Hiteligénylés 2021

Hogyan vehetek fel 6 millió forintot az év elején?

Hiteligénylés 2021

Hogyan vehetek fel 6 millió forintot az év elején?

Varga Zsombor
2021-01-21 Frissítve: 2022-01-18
2021-01-21 Frissítve: 2022-01-18
11997062

Az új évhez új remények és megvalósítandó célok is tartoznak. Idén még jobban számítanak az év eleji elvárásaink, hiszen a 2020-as tervek egy részét valószínűleg nem sikerült megvalósítani a koronavírus-járvány miatt. Az is lehet, hogy nem vágynánk semmilyen nagyléptékű változásra, de az élet közbeszól és nem várt kiadással szembesülünk az év elején. Év eleji elemzésünkben bemutatjuk, milyen hiteleket érhetünk el jelenleg, ha nagyobb összeget, például 6 millió forintot szeretnénk felvenni.

 

Nem mindegy, milyen kölcsönt veszünk fel

Nagyon eltérő élethelyzetek miatt lehet szükségünk külső pénzügyi forrásra. Talán épp idén jött el az idő belevágni egy új képzésbe, közös életet kezdeni egy nagyszabású esküvő után, vagy új vállalkozást alapítani. Az is elképzelhető, hogy tetemes büntetést kell kifizetnünk, a vártnál nagyobb egészségügyi kiadásokra vagyunk kénytelenek költeni, vagy az örökölt ingatlanból szeretnénk a társörökösök részét megvásárolni. A különböző helyzetek miatt számíthat, hogy milyen gyorsan jutunk kölcsönhöz. 

 

Ha minél hamarabb van szükség a pénzre, a személyi kölcsön az egyik leggyorsabb megoldás, itt az igénylésnél a jövedelmünk is elsődleges befolyásoló tényező. A szabad felhasználású jelzáloghitelek viszont az alacsonyabb kamatok miatt vonzóbbak, hiszen kevesebb összeget kell visszafizetni a teljes futamidő alatt. Hátránya, hogy kötelező ingatlanfedezet bevonásával megkötni a hitelszerződést.

 

A személyi kölcsönök és szabad felhasználású hitelek különbségeit egy 6 millió forintos példa hitelfelvétel keretében mutatjuk be. A példában a hitel futamideje 6 éves, és az ügyfél jövedelme a nettó átlagbérnek megfelelő 264 200 forint, amit ugyanabba a bankba érkeztet, ahonnan hitelt felvette. A személyi kölcsön kalkulátorban és a szabad felhasználású jelzáloghitel kalkulátorban ennél részletesebben is beállíthatod a hitelfelvétel adatait, hogy a lehetőségek megismerése után minél jobb döntést tudj hozni. 

 

A személyi kölcsön gyorsabban felvehető

A személyi kölcsönöket hamarabb meg lehet kapni, mint a szabad felhasználású jelzáloghiteleket, hiszen az utóbbi esetében a fedezetül szolgáló ingatlant fel is kell becsülni.  A személyi kölcsönök szerepét erősítheti még az idén januártól bevezetett minősített fogyasztóbarát személyi kölcsön, aminek alapfeltétele, hogy azt pozitív hitelbírálat esetén három munkanapon belül folyósítani kell a banknak. A minősített fogyasztóbarát hitelekre 500 ezer forintos hitelösszeg felett a bankok maximum 10 százalékpontos kamatfelárat állapíthatnak meg.  

 

A gyorsabban felvehető személyi kölcsönökre így is valamivel magasabb kamatot kell fizetni, mint a szabad felhasználású jelzáloghiteleknél. Jelenleg nem lehet 8%-os THM alatt találni személyi hitelt, bár a CIB Bank és az MKB Bank ajánlata nem sokkal haladja ezt meg. A Raiffeisen Bank 8,64%-os THM-mel szintén hasonló költségeket jelent.  A piacon azonban lehet találni a 10%-os THM-et meghaladó ajánlatokat is.

6 millió forintos személyi hitel 6 éves futamidővel, átlagos jövedelem mellett 

 

A szabad felhasználású jelzálog jobban megéri

A szabad felhasználású jelzáloghitelek THM-e alacsonyabb a személyi kölcsönökhöz képest. A CIB Bank ajánlata épphogy meghaladja az 5%-ot, illetve a Raiffeisen Bank és a UniCredit Bank ajánlata is alig magasabb, mint 5,5%. Ha terveinkbe belefér az ingatlan értékbecslése és a néhány héttel hosszabb adminisztráció, jobban megérheti ezt a hitelfajtát választani: a példában 6 milliós hitel mellett nagyjából 500 ezer forintot nyerünk a törlesztés végéig a személyi kölcsönökhöz képest. A döntést mindig érdemes alaposan átgondolni, amiben segíthet a szabad felhasználású jelzáloghitel kalkulátor.

6 millió forintos szabad felhasználású jelzáloghitel 6 éves futamidővel, átlagos jövedelem mellett 

 

Összességében a személyi kölcsönt gyorsabban lehet felvenni, hiszen az egyszerűbb ügyintézés akár hetekkel is megrövidítheti a folyamatot. Biztos élethelyzetben mégis megérheti kivárni a szabad felhasználású jelzáloghitel hosszabb banki folyamatát, mert több százezer forintot is spórolhatunk a teljes futamidő alatt.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!