Nagy különbség lehet az utasbiztosítások díjai között

Akár ötszörös díjkülönbség is lehet a biztosítások között ugyanarra az utazásra

Nagy különbség lehet az utasbiztosítások díjai között

Akár ötszörös díjkülönbség is lehet a biztosítások között ugyanarra az utazásra

Vrazsovits Rita
2024-03-19 Frissítve: 2024-06-12
2024-03-19 Frissítve: 2024-06-12
38015425

Hiába drágultak az utasbiztosítások, még mindig alig több mint ezer forintból ki lehet hozni a biztosítást egy hosszú hétvégére, ha városnéző túrára megyünk például Ausztriába vagy Szlovéniába. De akkor sem kell túl mélyen a zsebünkbe nyúlni, ha autós asszisztenciát is kérünk. A különbségek azonban hatalmasak lehetnek a díjak között, ezért mindenképpen érdemes összehasonlítani a biztosítók árait.

 

Minden eddigi rekordot megdöntött az utasbiztosítási piac, 2023-ban a szerződések száma meghaladta a negyedmilliót. Ezt a számot utoljára 2019-ben, még a koronavírus-járvány előtti évben sikerült megközelíteni. Ez alapján egyre tudatosabban indulnak el külföldre a turisták, és nem sajnálják kifizetni a biztosítás díjat - ami a nagy átlagot tekintve mindössze a töredéke annak, amennyibe egyébként a nyaralás kerül.

 

Mennyiért köthetünk biztosítást 2024-ben?

A magas infláció a biztosítási díjakon is nyomot hagyott. A Bank360.hu kalkulátorának alapján tavaly év végén egy egynapos városnéző kirándulás utasbiztosítása a szomszédos Ausztriában akár 300 forint alatti összegből is kihozható volt autós asszisztencia és egyéb kiegészítő nélkül, most viszont 350 forint alatt nem találtunk biztosítást ugyanezekkel a paraméterekkel.

 

Ettől függetlenül a biztosítási díj továbbra sem számottevő, ha egy kirándulás költségeit vesszük számításba, a biztosítók között azonban jelentős különbségek lehetnek, ugyanazért a szolgáltatásért akár az ár többszörösét is kifizethetjük, ha nem vagyunk elég figyelmesek. A Bank360.hu szakértői ezt egy európai három napos városnézésre, illetve egy egyhetes Maldív-szigeteki nyaralásra kalkulálva mutatják be.

 

Egy tavaszi, három napos hosszú hétvégére Ausztriába fejenként már 1076 forintért is lehet utasbiztosítást találni a Colonnade Biztosítónál, jelenleg ez a legolcsóbb lehetőség a kalkulátor szerint. Ebben nincs benne az autós asszisztencia és nincs térítés útlemondásra sem. Utóbbit egyébként a Bank360 adatai alapján a biztosítottaknak csak egy töredéke tudná kihasználni, ugyanis a többség csak az indulást megelőző egy-két napban köti meg a biztosítását, vagy még ennél is később, az indulás pillanatában. Ugyanerre az úti célra egy személyre 1500 forint alatt kínál biztosítást a Groupama és az Union is, de a kalkulátor szerint valamivel drágább Alfa legolcsóbb ajánlata is csak 1650 forintba kerül. Vagyis a legegyszerűbb csomagok között válogatva mindössze 600 forint különbség van az olcsóbb és a drágább biztosítók között, ha egy hosszú hétvégével kalkulálunk. 

 

Ennél jelentősen nagyobb eltérést találunk, ha megnézzük a drágább csomagokat is. Van olyan biztosító, ahol általában két-három ajánlat közül választhatunk, a nagyobb biztosítóknál azonban akár 8-10 féle csomagot is megmutat a kalkulátor attól függően, hogy szeretnénk-e útlemondás biztosítást, covid kiegészítést, illetve, hogy mekkora térítési összegekkel lennénk megelégedve. Az ausztriai hosszú hétvégére autós asszisztencia nélkül a legdrágább biztosítást az Alfa kínálja, 4650 forintért, a fent említett kiegészítőkkel.

 

Ha ugyanezt a hosszú hétvégét autóval tenné meg valaki, akkor 1643 forinttól indulnak az autós asszisztenciával kínált csomagok a Bank360.hu utasbiztosítás kalkulátorában. Ezt az árat a Colonnade-nél lehet megtalálni, de szinte ugyanennyiért a Mapfre is kínál biztosítást.

 

A Groupama, az Union és az Alfa viszont 3000 forint felett kínál csak biztosítást az autós kiegészítővel, a legdrágább csomag pedig közel 7000 forintba is belekerülhet, igaz, ezért a díjért magasabb térítési összegeket és covid kiegészítést is kapnak az autóval utazó szerződők. 

 

Egy hétre sem kell sokkal többet fizetni, de választhatunk drágább biztosítást is

 

Akkor sem kell sokkal drágább biztosításra számítani, ha jóval messzebbre utazna valaki. Egy egyhetes, Maldív-szigeteki nyaralásra, repülős utazással kalkulálva akár 4331 forintért is köthetünk biztosítást a Colonnade-nél. A Groupama valamivel több mint 5300 forintért kínálja ezt a viszonylatot, hobbi sportos kiegészítéssel és magasabb térítési összegekkel azonban egészen 11 ezer forintig is felkúszhat ez az ár. A Mapfrénél 5670 és 8750 forint között találunk biztosítást. Az Alfa Világlátó Arany csomagja 7875 forintról indul, több kiegészítővel pedig közel 15 ezer forintba is kerülhet náluk a biztosítás. A legnagyobb különbség azonban az Union Biztosítónál van, ahol a legolcsóbb biztosítás 8225, a legdrágább pedig 22 732 forintba kerül egy teljes hétre.

 

Vagyis ugyanarra a nyaralásra köthetünk biztosítást valamivel több mint 4000 forintért és ennek az árnak akár az ötszöröséért is. Éppen ezért érdemes minden esetben összehasonlítani az elérhető ajánlatokat a biztosítás megkötése előtt. Az árak mellett pedig arra is érdemes időt szánni, hogy alaposabban megnézzük a térítési összegeket, illetve, hogy pontosan mire vállal kockázatot a biztosító. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!