Ház energiaköltségének csökkentése

Pénzkérdés: hogyan csökkenthető egy ház energiaköltsége, és miből lesz rá pénzünk?

Ház energiaköltségének csökkentése

Pénzkérdés: hogyan csökkenthető egy ház energiaköltsége, és miből lesz rá pénzünk?

Herman Bernadett
2024-01-18 Frissítve: 2024-02-24
2024-01-18 Frissítve: 2024-02-24
36921301

Az átlag fölött fogyasztó háztartások rezsiköltsége az elmúlt másfél évben jócskán megnőtt. Egyre többen gondolkodnak azon, megéri-e beruházni olyan felújításokba, amelyek során csökken az energiafelhasználás. A Pénzkérdés szakértői abban segítenek, hogyan kell belekezdeni a tervezésbe, és mit kell megfontolni a felújítás során. Érdemes az olyan pályázati lehetőségeket is figyelni, mint például az új napelemprogram, mert ezekkel is milliókat nyerhetünk.

 

Judit és Sándor egy vidéki kisvárosban élnek, két gyereket nevelnek egy családi házban. A ház szép állapotban van, de az energetikai korszerűsítést eddig halogatták. Gázzal fűtenek hagyományos központi fűtésük van radiátorokkal, a rezsiköltségek pedig az elmúlt évben a többszörösére nőttek. A gázszámla olyannyira megugrott, hogy most már azon gondolkoznak, valamit változtatni kellene a fűtési rendszeren vagy a ház szigetelésén, de nem tudják, mi lenne a megoldás, mennyibe kerülne, és egyáltalán hogyan kezdjenek hozzá egy ilyen folyamathoz. Ezért fordultak Herman Bernadetthez, a Bank360.hu szakértőjéhez, aki Kasziba Erikával, az OTP Bank lakáshitelek üzletfejlesztésért felelős szakmai vezetőjével ad választ a kérdéseikre. 

 

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/8H9c5vEoPz4.jpg?itok=e7Fmllbo","video_url":"https://youtu.be/8H9c5vEoPz4","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Beágyazott videó (Alkalmazkodó)."]}

 

Az energetikai tanúsítvány az első

 

A házaspárnak rengeteg kérdése van, hiszen több milliós beruházás lehet a tét, ami ki tudja, mennyi idő alatt térül meg, ha egyáltalán megtérül. Ahhoz, hogy jól járjanak a szakértők elmondják, hogy első körben egy energetikai szakértőtől kell segítséget kérniük, aki elkészíti a ház energetikai tanúsítványát, amely mellé jár egy úgynevezett felújítási útlevél is. A tanúsítvány ára 30-60 ezer forint körül van egy lakóingatlan esetében, és akár “ajándékba is adható”. Ha például valaki azt látja, hogy egy rokon vagy ismerős jól járna egy ilyen tanúsítvánnyal és felújítási útlevéllel, meg is rendelheti számára ezt a szolgáltatást. 

 

A felújítási útlevél segít abban, hogy lássák, milyen beruházásokkal mekkora energia-megtakarítás érhető el, és azért is fontos, hogy ne fussanak bele olyan hibákba, amelyeket később javítani kell. Például ne szereljenek fel napelemet egy olyan tetőre, amely nem bírja el, vagy végezzenek el egy olyan nyílászárócserét, szigetelést, amelynek súlyos penészedés lesz a vége a házon belül. 

 

Az igényektől függően egy-egy energetikai beruházás költsége eltérő lehet, de egy hagyományos Kádár-kockánál már a födém leszigetelése is sokat  javíthat az energiafelhasználáson, és ez lehet, hogy csak néhány százezer forintba kerül. 

 

Hitelből, támogatással, önerővel?

 

Egy teljes körű szigetelés, napelemek, hőszivattyú beszerelése, a fűtési rendszer cseréje persze tízmillió forintnál is nagyobb tétel a legtöbb esetben, hosszú távon viszont ez is megérheti. Egy ilyen nagyobb felújításnál azt is figyelembe kell venni, hogy az ingatlan értéke is nőni fog, ha jobb lesz az energetikai besorolása, vagyis eladásnál ez a beruházás megtérülhet. 

 

A szakértők szerint egy nagyobb felújításon általában érdemes egyszerre túlesni, bár sokan vannak, akik inkább apránként valósítják meg a fejlesztéseket, ahogy pénzük lesz rá. Akinek nincs elég önereje, az igényelhet hitelt is energetikai korszerűsítésre, az ilyen zöld hiteleket a hagyományos hiteleknél gyakran kedvezőbb feltételekkel adják a bankok. 

Megnézem a teljes adást

Emellett érdemes nézni az államilag támogatott programokat is, rendszeresen jelennek meg ugyanis pályázatok a lakosság számára is, amelyek kedvezményes hitelt vagy támogatást kínálnak ilyen felújításokra.

 

Ilyen például a szakértők szerint az új Napelem Plusz Program, aminek a pénzeiért január 15-én indult az igazi harc, hiszen a pályázók ekkortól regisztrálhattak az akár ötmillió forintos támogatásért. A program kerete korlátos, maximum 15 160 támogatott pályázat lehet, és a pénzt a sikeres előregisztrációt követően benyújtható pályázatok között érkezési sorrendben osztják szét. 

 

Ennél már most több jelentkezés érkezett, azonban nem biztos, hogy ezekből mind sikeres pályázat is lesz, ezért még érdemes lehet most is jelentkezni, hiszen a regisztráció még nem elköteleződés, nem kell hozzá sok dokumentum, és az sem kizárt, hogy a végén esetleg megemelik a keretet. Mindenesetre a kiíró még nem zárta le a jelentkezést, amit itt lehet megtenni.

 

Ez a pályázat a tervezett korszerűsítés maximum 66 százalékát téríti meg, így a fennmaradó rész, ami akár 2-3 millió forint is lehet, hitelből, önerőből kell állni. Ha sikerül a korszerűsítéshez támogatást is szerezni, akkor azt hitellel vagy/és önerővel kiegészítve akár nagyobb léptékű, jelentősebb energia- és rezsiköltség-megtakarítást eredményező korszerűsítést is meg tudunk valósítani.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!