Pénzkérdés

Figyelem: erről minden leendő nyugdíjasnak tudnia kell!

Pénzkérdés

Figyelem: erről minden leendő nyugdíjasnak tudnia kell!

Herman Bernadett
2024-02-16 Frissítve: 2024-03-13
2024-02-16 Frissítve: 2024-03-13
37424728

Folyamatosan bombázzák a fiatal és középkorú munkavállalókat a nyugdíjcélú megtakarítási ajánlatokkal a pénzügyi cégek. A választás nem könnyű, de van néhány szabály, amelyet betartva meg lehet találni az öngondoskodás megfelelő módját. Ebben segítenek a Pénzkérdés szakértői.  

 

A felmérések szerint Magyarországon a legtöbb munkavállaló úgy gondolja, a várható nyugdíja nem lesz elég arra, hogy kényelmesen megéljen belőle, ugyanakkor nem vág bele semmilyen nyugdíjcélú megtakarításba, inkább másra fordítja a pénzét. Ezt hívják nyugdíjparadoxonnak. 

 

Marci és Panni kivételek: nem szeretnének abba a hibába beleesni, hogy nem gondoskodnak időben az időskori megélhetésükről, a piacon fellelhető számtalan ajánlat közül azonban nem tudják, melyiket válasszák. Ezért kértek segítséget Herman Bernadett-től, a Bank360.hu szakértőjétől, aki Nagy Csabával, az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatójával segít eligazodni nekik a nyugdíjcélú megtakarítások között. 

 

 

Többféle lehetőség is van

 

Többféle formában is gondoskodhat valaki az időskori megélhetésről. Vannak, akik a vállalkozásukból, mások kiadott ingatlanokból élnének meg. Akinek azonban nincs ilyen lehetősége, a legjobban akkor jár, ha rendszeresen félretesz egy kisebb összeget valamilyen pénzügyi intézményben. 

 

A Pénzkérdésben a szakértők elmagyarázzák, mi a különbség a nyugdíjbiztosítás és a nyugdíjpénztár között, melyikre mennyi adókedvezmény kapható. Az is kiderül, mi történik, ha valaki nem tudja kivárni a nyugdíjkorhatárt, és korábban hozzá szeretne jutni a pénzéhez, vagy mire számíthat, ha anyagi nehézségek miatt nem tudja fizetni a rendszeres díjakat. Vannak olyan konstrukciók, amelyeknél ilyenkor elmarad a bónusz vagy más büntetés jár, máshol ilyen anyagi veszteség nélkül szüneteltethetik a fizetést az ügyfelek. 

 

Fontos kérdés az is, hogyan örökölhető egy ilyen megtakarítás, hiszen egy fiatal nem tudhatja biztosan, mi történik vele a következő 20-30-40 évben, mire eléri a nyugdíjkorhatárt. A kifejezetten nyugdíjcélú megtakarításoknál általában megadható haláleseti kedvezményezett, így az örökösök azonnal megkaphatják a pénzt. 

 

A fiataloknak érdemes többet kockáztatni

 

A nyugdíjcélú megtakarítások kiválasztásánál érdemes figyelembe venni, milyen költségekkel dolgoznak a pénzünket kezelő szolgáltatók. Ezt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján bárki megnézheti. A teljes költségmutatók (TKM és TKMNy) az irányadók ebben az esetben, és azok a nyugdíjcélú megtakarítások az olcsóbbak, amelyeknél ezek a számok alacsonyabbak. 

 

Emellett azt is figyelembe kell venni, mennyi ideje van még hátra egy munkavállalónak a nyugdíjig. Ha több évtizedre van még tőle, akkor magasabb kockázatú, a részvényeket nagyobb arányban tartó portfóliókat, befektetési csomagokat érdemes választani, mivel ezeknek a hosszú távú hozama magasabbnak ígérkezik. 

 

Azoknak, akiknek már csak néhány évük van hátra a nyugdíjig, az alacsonyabb kockázatú, kiegyensúlyozott vagy klasszikus alapokat ajánlják a szakértők. Az életkor előrehaladtával és a nyugdíj közeledtével érdemes fokozatosan csökkenteni a kockázatot. 

 

Az is fontos, hogy egy rossz év után - ami bármikor megeshet - ne essenek pánikba az ügyfelek. 2022 fekete év volt, de 2023-ban már jóformán minden nyugdíjalap kétszámjegyű pluszban zárt, sok közülük nemcsak a 2022-es árfolyamveszteséget dolgozta le maradéktalanul, hanem az extrém magas inflációt is túlteljesítette. 

 

Szintén nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a nyugdíjcélú öngondoskodást érdemes már fiatal korban elkezdeni. Ha valaki huszonéves korában kezd félretenni a nyugdíjas éveire, egészen kis összegű rendszeres megtakarítással is komoly vagyont építhet fel az évtizedek során. 

Megnézem a teljes adást

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!