OTP lakáshitelek

Teljesen átszabta az OTP a lakáshiteleit, már csak végig fix kamaton ad kölcsönt

OTP lakáshitelek

Teljesen átszabta az OTP a lakáshiteleit, már csak végig fix kamaton ad kölcsönt

Bank360 tartalom
2022-10-26 Frissítve: 2023-01-08
2022-10-26 Frissítve: 2023-01-08
30134561

Nagy változtatást hajtott végre az OTP a lakáshitelezésben. Mától nem kínál 5 és 10 éves kamatperiódusú jelzálogkölcsönöket, csak végig fix kamatozással lehet nála piaci lakáshitelt felvenni. A magas kamatok miatt ezek a konstrukciók váltak a legolcsóbbá a piacon, így a piacvezető lépését más bank is követheti.

 

A legnagyobb hazai bank jelentősen átalakította a jelzáloghitelei kínálatát mától. A hivatalos hirdetményben közzétett változások szerint a módosítás a piaci kamatozású, lakáscélú és a szabadfelhasználású jelzálogkölcsönök mellett a kamattámogatott lakáshiteleket is érintik. A változás értelmében piaci kamatozású jelzáloghitelt az OTP mostantól csak a teljes futamidő alatt fix kamattal kínál. Az 5 és 10 éves kamatperiódusú lakáshitelek értékesítését felfüggesztették, ilyeneket már nem lehet igényelni a banknál.

 

A lépés hátterében az állhat, hogy a szárnyaló kamatok miatt mostanra a végig fix kamatú lakáshitelek váltak a legolcsóbbá a piacon, mivel a 10, de különösen az 5 éves kamatperiódusú kölcsönök induló kamatát a jelenlegi magas kamatok jobban megemelték. Alacsony kamatok idején ez éppen fordítva volt, aki nagyobb biztonságot akart, és ezért végig fix kamatú kölcsönt választott, annak ezért magasabb törlesztőrészletet kellett vállalnia. 

Az elmúlt hónapokban folyamatosan drágultak a lakáshitelek, és az igénylők ebben a helyzetben egyre inkább az olcsóbbá váló, végig fix kamatozású kölcsönöket keresték. Ezekkel a teljes futamidőre egy viszonylag magas kamatszinten rögzítik a törlesztőrészletüket, míg az 5 vagy 10 éves periódusúaknak a kamatok várt mérséklődésével később csökkenhet a költsége, ennek ellenére a legtöbben most a biztos, végig fix és induló törlesztőrészletében alacsonyabb konstrukciókat keresik.

 

Az ötéves kamatperiódusú hitelek közül csak két, állami kamattámogatással kínált jelzáloghitel maradt meg az OTP-nél. Az egyik a csok mellé igényelhető Otthonteremtési Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel. Az OTP új hirdetményében található már nem értékesített, illetve felfüggesztett hitelként ötéves kamatperiódusú Otthonteremtési Lakáshitel, de ettől nem kell megijednie az ügyfeleknek, a fix 3 százalékos kamatú fogyasztóbarát csok-hitel továbbra is elérhető maradt. Az ötéves kamatperiódus ennél a hitelnél arra az esetre vonatkozik, ha a hitelt felvevők nem teljesítik a csok feltételeit, ebben az esetben ugyanis ez a kölcsön is piaci kamatozásúvá válik.

 

Ugyanez igaz a jelenlegi szabályok szerint már csak december 31-ig élő otthonfelújítási támogatás előfinanszírozásához igénybe vehető lakásfelújítási kölcsönre. Ennek is 3 százalék a fix kamata a futamidő végéig, és csak akkor változik a hitel 5 éves periódusú, piaci kamatozású kölcsönné, ha az igénylő nem teljesíti a támogatás feltételeit.  

Az OTP változtatásai 2022. október 26-tól érvényesek, vagyis a 2022. október 25-ig befogadott hitelkérelmeket még nem érintik.

 

Összefoglalva, az alábbi hitelek értékesítését függesztette fel az OTP:

 

  • Fix5, vagyis az ötéves kamatperiódusú ingatlanhiteleket, ideértve a hagyományos és a minősített fogyasztóbarát lakáshiteleket, illetve a szabad felhasználású jelzáloghiteleket,
  • Fix10, vagyis a 10 éves kamatperiódusú jelzáloghiteleket, ami szintén érinti a lakáscélú és a szabad felhasználású konstrukciókat is,
  • OTP Otthonteremtési Lakáshitelek (341/2011. (XII. 29.) Korm. rendeletben rögzített otthonteremtési kamattámogatással nyújtott lakáshitelt, ami a mostani otthonteremtési kölcsön elődjeként működött, 
  • az öt és tízéves kamatperiódusú Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek,
  • Fix5 és Fix10 ingatlanlízing termékeket.
Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!