enertegikai tanácsadás

Ingyenes mérnöki segítség a rezsicsökkentéshez? Hihetetlen, pedig bárki kérheti!

enertegikai tanácsadás

Ingyenes mérnöki segítség a rezsicsökkentéshez? Hihetetlen, pedig bárki kérheti!

Domokos Erika
2023-10-08 Frissítve: 2024-02-07
2023-10-08 Frissítve: 2024-02-07
35088241

Csökkentené házának vagy lakásának rezsijét, korszerűsítené a fűtési rendszert, hőszivattyút vagy napelemet telepítene, de nem tudja, hogyan induljon el, milyen szakembert keressen fel, milyen támogatást igényeljen? Bármennyire is hihetetlennek tűnik, ehhez ingyenes lakossági és vállalkozói energetikai tanácsadás kérhető a mérnöki kamara szakembereitől. Egy ilyen beruházásnál milliókat is érhet a jó döntés, és ugyanekkora károkat okozhat a rossz.

 

Az ügyszám alapján úgy tűnik, még alig tudnak az emberek arról a lehetőségről, hogy ingyenes szakértői segítséget kaphatnak az ingatlanuk energiafogyasztásának csökkentéséhez. A Magyar Mérnöki Kamara (MMK) 2021 tavasza óta végzi - törvényi felhatalmazással - az ingyenes lakossági és kisvállalkozói energetikai tanácsadást, és azóta összesen több mint 700, évente mintegy 300 ügyfelük volt.

 

„A tanácsadás keretében nem készül energetikai tanúsítvány, nem végzünk veszteségfeltárási számításokat és tervezést, a tanácsadás célja, hogy eligazodást nyújtson az ügyfeleknek a különböző energiahatékonysági beruházásokban. Segítséget kapjanak ahhoz, hogy milyen kérdésben milyen szakembert kell felkeresni, hogy a különböző megoldásokkal hozzávetőleg mekkora megtakarítás érhető el. Az ügyfelek főleg lakossági érdeklődők, ezért szeretnénk, ha a kisvállalkozókat is elérhetnénk szolgáltatásunkkal. A tanácsadás a hozzánk fordulók körében népszerű, mert felkért szakembereink egyénre és az adott épületre szabottan igyekeznek segítséget nyújtani” – válaszolta az Ingatlannet.hu megkeresésére Zubor András Pál, az MMK főtitkárhelyettese.

 

Az energetikai tanúsítvány egy épület energiafogyasztásáról közöl hiteles adatokat. Azt mutatja meg, hogy az épület fenntartása mennyi energiába kerül. Minél kevesebb energiaigénye van az ingatlannak, annál kedvezőbb energetikai minőségi osztályba sorolják. Az energetikai tanúsítvány ma már nélkülözhetetlen a lakóingatlanok adásvételéhez és bérbeadásához, csakúgy, mint az energiahatékonysági támogatási pályázatokhoz vagy a lakáscélú zöld hitelhez. Novembertől új épületenergetikai és tanúsítási szabályok lépnek hatályba, az új tanúsítvány a korábbinál több információt közöl az ingatlan állapotáról és részletesebb felújítási javaslatot tartalmazhat.

Ilyen témákban kérheti az MMK szakértőinek segítségét

A legtöbben az iránt érdeklődnek a kamaránál, hogy a meglévő épület vagy egy megvásárolt lakás, ház jelenlegi energetikai besorolását hogyan lehetne javítani.

Számos kérdés arra vonatkozik,

  • hogy milyen lehetőségek vannak a fogyasztás és ezáltal a villany- vagy gázszámla csökkentésére,
  • milyen alternatívák lehetnek a fűtés korszerűsítésére,
  • érdemes-e klímát felszerelni az átmeneti időszak fűtésének kiváltására,
  • mit jelent a napelemes rendszernél a szaldó elszámolás vagy a bruttó elszámolás,
  • milyen megtérülési idővel lehet számolni az egyes beruházásoknál,
  • érdemes-e hőszivattyút telepíteni a meglévő fűtési rendszerre,
  • érdemes-e villanyfűtésre váltani.

 

Hogyan történik a tanácsadás?

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az érdeklődés hónapról hónapra közel azonos, emelkedés valamilyen kormányzati lépés hatására szokott történni. Ilyenek voltak például az energiaárak változásáról szóló bejelentések vagy a lakossági napelemes rendszerek kiépítésére vonatkozó pályázatok. Országosan jelenleg 25 tanácsadó érhető el, akik általában 1-2 héten belül teljesítik a megkereséseket.

 

„A kezdeti időszakban - a koronavírus-járvány alatt indult a szolgáltatásunk - elsősorban az online tanácsadást szorgalmaztuk. Mindenki otthonról jelentkezett be az alkalmazásba, és 30-45 perc alatt az előzetes regisztráció keretében megadott adatokra alapozva áttekintették a lehetőségeket. A tanácsadás keretében az ügyfél által megfogalmazott kérdésekre ad választ a tanácsadó, és ha szükséges pontosítja az érdeklődési területet. A tanácsadásról egy emlékeztető készül, amelyben megadjuk a javasolt energiamegtakarítási lehetőségeket - egy rangsort felállítva a lehetőségek között. 

 

A tanácsadásra jelenleg nem csak online, hanem személyesen, a tanácsadó irodájában, vagy e-mailben, írásos formában is sor kerülhet” – közölte Zubor András Pál, hozzátéve azt is, hogy a kamara szakértői helyszíni felmérést nem végeznek, az már a tervező vagy a szakértő mérnökök dolga, akiket az ügyfelek megbíznak a munkával.

 

Feltétele van az ingyenes tanácsadásnak

A tanácsadás menetéről bővebb információk az MMK weboldalán olvashatók, ahol letölthetők a magánszemélyek és vállalkozások részére az ingatlanok jelenlegi állapotának felméréséhez szükséges adatlapok, valamint a tanácsadás alapján megvalósított fejlesztések, intézkedések bejelentő lapjai. Az ingyenes tanácsadásnak ugyanis az a feltétele, hogy ha az ügyfelek a tanácsadás alapján megvalósítanak valamilyen energiahatékonysági beruházást, akkor arról be kell számolni a kamarának.

 

„Annak érdekében, hogy megfeleljünk a törvényi előírásoknak, időről időre visszakérdezünk az ügyfeleknél, hogy sikerült-e valamilyen javasolt intézkedést megvalósítani. Ezen általában féléves vagy egy éves időtávlatot kell érteni. A beruházások többségének a megvalósítása ugyanis jelentős befektetést igényel, akár hitel segítségével, amelynek elbírálása szintén időigényes. Ha eredményesen szeretné az energetikai beruházást megvalósítani a tanácsot kérő, akkor javasolt tervezőt vagy szakértőt bevonni, de legalábbis egy energetikai tanúsítót felkérni, hogy készítse el az épület energetikai tanúsítványát. Azért is indokolt a 6-12 hónapos késleltetett érdeklődés, mert az energetikai beruházások többségéből nem azonnal keletkezik mérhető megtakarítás. Ha valaki elvégez egy fűtéskorszerűsítést, akkor annak hatásait a következő fűtési szezonban lehet realizálni, vagy ha az átmeneti őszi időszakban klímával fűtenek a korábbi gázkazán használata helyett, akkor az abból származó megtakarítást az éves elszámolásban lehet majd kimutatni. Főleg akkor, ha az energiaszámlákat átalányban fizetik, és nem havi leolvasás alapján” – mondta az energiamegtakarítás nyomon követéséről az MMK főtitkárhelyettese.

 

A megvalósulás még 10 százalék alatti

Az elért energiamegtakarításról minden év áprilisában kell a MMK-nak jelentést készíteni az energiahivatal részére. Eddig, az első jelentési időszakban a megvalósult beruházások aránya nem érte el a 10 százalékot.

 

A tanácsadás során nem konkrét terméket vagy kiviteli módot ajánlanak, hanem arra mutatnak rá, hogy mivel lehet energiamegtakarítást elérni. „Tehát azt tudjuk mérni, hogy ha a tanácsadás eredményeként megtörtént egy kazáncsere, akkor annak hatására mekkora energiamegtakarítás keletkezett” – közölte a kamara főtitkárhelyettese.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!