Drágultak az utasbiztosítások

Drágult az utasbiztosítás, de így is csak töredéke a külföldi út árának

Drágultak az utasbiztosítások

Drágult az utasbiztosítás, de így is csak töredéke a külföldi út árának

Vrazsovits Rita
2023-10-25 Frissítve: 2024-03-19
2023-10-25 Frissítve: 2024-03-19
35311015

Az infláció minden téren érezteti a hatását, idén az utasbiztosítások díjai is jelentősen emelkedtek az előző évhez képest. Ennek ellenére nem érdemes ezen az összegen spórolni, ha külföldre megyünk, ugyanis akár több millió forintos kár elszenvedésétől is megkímélhet bennünket. A díja pedig a drágulás ellenére is mindössze a töredéke annak az összegnek, amit a nyaralásra elköltünk.

 

A tavalyinál kevesebben engedhetik meg maguknak a külföldi utazásokat, viszont aki megteszi, annak átlagosan közel félmillió forintba is belekerül az idén, ami jócskán meghaladja az egyhavi nettó átlagkeresetet. Ez ugyanis augusztusban kedvezmények nélkül 369 700 forint volt a friss adatok szerint. Ekkora összeg kiadása mellett az utasbiztosításon már nem érdemes spórolni, egy egyhetes nyaralásra az egész családra számolt biztosítási díj is alacsonyabb annál, mint amennyit egy étteremben elköltött vacsoráért fizetnénk ki. Arról nem is beszélve, hogy a biztosítás alapján egy váratlan baleset esetén akár a nyaralásra költött összegnél is nagyobb kiadást fedezhetünk. 

 

Hogyan változtak az utasbiztosítások díjai?

 

Egy évvel ezelőtt az Európán belüli egyhetes tengerparti nyaralásra kötött utasbiztosítás díját két főre 6000-7000 forintból már ki lehetett hozni, ha az olcsóbb ajánlatok közül választottunk. 2023-ban ugyanerre már közel 9600 forintot kell fizetni, a drágább biztosítások pedig 15-20 ezer forintba is belekerülhetnek. Ezek az árak repülős utaknál érvényesek, ha autós asszisztenciára is szükségünk van, akkor 10 300 forint környékéről indulnak az árak és közel 25 ezer forintnál állnak meg.

 

Ha megnézünk egy konkrét ajánlatot az ősszel is népszerű Kanári-szigetekre, a Bank360.hu utasbiztosítás kalkulátora alapján egy hétre és két főre a legolcsóbb ajánlat 9576 forint, amiért az orvosi ellátást 150 millió forintig térítik, az útipoggyász eltűnése vagy sérülése esetén pedig legfeljebb félmillió forintra tarthatunk igényt, az elszenvedett kártól függően. Műszaki cikkenként legfeljebb 180 ezer forintot térít a biztosító. 

 

Az ajánlat emellett útlemondás biztosítást is tartalmaz, 20 százalékos önrésszel, legfeljebb félmillió forintig. Az útlemondás érvényesítésének azonban feltétele, hogy az utasbiztosítási szerződést akár hetekkel az utazás megkezdése előtt meg kell kötni. Ez a Bank360 tapasztalatai alapján nem jellemző, az utazók jelentős többsége ugyanis az utazást megelőző egy-két napon szokta megkötni a biztosítást, ha nem éppen az indulás előtt közvetlenül.

 

Ha Európán kívülre tervezünk egy kétfős, egyhetes tengerparti nyaralást, akkor a biztosítás akár a kontinensen belüli ár másfélszerese is lehet. Kubába közel 16 500 forintba kerül a biztosítás, útlemondás biztosítás nélkül. A felső határ akár a 43 ezer forintot is meghaladhatja, de ezért már limit nélküli orvosi ellátásra számíthatunk, ha valamilyen baleset miatt kórházba kellene mennünk. 

 

Ha mindössze egy hosszú hétvégére szeretnénk elutazni repülővel egy közeli országba várost nézni, akkor három nappal számolva két főre 4100 forintba kerül a legolcsóbb biztosítás. Ez egy főre és egy napra vetítve közel 700 forint, ami a tavalyi árakhoz képest 20-30 százalékos drágulást jelent. Ha repülő helyett busszal vagy vonattal utazunk, akkor akár 3966 forintért is találhatunk ajánlatot. Útlemondásra azonban ebben az esetben nincs térítés. 

 

Ne spóroljunk az asszisztencián!

 

Ha autóval indulunk útnak, érdemes inkább ráfizetni néhány ezer forintot és az asszisztencia szolgáltatást is igénybe venni, ugyanis sok kiadástól menthet meg egy szerencsétlen helyzetben. Ha nem vesszük igénybe a kiegészítő szolgáltatást, akkor esetleges meghibásodás, defekt vagy lemerült akkumulátor költségeit senki nem fogja állni helyettünk, ráadásul a kényelmetlen helyzetet is önállóan, segítség nélkül kell megoldanunk, hiába kötöttük meg a sima utasbiztosítást. Ha az autónkra van casco biztosításunk, akkor a döntés előtt érdemes megnézni, hogy abban milyen térítések, szolgáltatások szerepelnek.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!