A csalóknak is vonzó a lakásfelújítási támogatás

Iparszerű csalással 666 milliós otthonfelújítási támogatás

A csalóknak is vonzó a lakásfelújítási támogatás

Iparszerű csalással 666 milliós otthonfelújítási támogatás

Vrazsovits Rita
2022-11-23 Frissítve: 2022-11-22
2022-11-23
30432155

Nem mindenkinek elég a 3 milliós állami lakásfelújítási támogatás. Kiderült, hogy voltak, akik inkább csináltak belőle 666 milliót. Huszonkét gyerekes család összesen hatvanhatmillió forintos otthonfelújítási támogatását szerezte meg egy bűnszervezet. A hamis számlákkal beadott igénylések összértéke ennek a tízszerese lehet. 

  

Úgy tűnik, hogy a Magyar Államkincstáron keresztül történő igénylés sem garancia a biztonságra, ha a lakásfelújításra felvehető állami milliókról van szó. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal által közöltek szerint a 2020 óta elérhető, legfeljebb hárommillió forintig igénybe vehető otthonfelújítási támogatásban ugyanis nemcsak a kisgyermekes családok látták meg a lehetőséget, hanem egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei bűnszervezet is, amelynek tagjai családok adataival visszaélve, fiktív számlákkal jutottak hozzá több tízmillió forinthoz. 

 

A csalók a maximum támogatási összegre mentek

A bűnszervezet tagjai nem aprózták el, minden esetben a maximális, hárommillió forintos támogatási összegért folyamodtak, amelyhez minden esetben legalább 6 millió forint értékben kellett számlákat benyújtaniuk az államkincstárnak. Ezt meg is tették, minden esetben valótlan adatokkal és hamis számlákkal, így huszonkét igényléssel összesen 66 millió forinthoz jutottak hozzá.

 

A NAV szerint emellett további, csaknem 600 millió forint jogosulatlan igénylés is a bűnszervezet tagjaihoz köthető. Arról egyelőre nem közöltek információt, hogy a hamis igénylések hány százaléka volt sikeres, illetve, hogy az igényléseket mettől meddig nyújtották be a csalók. 

 

Az igénylések többségénél a szervezet a saját fiktív vállalkozása számláit nyújtotta be az államkincstárnak, emellett visszaélt a családok adataival, és a munkák “elvégzését” is hamis dokumentumokkal igazolta a nevükben. 

 

Nem egyszerű beadni az igényléseket

A lakásfelújítási támogatás igénylése összetett folyamat, amelyhez számos dokumentum benyújtására van szükség. Ezek között van többek között a

  • személyazonosító igazolvány,
  • lakcímkártya,
  • társadalombiztosítási jogviszonyt igazoló dokumentum, 
  • szülők, nagykorú gyermekek által kitöltött hozzájáruló nyilatkozatok,

hogy csak a személyes adatokat tartalmazó dokumentumokat említsük. Emellett be kellett adni a munkák kivitelezését végző vállalkozóval kötött szerződést, illetve a számlákat is, kiegészítve a számlaösszesítővel. Az igénylés beadható online az ügyfélkapun keresztül, de papíralapon, postai úton is. A bűnszervezet a kettő közül feltételezhetően az utóbbit alkalmazta. 

 

A NAV közlése szerint a három gyanúsítottból kettőt már őrizetbe vettek. Ha a leadott igénylések összértéke valóban megközelíti a 600 millió forintot, az közel 200 család (köztük kiskorúak) jogosulatlanul megszerzett adatait jelentheti, illetve körülbelül 1,2 milliárd forintról kiállított hamis számlát.

 

December végéig lehet igénybe venni a támogatást

Az otthonfelújítási támogatás a jelenlegi szabályok alapján 2022. december 31-ig igényelhető, de december elején még dönthet úgy a kormány, hogy meghosszabbítja a programot. Ami biztos, hogy aki most vág bele a felújításba, annak már nem érdemes nagyobb munkálatokba kezdenie, néhány kisebb módosítás azonban még beleférhet a határidőig, ameddig a munkálatoknak el is kell készülnie, és a számlákat is be kell nyújtani.

 

A felújítás előfinanszírozásához még több banknál is elérhető a 3 százalékos kamattal felvehető lakásfelújítási hitel, van azonban olyan pénzintézet is, amely november óta már nem fogad be ilyen igénylést.

 

Aki még gyorsan neki akar ugrani a lakásfelújítási támogatás igénybevételének, hogy ne hagyjon a kasszában 3 millió forintot, az itt olvashatja el, mi kell hozzá.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!