utazás

Spórolósak lettek a magyarok, de van, aki nyaralni is kölcsönből megy

utazás

Spórolósak lettek a magyarok, de van, aki nyaralni is kölcsönből megy

Bank360 tartalom
2023-06-27 Frissítve: 2023-06-27
2023-06-27
33559793

A magyarok háromnegyedének hiányos a családi kasszája, 47 százalékuk pedig anyagi nehézséggel nézett szembe az elmúlt egy évben: mínuszba került a bankszámlán, késett számla befizetésével, kölcsönkért vagy hozzányúlt a megtakarításához. A helyzethez ugyanakkor alkalmazkodnak: egyre többen keresik az akciós ajánlatokat és a vakációra is spórolnak – derült ki a Cofidis Hitel Monitor reprezentatív kutatásából.

 

Úgy tűnik, a lakosság megtanult együtt élni a válsággal, és igyekszik beosztani a pénzét. A Cofidis családi kassza hangulatindex februárhoz képest enyhe, 4 pontos visszaesése jelzi: az emberek hétköznapjaiban nincsenek újabb jelentős átalakulások – írja a pénzügyi cég közleményében. Több dolgot is megtesznek a magyarok a spórolás érdekében. A tavalyi év ugyanezen időszakához képest 84 százalékuk alaposabban megtervezi, mi kerül a kosarába, ugyanennyien pedig intenzíven vadásznak az akciós ajánlatokra. Az emberek több mint fele a kedvező árak miatt az otthonától messzebb lévő üzletekbe is hajlandó elmenni.

válság

 

Nagyobb teher lett a nyaralás is

 

A felmérésben megkérdezettek 32 százaléka tervez idén nyaralást. A kikapcsolódás 57 százaléknak nagyobb anyagi terhet jelent, mint korábban. Azonban sokaknak így is nagyon fontos az utazás, nem akarnak lemondani róla, ezért a magyarok 38 százaléka gyűjt külön erre a célra. 15 százalék úgy tervezi, hogy az idei nagyobb pihenés költségeit részben vagy egészében személyi kölcsönből vagy a rokonoktól kapott kölcsönből fedezi. 

 

Kalkuláció is készül a vakáció idejére: az utazók 60 százaléka előre behatárolja a teljes, nyaralásra fordítható összeget, 35 százalék még az egy napra jutó költőpénzt is. A kiegészítő szolgáltatásokra, mint az utasbiztosítás, a külföldre utazók fele gondol előre, és csaknem ugyanennyien kiváltják az Európai Egészségbiztosítási Kártyát.

 

Ennyit költenek nyaralásra a családok

 

Külföldi útnál a magyar háztartások átlagosan 490 ezer, belföldi út esetén 250 ezer forintos összköltséggel számolnak, azok pedig, akik nem készülnek elutazni, 57 ezer forintot terveznek elkölteni idén a nyári kikapcsolódásra.

 

A többségnek 200 ezer forint hiányzik a kasszából

 

A tudatosság és a spórolás ellenére csupán a magyarok 26 százaléka állítja, hogy kényelmesen kijön a jövedelméből, a válaszadók háromnegyedének pedig hiányos a családi kasszája. Ez a hiány a többségnek havi szinten mintegy 200 000 forintot jelent – ennyi kellene még pluszban a kényelmes élethez. A magyarok 47 százaléka szerint az elmúlt egy évben gyakrabban fordult elő vele valamilyen anyagi nehézség: mínuszba került a bankszámlán, késett a számlák befizetésével, kölcsön kellett kérni a hónap végén, vagy hozzá kellett nyúlni a megtakarításaihoz. Akik nem jönnének ki a hónap végén a pénzükből, azoknak mintegy harmada a szüleitől, nagyszüleitől kérne támogatást, a magyarok negyede viszont azt vallotta, senkije sincs, aki pénzügyi vészhelyzet esetén segítségére lehetne  - írják a felmérésre hivatkozva.

 

Az anyagi kihívásokkal való küzdelem jelentős hatással van a magyarok lelkiállapotára. Kétharmaduk többet aggódik a pénzügyei miatt, és kimerültebb mint egy évvel ezelőtt, közel felük pedig frusztráltabb, türelmetlenebb és rosszabbul alszik - vallottak a magyarok a Cofidis felmérésén.

 

Jól jönne a milliós kölcsön

 

  • A magyarok 8 százaléka tartja elképzelhetőnek személyi kölcsön felvételét az elkövetkező 3 hónapban.
  • Akik elképzelhetőnek tartják a nem lakáscélú hitelfelvételt, azok átlagosan 1,35 millió forintot vennének fel. Ez az összeg az előző negyedévhez képest 175 ezer forinttal, mintegy 15 százalékkal nőtt.
  • A leggyakoribb hitelcélok a lakásvásárlás (35 százalék) és a lakásfelújítás (31 százalék), ezt követi a másik hitel kiváltása (22 százalék), valamint az autóvásárlás (19 százalék). Akik a következő 3 hónapban hitelt akarnak felvenni, azok tizede szívesen költene ebből a nyaralásra is.
Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!