás terén: megnéztük, mit kínálnak

Euro

Felvették a kesztyűt a bankok az olcsó devizaváltás terén: megnéztük, mit kínálnak

Vrazsovits Rita
2023-11-27 Frissítve: 2024-04-17
2023-11-27 Frissítve: 2024-04-17
35914531

A Revolut magyarországi népszerűsége megmozgatta a hazai bankokat is, amelyek az ügyfelek számára legvonzóbb szolgáltatásában, a kedvező árfolyamú és egy limitig díjmentes devizaváltásban kezdenek vele versenyezni. A feltételek azonban mindenhol különböznek, ezért összehasonlítottuk, mit kínálnak a fintechek és a magyar bankok.  

 

A Revolut szolgáltatásának legnagyobb előnye az olcsó devizaváltás lehetősége, a magyar ügyfelek többségét általában ez veszi rá a számlanyitásra. A fintech szolgáltató magyarországi népszerűségét látva azonban az utóbbi időben egymás után lépnek ringbe vele szembe a hazai bankok ugyancsak kedvező árfolyamú és akár ingyenes devizaváltást kínálva a számláikon. 

 

Tavaly nyáron az OTP Bank rukkolt elő a kedvezményes devizaváltással, elsőként konkurálva ebben a hazai pénzintézetek közül a Revoluttal. Az idén aztán először az Erste Bank, majd nemrégiben a Gránit Bank is bejelentkezett egy új ajánlattal, meg is haladva a Revolut által kínált havi keretet. Bár a cél ugyanaz - kedvező árfolyamon devizaváltási lehetőséget nyújtani az ügyfeleknek -, a feltételek számos ponton eltérnek, ezért érdemes ezeket összehasonlítani, mielőtt eldöntenénk, hol nyissunk ezért számlát, illetve melyik csomagot vesszük igénybe. 

 

Eltérő technikai feltételei vannak a devizaváltásnak

 

A devizaváltás menete eltérő a bankoknál, illetve azok internetes és mobil alkalmazásaiban, és az ehhez előírt feltételek is különböznek. A Revolutnál talán a legegyszerűbb a folyamat: a letöltött applikáción belül lehet beállítani, hogy milyen devizában szeretnénk tartani a pénzt, majd néhány érintés után teljesül is a tranzakció. A Revolutnál 36 pénznem közül lehet választani. Ehhez a szolgáltatáshoz nem kell semmilyen extra funkciót kiválasztani vagy igényelni, illetve pluszban fizetni sem. 

 

A Wise más logikára épül, de a cél hasonló: a lehető legolcsóbban utalni egy másik pénznemben, például itthonról külföldre vagy éppen fordítva, külföldről haza. Ehhez szintén elég egy mobilapplikáció, amelyen nyomon lehet követni a tranzakciókat. A pénzküldésre több mint 40 devizanemben van lehetőség.  

 

Az OTP Bank esetében egy forint lakossági számlához külön igényelt szolgáltatásra van szükség, ez az Árfolyam+. Ezzel az OTP középárfolyamán lehet elektronikusan devizát utalni, illetve külföldön bankkártyával fizetni. Vagyis külön nem kell devizaszámlát nyitni a kedvezményes váltáshoz, a szolgáltatásért fizetendő 113 forintos havidíjat pedig elengedi a bank, egyelőre 2024. február 29-ig. Négy devizanemben érhető el a kedvezmény: euró, angol font, amerikai dollár és svájci frank. Az Árfolyam+ az alábbi számlacsomagok mellé vehető igénybe:

 

  • Lakossági Bázis Számla,
  • Smart számlacsomag,
  • Junior számla,
  • Prémium Plusz számlacsomag,
  • Net számlacsomag,
  • Jump számlacsomag.

 

Az Erste Banknál a kedvezményes váltáshoz devizaszámla nyitására is szükség van, a váltás pedig a forint és a devizaszámla között történhet meg, azonnali áron, magyar idő szerint, munkanapokon 8-17 óra között. Öt deviza közül lehet választani: euró, amerikai és kanadai dollár, svájci frank és angol font. A devizaszámláért pedig külön nem kell fizetni. A váltás a George Appon vagy a George Weben történhet az úgynevezett kiemelt árfolyamon, melynek jegyzése valós idejű, és a bankközi devizapiac árfolyamait követi. Ennek megfelelően a piaci viszonyok alapján változik is, vagyis elképzelhető, hogy ha egy napon belül többször is váltunk, más árakat láthatunk. A George felületén az aktuális kiemelt árfolyam elfogadására 30 másodpercünk van. Az Erste ajánlata egyelőre 2023. július 3. és december 31. között él. 

 

A Gránit Banknál szintén nyitni kell egy külön devizaszámlát, amit euróban, dollárban, svájci frankban vagy fontban is megtehetünk. Az euró és a dollár alapú számla vezetése ingyenes, egyelőre 2023. december 31-ig. A svájci frank számla díja 0,7 CHF, ami a cikk írásának pillanatában 275 forint, a font számláé pedig 0,5 GBP, ami 218 forint körül van. A Gránitnál a devizaszámla feltételeként megnyitott forint alapú számlanyitásért 30 000 forintot is kaphatnak az ügyfelek, ha hozzájárulnak a marketing célú megkeresésekhez, illetve 60 napon belüli aktiválják a Gránit eBank szolgáltatását, és három sikeres bankkártyás vásárlást teljesítenek, tranzakciónként minimum 1000 forint értékben.

 

Nagy különbség van a havi limitek között

 

Minden szolgáltató meghatároz egy havi limitet, ami még belefér a kedvezményes ajánlatba, azon felül azonban már magasabb díjat számolnak fel a devizaváltásért. Ez a limit a Revolutnál 350 000 ezer forint havonta, abban az esetben, ha az ingyenes Standard vagy az 1199 forintos Plus csomagok közül választunk. Ezen felül a Standardnál 1, a Plusnál fél százalékos díjat számolnak fel. A Premium (2500 forint), a Metal (4200 forint) és az Ultra (16 550 forint) csomagokért többet kell fizetni, viszont a kedvezményes devizaváltásra nincs korlát, annyit vált az ügyfél, amennyit szeretne. Hétvégén a választott csomagtól függetlenül felárat kell fizetni a devizaváltásért. 

 

A Wise-nál az utalási limit a forrás- és célpénznemtől, illetve a fizetési módtól függ. Az utalásnak (vagyis a váltásnak) van egy fix, és egy változó díja, utóbbi az átváltott összegtől függ. A teljes díjat minden esetben jelzi az applikáció, mielőtt még jóváhagynánk az utalást. 

 

Az OTP-nél a havi limit 300 000 forint, amit külön-külön a devizaátutalásokra és a betéti kártyás vásárlásokra is igénybe lehet venni. A kedvezmény azonban sem az internetes kártyás vásárlásokra, sem a hitelkártyával végzett vásárlásokra nem érvényes. 

 

Az Ersténél a havi keretösszeg lakossági és Erste Prémium ügyfélként 500 000 forint, Erste World és Erste Private Banking ügyfélként 1 000 000 forint. Fontos, hogy ha egy tranzakcióval kifutnánk a havi keretösszegből, akkor a teljes összeg a normál, és nem a kedvezményes árfolyamon fog megtörténni. Ez a váltás azonban nem nullázza le a havi keretet, vagyis ha még van 50 000 forint keretünk, de 100 000 forintot szeretnénk átváltani, akkor ugyan a 100 000 forintot drágábban válthatjuk át, de megmarad az 50 000 forint a havi keretből. 

 

A Gránit Banknál havonta havi 550 000 forintig lehet devizapiaci középárfolyamon váltani.

 

Pontosan mennyiért is válthatunk?

 

Az látható, hogy a Revolutnál és a Wise-nél sokkal több deviza közül lehet választani, de a többi szolgáltató is lefedi a magyar ügyfelek által leggyakrabban keresett pénznemeket. Ezekkel tettünk egy próbát. A cikk publikálása idején 100 000 forintért a kedvezményes ajánlatokkal számolva

 

  • az OTP Banknál 262,72 eurót, 287,60 dollárt vagy 228,12 fontot,
  • az Erste Banknál 262,67 eurót, 287,70 dollárt vagy 228,06 fontot,
  • a Gránit Banknál 262,92 eurót, 287,83 dollárt vagy 228,17 fontot,
  • a Wise-nál 260,18 eurót, 284,72 dollárt vagy 225,86 fontot,
  • a Revolutnál 262,11 eurót, 287,09 dollárt vagy 227,66 fontot kapnánk. 

 

Azt érdemes figyelembe venni, hogy a Revolutnál az árfolyam aktuális változásától függően akár másodpercenként is módosulhat a végeredmény, míg a bankoknál a legutolsó alkalommal fixált értékkel tudtunk számolni.

 

A hazai bankok aktivitását látva nem lenne meglepő, ha további szereplők is beszállnának a kedvező devizaváltási lehetőséget kereső ügyfelekért folyó harcba. Aki ugyanis sokat utazik, illetve más okból érdemes forintról devizára váltania vagy fordítva, annak ez meghatározó szempont a számlaválasztásnál.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!