Persely

Fix kamat, de eltérő díjak és kedvezmények várják a lakásfelújítási hitelt igénylőket

Persely

Fix kamat, de eltérő díjak és kedvezmények várják a lakásfelújítási hitelt igénylőket

Vrazsovits Rita
2021-03-10 Frissítve: 2023-01-24
2021-03-10 Frissítve: 2023-01-24
12898183

Egy jelzáloghitel felvételénél a kamatköltség mellett számos egyéb díj is felmerülhet, ami az ingatlanfedezettel kapcsolatos és az igényléskor kell kifizetni. Ezeknek egy részét a bankok elengedik, amit érdemes figyelembe venni az összehasonlításnál, hiszen akár százezres tételről is lehet szó. Nincs ez másként a lakásfelújítási költségek finanszírozásához felvehető lakásfelújítási kölcsönnel sem - cikkünkben a járulékos díjakat és az elérhető kedvezményeket vetettük össze.

 

A február óta igényelhető lakásfelújítási kölcsön fix, 3 százalékos kamatát az állam garantálja a kamattámogatás időszakában, ahogyan azt is, hogy ne kelljen folyósítási díjat fizetni, és ne kerüljön pénzbe az előtörlesztés sem, amikor az utólag igényelt támogatás segítségével ez megtörténik. Vannak azonban egyéb költségek, amelyeket a rendelet nem szabályoz, és ezeknél már lehet eltérés attól függően, hogy melyik bankot választja az igénylő. Megnéztük a kamattámogatott kölcsönt kínáló hitelintézetek feltételeit. 

 

Induló kedvezmények

 

A lakásfelújítási kölcsönt kínáló bankok közül a Gránit Bank legfeljebb 20 ezer forintos jóváírást kínál azoknak az ügyfeleknek, akik legkésőbb 2021. március 31-ig beadják az igénylést. 

A K&H Bank a tájékoztatójában elérhető információk szerint az értékbecslés díját visszatéríti a folyósítás után. Emellett a közjegyzői díjat is visszatérítik legfeljebb 40 ezer forintig abban az esetben, ha az igénylő már a K&H-nál bankol, vagy a hiteligényléssel egy időben ott nyit bankszámlát, és ott is marad legalább öt évig. 

 

A Raiffeisen Bank egy kisebb tételt enged el, a Takarnet fedezetellenőrzési díját. 

 

Egyéb költségek

 

A nagyobb tételek közül hitelbírálati, folyósítási és előtörlesztési díjat nem számíthatnak fel a bankok a rendelet szerint. Felmerülhetnek azonban az alábbiak:

 

  • tulajdoni lap lekérdezése (Takarnet): 2-4000 forint,
  • térképmásolat díja (ha családi ház a fedezet): 3000 forint,
  • földhivatali ügyintézés: 12 600 forint,
  • közjegyző díja: 14-17 000 forint,
  • szerződésmódosítás díja: kb. 12-13 000 forint,
  • lakásbiztosítás éves költsége: ez függ többek között az ingatlan méretétől, részletesen itt olvashatsz a feltételekről

 

Ezek közül a közjegyzői és a földhivatali ügyintézés díját közvetlenül a szolgáltatónak kell megfizetni. 

 

Az előtörlesztés csak abban az esetben díjmentes, ha a lakásfelújítási támogatás segítségével történik. Ha más típusú kölcsönnel vagy önerőből törleszti elő a hitelt az adós, akkor meg kell fizetni az előtörlesztés díját, ami bankonként eltérő lehet - az előtörlesztett összeg körülbelül egy százalékára lehet számítani, ami a lakásfelújítási kölcsön esetében néhány tízezer forint. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!